Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Καλλιέργειες τουλίπας


Με την ανθοκομία να αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της φυτικής παραγωγής στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της τουλίπας μοιάζει να ικανή να αναπτυχθεί όχι μόνο στον τομέα των δρεπτών λουλουδιών αλλά και στην παραγωγή βολβών.

Η χώρα μας άλλωστε θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει εξαγωγική στον τομέα αυτόν με πολύ καλές προοπτικές για τους αγρότες.

Η κατά κεφαλή δαπάνη για λουλούδια στη χώρα μας είναι 17 ευρώ, ενώ για φυτά εσωτερικού χώρου 8 ευρώ, τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με την Ελβετία που είναι 82 ευρώ και 38 ευρώ αντίστοιχα.

Η τουλίπα είναι φυτό -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- που μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας στα θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας.

Η χώρα μας διακρίνεται για τη μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά και για την απότομη άνοδο των θερμοκρασιών κατά την άνοιξη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικές φορές να μην προλαβαίνουν τα φυτά να αναπτύξουν βολβό μεγάλου μεγέθους και επομένως οι βολβοί αυτοί δεν μπορούν να δώσουν λουλούδι τον επόμενο χρόνο, αλλά μόνο φύλλα. Ανθη δίνουν στον τρίτο χρόνο, αφού στον δεύτερο αναπτύξουν βολβό αρκετού μεγέθους. Αυτό το πρόβλημα είναι εντονότερο στις μεσοπρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες.

Παραγωγή
Η παραγωγή που μπορεί να δώσει ένα στρέμμα θερμοκηπίου σε διάρκεια ενός χρόνου κυμαίνεται μεταξύ 200-500 χιλιάδων ανθέων τουλίπας ανάλογα με το σύστημα καλλιέργειας που μπορεί να αποδώσει ακαθάριστο εισόδημα μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ.

Για την παραγωγή δρεπτών λουλουδιών τουλίπας στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται συνήθως οι εισαγόμενοι βολβοί από το εξωτερικό που έρχονται κυρίως από την Ολλανδία. Η παραγωγή των βολβών στις χώρες παραγωγής τους γίνεται σε ψυχρά κλίματα και σε εδάφη που έχουν καλή στράγγιση στο ύπαιθρο. Στη συνέχεια φυτεύονται σε ρηχά κιβώτια μέσα σε υγρή άμμο σε μεγάλη πυκνότητα, σχεδόν σε επαφή ο ένας βολβός με τον άλλον και τα κιβώτια αυτά τοποθετούνται στη συντήρηση σε ψυγεία θερμοκρασίας 8-10ο C μέχρι να βγάλουν ρίζες και να αναπτυχθεί 2-3 εκατοστά το ακραίο μερίστωμα.

Οι ανθοπαραγωγοί αγοράζουν τα κιβώτια με τους προβλαστημένους και ριζωμένους βολβούς και τα τοποθετούν στο έδαφος του θερμοκηπίου ή σε τραπέζια σε θερμοκρασία 12-14ο C τη νύκτα και 16-18ο C την ημέρα. Μετά από 25-30 ημέρες ανθίζουν και είναι έτοιμοι για συγκομιδή των λουλουδιών.

Οι παραγωγοί της τουλίπας μεταφέρουν τα κιβώτια με τους ανθισμένους βολβούς πρώιμα, πριν ανοίξουν τα άνθη στο στάδιο του κλειστού λουλουδιού, στο συσκευαστήριο όπου διαχωρίζονται τα ανθοφόρα στελέχη μαζί με τα φύλλα από τους βολβούς.

Η οικογένεια Liliaceae στην οποία ανήκει η τουλίπα σχηματίζει υπόγεια βλαστικά όργανα που ονομάζονται βολβοί και τα οποία είναι διογκωμένα τμήματα των ριζών ή του βλαστού. Χαρακτηριστικό των βολβών είναι ότι φέρουν οφθαλμούς οι οποίο αναπτύσσονται και δίνουν νέους βλαστούς και φύλλα.

Η τουλίπα, φθάνει σε ύψος 20-40 εκ., αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 70 εκ.

Κατά το φύτρωμα των βολβών, από την κορυφή τους εκπτύσσονται στην αρχή τα φύλλα, που είναι πλατιά, γκριζοπράσινα και άμισχα και στη συνέχεια τα ανθικά στελέχη, που έχουν ύψος 20-60 εκ ή και περισσότερο.

Η μορφή και το μέγεθος των ανθέων της τουλίπας, ποικίλουν. Υπάρχουν άνθη με τετραγωνισμένο ή επίμηκες σχήμα με πέταλα που κλίνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Επίσης παρουσιάζονται τουλίπες με διπλά πέταλα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλά ή και πιο σύνθετα άνθη. Επίσης τα πέταλα μπορεί να είναι κατσαρά στα άκρα τους.

Οι βολβοί πρέπει να έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα η μηχανοποιημένη καλλιέργεια του φυτού.



Κώστας Νάνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου