Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Γιατί η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει διεθνής προορισμός στον ιατρικό τουρισμό


Η Αθήνα έχει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την αναδείξουν σε διεθνή προορισμό για ιατρικό τουρισμό, έναν κλάδο που αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στον παγκόσμιο τουριστικό διάλογο.

Τις δυνατότητες αυτές της ελληνικής πρωτεύουσας πρπσπαθεί να αξιοποιήσει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθηνών (ACVB), το οποίο υλοποιεί μία ολοκληρωμένη και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, και την προβολή του τουριστικού προϊόντος της στη διεθνή τουριστική αγορά.

Η διαπίστωση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας ως εν δυνάμει δημοφιλή διεθνή προορισμό για ιατρικό τουρισμό προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, μέλος του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με τον κλάδο των Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας και τον Ιατρικό Τουρισμό στον δήμο της Αθήνας.

Από την μελέτη αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο MEDICAL TOURISM FORUM, προκέψυψαν ευρήματα που δείχνουν τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα σχετικά με τη συνολική δαπάνη υγείας (δημόσια και ιδιωτική δαπάνη) ως % επί του ΑΕΠ (2012) και την κατά κεφαλή δαπάνη υγείας (2012). Αντίστοιχα, μελετήθηκαν οι παράγοντες ζήτησης ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, με έμφαση στις δαπάνες των νοικοκυριών, τις τιμές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και δημογραφικοί παράγοντες.

Η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού ανέρχεται σε $30 δισ. (στοιχεία 2009-2010), βασιζόμενη σε περίπου 5 εκατ. ασθενείς που ξοδεύουν παγκοσμίως κατά μέσο όρο $6.000 για κάθε ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής. Περισσότερα από 3 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν το 2011 από Ευρωπαίους πολίτες για λόγους ιατρικούς / ευεξίας, ενώ τα 2 εκατ. ταξίδια αφορούν αποκλειστικά υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. Αντίστοιχα,1,2 εκατ. Αμερικάνοι πολίτες ταξίδεψαν το 2014 εκτός χώρας για να λάβουν υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

Η μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα έγκειται στο ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται ότι θα φτάσει το 25%-35% τα επόμενα χρόνια.

Αντίστοιχα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας για τον ιατρικό τουρισμό, μπορούν να συνοψιστούν ως:

• Μεγάλη διαθεσιμότητα σε υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό στον ευρύτερο κλάδο της υγείας

• Χαμηλό εργατικό κόστος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές (ειδικά σε εξω-νοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες )

• Υψηλής ποιότητας τουριστικές υποδομές

• Προσιτός τουριστικός προορισμός βάσει κόστους

• Ευνοϊκή και προοδευτική νομοθεσία (π.χ νόμος 3305/2005) που ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού

Ο Δήμος Αθηναίων για την επόμενη προγραμματική περίοδο αναγνωρίζει τον ιατρικό τουρισμό ως ένα από τους δυναμικά ανερχόμενους κλάδους, που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και την εδραίωση και εξέλιξη του καινοτομικού συστήματος της Περιφέρειας Αττικής. Στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών και εξετάζεται η δυνατότητα προβολής της Αθήνας ως προορισμός ιατρικού τουρισμού με παροχή ολοκληρωμένου πακέτου προσφερόμενων υπηρεσιών

Τη μελέτη μπορείτε να βρείτε στο www.developathens.gr/el/meletes-erevnesΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου