Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΟRANGE GROVE: Ενας... πορτοκαλεώνας που «δένει» την Ελλάδα με την Ολλανδία


"Ελάτε στην Αθήνα να εργαστείτε, που είναι το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης, αν θέλετε να αποφύγετε τη μελαγχολία του χειμώνα στην Ολλανδία". Με αυτόν τον τρόπο το Οrange Grove (Πορτοκαλεώνας) προτρέπει Έλληνες και Ολλανδούς επιχειρηματίες έως 35 ετών, αλλά και απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα, να ενταχθούν σε αυτό και να δοκιμάσουν στην πράξη τις αντοχές της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Μετά από την συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του προγράμματος, ολοκληρώθηκε ήδη και ο πρώτος κύκλος των αιτήσεων για το 2015 και στο εξής η επιτροπή εξετάζει τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατατέθηκαν για να ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των επιχειρηματιών που θα επιλεχθούν.

Το προϊόν συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, πρεσβείας και μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που είτε έχουν σχέση και με τις δύο χώρες, είτε τους συναρπάζει η επιχειρηματικότητα, είτε και τα δύο, άνοιξε τις πόρτες του ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2014, ως μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα, στηριζόμενη στην έμπνευση και διάθεση του πρεσβευτή Jan Versteeg να βοηθήσει τους Έλληνες νέους που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο επιχειρείν. 

Ο ίδιος ο πρέσβης βλέποντας την ανεργία να καλπάζει στις μικρές ηλικιακές ομάδες, τη διασπορά των πιο χαρισματικών μυαλών, αλλά και την αγκύλωση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στη δημιουργία μιας επιχείρησης, έπεισε ολλανδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μαζί με φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, αλλά και ειδικούς, να συμβάλουν στη δημιουργία του Orange Grove, ενός ευέλικτου χώρου εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης.

Μετά από αιτήσεις και διαδικασία επιλογής, 47 startups από 90 φιλόδοξους επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών, εντάχθηκαν στον Πορτοκαλεώνα (που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της Ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο) και μοιράστηκαν αυτόν τον νέο χώρο εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης. 


Εκτός όμως από δωρεάν φως, νερό, τηλέφωνο και διαδίκτυο, μοιράστηκαν και τις ιδέες τους και αισθάνθηκαν ασφαλείς έχοντας την υποστήριξη ολόκληρης της ομάδας του Οrange Groove, το οποίο εκτός από την υποστήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας και προσαρμογής ενός επιχειρηματικού πλάνου στην ελληνική πραγματικότητα, κτίζει συνδέσμους και επαφές για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Η πρωτοβουλία μπορεί να ανήκει στην Ολλανδική πρεσβεία αλλά το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται θερμά από ένα ευρύ δίκτυο ελληνικών, ολλανδικών εταιριών, πανεπιστημίων και φορέων. Κύριος χορηγός του είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ μεταξύ των χορηγών βρίσκονται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη οι εταιρίες Philips, Coco-Μat, Interamerican και KLM κ.α, ενώ ανάμεσα στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται η εταιρία Friesland Campina, η τράπεζα ABN AMRO, η εταιρεία τηλεφωνίας Wind, η εταιρεία P.C. Podimatas Audiovisual. κ.α.

Οι Έλληνες και οι Ολλανδοί επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Orange groove, έχουν επιπλέον πρόσβαση και σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια/μαθήματα, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και δυνατότητα δικτύωσης με το συνολικό δίκτυο του Orange Grove (εταιρίες, πανεπιστήμια, φορείς, άτομα, την ίδια την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα).

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Πολυτεχνείο του Ντέλφτ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στις προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων δικτύωσης και ειδικών workshops με εκπροσώπους εταιριών ή άλλων φορέων οι οποίοι μοιράζονται με τους συμμετέχοντες με την εμπειρία και τις συμβουλές τους.


Πώς να κάνετε αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ένα χώρο εργασίας εντός του Orange Grove και πιστεύουν ότι πληρούν τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στην ενότητα "How to apply", μπορούν με ένα απλό email στο ath-og-applications@minbuza.nl μαζί με αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, να λάβουν την αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσουν

Οι ημερομηνίες για τον επόμενο κύκλο των αιτήσεων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.orangegrove.biz).

Κάθε αίτηση εξετάζεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των ολλανδικών εταιριών- χορηγών, ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων και από τον ίδιο τον Ολλανδό πρέσβη. H ίδια επιτροπή καλεί, όσους κρίνει κατάλληλους, σε προσωπική συνέντευξη. Σε όσους δεν επιλεγούν αποστέλλεται απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που διευκρινίζει τους λόγους απόρριψης. Αίτηση μπορούν να καταθέσουν ομάδες έως 5 ατόμων με μια επιχειρηματική ιδέα/πλάνο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1975 και να είναι νόμιμοι κάτοικοι της ΕΕ.

Η ιδέα θα πρέπει να μπορεί να μετασχηματισθεί σε εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να έχει συσταθεί ως εταιρεία από το 2011 και μετά.

Προτεραιότητα δίνεται σε όσους διατηρούν δεσμούς με την Ολλανδία (είτε έχουν σπουδάσει, εργαστεί ή συνεργαστεί σε επιχειρηματικό επίπεδο) και σε όσους προσβλέπουν στην δημιουργία συνεργιών μεταξύ του ελληνικού και ολλανδικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σε περίπτωση επιλογής οι συμμετέχοντες υπογράφουν σχετική συμφωνία για παραμονή στον χώρο για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ η μηνιαία οικονομική υποχρέωση ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Δείτε εδώ τα start ups που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο του Orange Grove.

http://www.orangegrove.biz/category/people-2/startups/

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Orange groove στην ιστοσελίδα: www.orangegrove.biz.



Βάσω Μιχοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου