Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Πτυχία που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο entrepreneur!

Σπουδές που δεν είναι ΜΒΑ, αλλά σας δίνουν τις ικανότητες και την ευκαιρία να πετύχετε όσο η εταιρεία σας είναι ακόμα στην αρχή.

Του Κώστα Φαρμάκη

Θα περίμενε κανείς ότι ένα πτυχίο λογοτεχνίας, ή αγγλικής φιλολογίας ή φιλοσοφίας βοηθούν τον επίδοξο επιχειρηματία; Κι όμως, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν περνάει απαραίτητα από τις σχολές μάνατζμεντ. Φυσικά και είναι ένα στάδιο από το οποίο όποιος περνά αποκτά πολύτιμα εφόδια, όμως θα εκπλαγείτε από το πώς κάποια πτυχία που φαίνονται άσχετα, βοηθούν τελικά τον νέο επιχειρηματία να σταθεί στα πόδια του και να θέσει γερές βάσεις.



ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Όπως κάθε επιχειρηματίας μαθαίνει πολύ σύντομα στην πράξη, το να εκφράζεται κανείς άψογα στον γραπτό λόγο είναι βασική προϋπόθεση για να προωθήσει τις ιδέες και το προϊόν του. Κάθε business plan, κάθε πρόταση για χρηματοδότηση, κάθε email προς επενδυτές, κάθε ανάρτηση σε blog ή social media, κάθε διαμόρφωση για SEO χρειάζεται τέλεια χρήση της γλώσσας. Ειδικά τα αγγλικά, γλώσσα με την οποία θα χρειαστεί να επικοινωνείτε σχεδόν αποκλειστικά με τους πελάτες και τις αγορές σας




ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η κατανόηση των λογιστικών μιας επιχείρησης, του οικονομικού περιβάλλοντος, των φορολογικών διατάξεων και η γενικότερη γνώση της οικονομίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη νέα μικρή σας εταιρεία, διαφορά ζωής ή θανάτου. Επιπλέον, θα μπορείτε να συντάσσετε την οικονομική σας πρόταση προς τους επενδυτές ή τους πελάτες, ενώ θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μεταπηδήσετε στο πεδίο της οικονομικής συμβουλευτικής.





ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα τέτοιο πτυχίο δεν σας καθιστά απλώς ικανό να ερμηνεύετε σημειολογικά τον κόσμο γύρω σας, αλλά -εφόσον αναπτύξετε τις ικανότητητές σας- να περνάτε κάθε στιγμή το μήνυμα που θέλετε με λέξεις, γραπτά, ακόμα και με κινήσεις του σώματος. Μαθαίνετε να ελέγχετε την ομάδα σας με όλους τους τρόπους, μαθαίνετε πώς να πείθετε εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχία σας.




COMPUTER ENGINEERING

Δεν είναι μόνο προγραμματισμός, ούτε μόνο εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή. Είναι η διαδικασία στην οποία τα δύο αυτά συνεργάζονται με τον καλύτερο τρόπο. Από το web development στα analytics, από τις εφαρμογές κινητών μέχρι τα ψηφιακά εργαλεία της δουλειάς σας, είναι ένα πεδίο που, εφόσον το γνωρίζετε, θα πολλαπλασιάσετε τα πλεονεκτήματά σας και θα κερδίσετε άπειρο χρόνο και χρήματα που αλλιώς θα ξοδεύατε σε συμβούλους και προσλήψεις.




ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Για πολλούς είναι μια απόλυτα θεωρητική και αυτοαναφορική διαδικασία. Όμως σας βοηθά να αποκτήσετε κριτική ικανότητα σε πολλά επίπεδα, να σκέφτεστε αντισυμβατικά και να μπαίνετε στη διαδικασία της αμφισβήτησης και του debate με στόχο το καλύτερο. Βοηθάει στην κατανόηση της σκέψης των άλλων, στο να βλέπετε πολλές πλευρές και να δίνετε στους πελάτες αυτό που πραγματικά θα τους κάνει να συνεργαστούν μαζί σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου