Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050 - Οι νέες υπερδυνάμεις στην οικονομία


Η Κίνα φιγουράρει στην πρώτη θέση. Η Ινδία διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση από τις ΗΠΑ. Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία εκτοπίζουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα. Η Κολομβία και η Πολωνία κοντράρουν στα ίσα τη Βραζιλία και τη Ρωσία... Κάπως έτσι διαμορφώνεται ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις της PricewaterhouseCoopers.

Σε μελέτη της για τον «Κόσμο το 2050» η PwC υποστηρίζει ότι η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις παραδοσιακές αναπτυγμένες οικονομίες της βόρειας Αμερικής, της δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί για τα επόμενα 35 χρόνια, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας που αναμένεται μετά το 2020.

Ετσι, πιο συγκεκριμένα, η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, μακροπρόθεσμα όμως ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050. Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα, με την Ινδονησία ενδεχομένως να σκαρφαλώσει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έως το 2050. Οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία επίσης θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, ενώ η Κολομβία και η Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Ανακατατάξεις αναμένονται στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικών (G20), καθώς θα εισέλθουν χώρες της Απω Ανατολής. Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της στη G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο. Τέλος, οι βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποχωρήσουν ως το 2050.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την περίοδο 2014-50 ο μέσος ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από το 3% - να διπλασιαστεί, δηλαδή, σε μέγεθος έως το 2037 και να τριπλασιαστεί έως το 2050. Ωστόσο, είναι πιθανή μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το 2020, καθώς προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και ορισμένων άλλων σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών θα επανέλθει σε πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης επιβραδύνεται σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

• Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αγγίξει τα 10 τρισ. δολάρια έως το 2020 σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η Ινδία θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη στις επενδύσεις σε υποδομές, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού.

• Η Νιγηρία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αποτελούν αξιοσημείωτες περιπτώσεις ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντανακλώντας τους σχετικά υψηλούς αναμενόμενους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,5% - 5,5% ετησίως για την περίοδο έως το 2050.

• Η Μαλαισία επίσης αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% έως το 2050, ο οποίος ξεπερνά τον εκτιμώμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας που για την αντίστοιχη περίοδο ανέρχεται σε 3,5%, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο για χώρα μεσαίου εισοδήματος.

- Η Κολομβία αποτελεί ακόμη μια οικονομία που σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC αναμένεται να αναπτυχθεί με σχετικά υγιή μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% για την περίοδο έως το 2050, εμφανώς ταχύτερα σε σχέση με τους Νοτιοαμερικανούς γείτονές της, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

• Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των συνολικά 32 υπό εξέταση χωρών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στον σταθερά μειούμενο πληθυσμό της. Συνεπώς, η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει πτώση από την 4η στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ΑΕΠ έως το 2050.

• Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επίσης εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, με τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης να κυμαίνονται μεταξύ 1,5%-2% ετησίως έως το 2050.

• Η Πολωνία αναμένεται να επιτύχει τον υψηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών της Ε.Ε., αλλά και να ξεπεράσει τη Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, μακροπρόθεσμα όμως ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.
  • Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050. Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα.
  • Τουρκία διατηρεί τη θέση της στη G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο.
  • Κολομβία και Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Ντία Ζάβρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου