Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Επιδοτήσεις σε startups μέσω JEREMIE



Κινητικότητα αρχίζει να υπάρχει εκ νέου στον χώρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, τα αποκαλούμενα startups, για τα οποία την προηγούμενη διετία υπήρξε αρκετός θόρυβος, καθώς είχαν ουσιαστικά εξελιχθεί σε μία «μόδα» από αυτές που βλέπουμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα.

Τους τελευταίους μήνες, είχε αρχίσει να υπάρχει η αίσθηση ότι το οικοσύστημα των ελληνικών startups παρουσιάζει στασιμότητα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες -και ιδίως μετά τις βουλευτικές εκλογές- το ενδιαφέρον αρχίζει να επανακάμπτει με την ανακοίνωση αρκετών προσκλήσεων για διαγωνισμούς νέας επιχειρηματικότητας ή για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή σε προγράμματα ενίσχυσης και «επώασης» (incubator) νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών. Επιπλέον, έχουν αρχίσει εκ νέου οι ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση startups από επενδυτικά funds.

Επενδύσεις
Στο κομμάτι των επενδύσεων, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακοινωθεί χρηματοδοτήσεις από funds που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jeremie σε εταιρείες όπως η Goodvidio, η Longaccess, η Forky και η e-NIOS. Επιπλέον, γίνονται και κινήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως ήταν η περίπτωση της προ ολίγων μηνών εξαγοράς της εταιρείας Constelex, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των οπτικών ινών, από τη βρετανική Gouch & Housego. Σημειωτέον πως ο χώρος της μικροηλεκτρονικής έχει αρκετές εταιρείες με έντονη διεθνή δραστηριότητα που έχουν προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Νέες προσκλήσεις
Ο αριθμός των φορέων και των πρωτοβουλιών που υπάρχουν για τη στήριξη των ελληνικών startups αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι από αυτούς έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τους νέους κύκλους.

Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έναρξη του 3ου κύκλου του προγράμματος νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Eurobank με το Corallia. Οι ενδιαφερόμενοι νέοι και νέες 18-40 ετών έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τις 31 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.theegg.gr.

Επίσης, στις 4 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το φετινό Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΗΕΑ). Επιχειρηματίες με νέες επιχειρηματικές ιδέες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του ΗΕΑ (www.hellenicaward.com), διεκδικώντας άτοκη χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentorship). Ηδη, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 180 επιχειρηματικές ιδέες.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση και υποστήριξη από διάφορους φορείς, όπως είναι, για παράδειγμα, το iQbility του ομίλου Quest και της PJ Tech Catalyst Fund, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει το πρόγραμμα NBG Business Seeds με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.




Δημήτρης Μαλλάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου