Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Τα επιχειρηματικά deals που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε


Εξαγορές και συγχωνεύσεις που σφράγισαν το 2014, δίνοντας μια ανάσα στην αγορά.

Της Μαρίας Ακριβού

Μπορεί η PwC να παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 2015 θα αποτελέσει χρονιά μεγάλων επιχειρηματικών deals για τη χώρα μας με αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, ωστόσο, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, θα λέγαμε πως και το 2014 ήταν πλούσιο σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται δε πως το 2013 πραγματοποιήθηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων ομολόγων, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο κλάδος της ψυχαγωγίας και των ακινήτων μονοπώλησαν πριν από ένα χρόνο το ενδιαφέρον, ενώ φέτος οι πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν από τον κλάδο των σούπερ-μάρκετ, των βιομηχανικών ορυκτών, των τηλεπικοινωνιών και της ζυθοποιίας.

Ας θυμηθούμε τα σημαντικότερα επιχειρηματικά deals του 2014.

«ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ» ΚΑΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»

Πρόκειται για συγχώνευση «γιγάντων» στον κλάδο της Ζυθοποιίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν ως ένα από τα σημαντικότερα deals των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Εκτιμάται δε πως το νέο σχήμα που θα προκύψει θα αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η Μύθος Ζυθοποιία είναι θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Carlsberg, ενώ η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμφερόντων Χήτου, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2010 με το επαναλανσάρισμα της ιστορικής μπύρας FIX. Η συνένωση των δύο εταιρειών θα οδηγήσει σε μια ισχυρή εταιρεία που θα έχει στην εγχώρια αγορά μπύρας μερίδιο περίπου 29%, ενώ στο νέο σχήμα που δημιουργείται η Carlsberg κατέχει το 51%, με το υπόλοιπο 49% να παραμένει στους σημερινούς ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.

Στο τιμόνι της Νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίαςβρίσκεται πλέον ο Λαρς Λέμαν, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, διευθύνων σύμβουλος σήμερα και της Μύθος Ζυθοποιία


VODAFONE EΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΗELLAS ΟNLINE

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είχε την τιμητική του αφού η Ηellas online πέρασε και επισήμως στα χέρια της Vodafone Eλλάδος με ένα deal που σηματοδοτεί την πλήρη έξοδο του ομίλου Intracom Holdings από την αγορά των τηλεπικοινωνιών, και που αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του νέου τηλεπικοινωνιακού χάρτη της χώρας μας.

Με τίμημα 57,2 εκατ. ευρώ οι Intracom Holdings και Vodafone Ελλάδος κατέληξαν σε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 57,24% των μετοχών που κατέχει ο όμιλος του Σ. Κόκκαλη στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα η Vodafone Ελλάδος προέβη στην αγορά ποσοστού 15,46% από τη World Equities Investments Holdings έναντι 15,5 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας έτσι συνολικά για την απόκτηση του ποσοστού 72,7% που οι δύο εταιρείες κατέχουν στην hellas online 72,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Vodafone Ελλάδος κατείχε ήδη 18,4% μερίδιο στην Hellas Online το οποίο πλέον ανέρχεται σε 91,2%.



S&B ΚΑΙ IMERYS

Όντας μια οικογενειακή ιστορική επιχείρηση που μεσουρανεί στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών εδώ και δεκαετίες, μπήκε στο «μάτι» του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού Imerys και αποτελεί πλέον μέλος της επιχειρηματικής του οικογένειας. Λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το 2014 η Imerys έκανε μια κίνηση ματ ανακοινώνοντας την εξαγορά της S&B (πρώην Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης) έναντι τιμήματος της τάξης των 525 εκατ. ευρώ, deal το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Κυριακόπουλου, μετά το πέρας της διαδικασίας, θα ελέγχει περίπου το 4,4% της γαλλικής βιομηχανίας , με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Imerys.


VIVARTIA ΚΑΙ ΜΕΒΓΑΛ

Στα τέλη Απριλίου τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην εταιρεία Μεβγάλ. Ήταν η εποχή που ανακοινώθηκε η εξαγορά του 43% της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, συμφερόντων Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, από τη Δέλτα, που ανήκει στη θυγατρική της MIG Vivartia. Το προσφερόμενο αντίτιμο άγγιξε τα 4,5 εκατ. και προέβλεπε την καταβολή, μετά την εξόφληση υποχρέωσης της Μεβγάλ προς τη Δέλτα, ποσού ύψους 3,8 εκατ. και την εξόφληση ομολογιακού δανείου, που θα χορηγούνταν από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ.

Μαζί με τις μετοχές της Μεβγάλ, που είχε ήδη στην κατοχή της η Δέλτα η εξαγορά οδήγησε σε αύξηση της συμμετοχής της Vivartia στο 57,8% Πέρα από την εν λόγω εξαγορά, η Μεβγάλ απασχόλησε τα μέσα και για έναν ακόμη λόγο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία φέρεται να εξετάζει την είσοδο και του αμερικανοβρετανικού fund Bain Capital στη μετοχική της σύνθεση, μέσω του βραχίονά του Sankaty.


ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Παρά το γεγονός ότι την χαρακτηρίζουν διαρκώς ως μια εσωστρεφή και συντηρητική επιχείρηση, η διοίκησή της δεν πτοείται και κάνει πάντοτε σταθερές και καλά μελετημένες κινήσεις. Από το 2010 και μετά, η Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει σε μπαράζ επιθετικών επενδυτικών επεκτατικών κινήσεων. Σε συνέχεια της εξαγοράς 27 καταστημάτων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, Μπαλάσκας, Δούκας και Extra, φέτος ισχυροποίησε το δίκτυό της με την εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης από τη Βερόπουλος, αλλά και με την είσοδό της στην οργανωμένη χονδρική με την εξαγορά των Makro Cash & Carry.

Το στρατηγικό της πλάνο είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξή της στον τρίτο παίκτη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και από ότι φαίνεται φιλοδοξεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Πέρα από το ενδεχόμενο ανάπτυξης κοινών αγορών με την Βερόπουλος και την Χαλκιαδάκης, η Σκλαβενίτης εξετάζει συνεργασίες και με άλλες αλυσίδες με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου που θα είναι σε θέση να «κονταροχτυπηθεί» με τις μεγάλες πολυεθνικές


ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ GROUP

Από το καλοκαίρι του 2013 η Μαρινόπουλος έχει βάλει στο «στόχαστρο» την αγορά των Cash & Carry μέσω των Terra Market με τα οποία έχει αναπτύξει ήδη ένα δίκτυο έξι σημείων. Την τελευταία μάλιστα διετία, και κυρίως εντός της τρέχουσας χρονιάς, ενσωματώθηκαν στο δίκτυό της συνολικά 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise, μεταξύ των οποίων η σύμβαση franchise με το νέο μέτοχο της Αρβανιτίδης, την Καρυπίδης Group.

















ΒΙΔΑΛΗΣ ΚΑΙ ΙΝΚΑ

Εξίσου σημαντική εξαγορά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ήταν αυτή της πώλησης του 100% της Βιδάλης Μάρκετ στην κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ. Πρόκειται για συμφωνία η οποία έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανατρέπει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο. Ο Κρητικός Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός ΙΝ.ΚΑ Χανίων απέκτησε πρόσβαση σε οκτώ νησιά του Αιγαίου και εκτιμάται πως θα αυξήσει τον τζίρο του κατά 43,734 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης Βιδάλη 2013), τα οποία θα αγγίξουν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα “Βιδαλης” δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αιγαίου, με 12 καταστήματα και 400 εργαζόμενους διαθέτει σούπερ μάρκετ και 4 cash and carry σε Τήνο, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Σαντορίνη, Χίο και Κάλυμνο, με 2 καταστήματα στην Πόθια και στην περιοχή “Ποταμοί”. Σε ό,τι αφορά τον ΙΝ.ΚΑ. διαθέτει 30 καταστήματα, είναι μέλος του Ομίλου “ΕΛΟΜΑΣ”, ενός πανελλαδικού δικτύου αλυσίδων σούπερ μάρκετ και τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 εκ. ευρώ.



ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΙ PROCTER & GAMBLE

Εξωστρεφή πολιτική, διεύρυνση των χαρτοφυλακίου των προϊόντων και στρατηγικές συνεργασίες είναι ο άξονας στον οποίο βασίζει το business plan του ο όμιλος Σαράντη. Μέσα στο 2014 προέβη στην υπογραφή συμφωνίας με την Procter&Gamble για την εξαγορά του σήματος Noxzema. Η χρυσή τομή βρέθηκε για την υπογραφή του deal καθώς η P&G αποεπενδύει από σήματα που έχουν τοπική εμβέλεια, ενώ ο Σαράντης ακολουθεί αντίθετη στρατηγική προχωρώντας σε κινήσεις ενδυνάμωσης του χαρτοφυλακίου του στην τοπική αγορά. Επίσης τον Ιούλιο εξαγόρασε την τσεχική εταιρεία καλλυντικών Astrid SRΟ έναντι τιμήματος 6,5 εκατ. ευρώ.


ANTCOR ΚΑΙ U-BLOX

Για πολλούς ήταν αναμφίβολα το επιχειρηματικό deal της χρονιάς στον κλάδο της τεχνολογίας. Η Attica Ventures προχώρησε σε μια ιδιαίτερα επικερδή αποεπένδυση καθώς έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις με την εταιρεία u-blox, εισηγμένη στο ελβετικό χρηματιστήριο, της μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της Antcor, εταιρεία στην οποία ήταν και ο βασικός μέτοχος, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα της εξαγοράς καθιστά την εν λόγω συμφωνία ως το μεγαλύτερο deal πώλησης ελληνικής startup εταιρείας και αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση για τους επενδυτές αναμένεται να ξεπεράσει 2 φορές το αρχικά επενδεδυμένο κεφάλαιο. Η Antcor, εταιρεία τεχνολογίας στο χώρο του WiFi, υιοθέτησε το 2011 ένα επιθετικό πρόγραμμα διεθνών στρατηγικών συνεργασιών, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας software baseband για το νέο πρότυπο WiFi 802.11ac.




1 σχόλιο: