Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αν θες να κερδίσεις στο χρηματιστήριο, μάθε πρώτα τους κανόνες

BUSINESS: Οι κανόνες που πρέπει να τηρείς εάν θέλεις να κερδίζεις στο χρηματιστήριο

Το κυνήγι της επιτυχίας στο χρηματιστήριο είναι αναρχικό. Κοινωνικές, φυλετικές, ηλικιακές διακρίσεις δεν υπάρχουν. Σε όλους δίνεται η ευκαιρία να πετύχουν. Αλλά ποιος μπορεί να κερδίσει στο σκάκι, χωρίς να ξέρει πώς κινούνται τα πιόνια; 

Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν περιουσία στις αγορές, εάν παίζουν το παιχνίδι σωστά. Οι δεξιότητες στις λήψεις αποφάσεων είναι σημαντικές, και η προσοχή θα πρέπει να είναι αυξημένη. Κάθε επενδυτής, ειδικά οι νεότεροι χωρίς εμπειρία, είναι ευάλωτοι σε λάθη. 

Μια από τις πιο αποκαρδιωτικές εμπειρίες ενός επενδυτή είναι όταν βλέπει την επένδυσή του να χάνει χρήματα. Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη όταν η εταιρεία που είχε επενδύσει είχε καλές προοπτικές, μεγάλο καταναλωτικό κοινό, καινοτόμα προϊόντα, καλό όνομα.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν, οφείλεται στην έλλειψη προετοιμασίας, όχι σε κάποια κριτική ικανότητα. Τα συναισθήματα επηρεάζουν και οδηγούν σε βιαστικές λήψεις αποφάσεων. Περισσότερο από οξυδερκή εγκέφαλο, για να κερδίσεις στο χρηματιστήριο, χρειάζεσαι γερό στομάχι.

Αν θες να κερδοσκοπήσεις, μάθε πρώτα τους κανόνες. Αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι δεν το ακολουθούν. Αυτή η συμβουλή αποτελεί και τον τίτλο από ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Adam - Frank Williams. Αν και κυκλοφόρησε το 1930, παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα.

Πριν ξεκινήσετε την επενδυτική σας δραστηριότητα, εδώ είναι ορισμένα από τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε:

Εφαρμογή μιας επενδυτικής στρατηγικής

Στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει καμία εγγύηση των κερδών. Υπάρχουν όμως αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας αν ακολουθείται πιστά ένα έξυπνο σχέδιο.

Μια απλή και καλή στρατηγική είναι να κόβονται οι απώλειες γρήγορα, ενώ τα κέρδη να αφήνονται να τρέχουν. Είναι μια εύκολη στη σύλληψη ιδέα για να ξεκινήσει ένας επενδυτής, μόνο που χρειάζεται πολύ μεγάλη πειθαρχία. Τα εργαλεία εξόδου όπως προκαθορισμένα επίπεδα κέρδους ή ζημιάς είναι αναγκαίο να τηρούνται ευλαβικά.

Ο συνετός επενδυτής οφείλει να προστατεύσει την αξία του χαρτοφυλακίου του από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός και ελαχιστοποιεί την σημασία του αστάθμητου παράγοντα. Η κατανομή του κεφαλαίου σε διαφορετικές μετοχές, σε διάφορους τομείς, μας προστατεύει αν μια μετοχή δεν πάει καλά, αντισταθμίζοντας τις ζημίες μέσω των υπόλοιπων τοποθετήσεων. 

Όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι: Πανάρχαια και διαχρονική συμβουλή, από την εποχή που τα αυγά χρησιμοποιούνταν ως ανταλλακτικό μέσο πληρωμής.

Χρησιμοποιήστε την δύναμη του υπολογιστή

Η ενασχόληση με το Χρηματιστήριο είναι ουσιαστικά ένας καθημερινός πόλεμος με επίθεση και άμυνα, με ρίσκο και φόβο, με νίκες και θριάμβους αλλά και με απογοητεύσεις και απώλειες. Στον πόλεμο πας με όσο καλύτερο οπλισμό διαθέτεις. 

Ο καλός trader, ξεχωρίζει (και) από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Ένα καλό πρόγραμμα τεχνικής ανάλυσης είναι απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε χρηματιστηριακούς τίτλους. 

Μια εφαρμογή on-line παρακολούθησης, επίσης μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Να είναι εύχρηστη, κατανοητή και με την απαραίτητη ροή πληροφοριών. 

Επενδύστε στη σωστή χρονική στιγμή

Τι είναι αυτό που μας κάνει να γνωρίζουμε αν πρόκειται για προσωρινή υποχώρηση και όχι η αρχή μιας καθοδικής τάσης;

Είναι ένα βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει πολύ συχνά ένας trader. Βλέπετε μια μετοχή που σας ενδιαφέρει πολύ να υποχωρεί σε πολύ ελκυστικά επίπεδα και είσαστε με το δάκτυλο πάνω από το κουμπί BUY ή κρατάτε το τηλέφωνο έτοιμος να δώσετε την εντολή στον χρηματιστή σας. 

Στο δεξί σας ώμο ένας μικρός άγγελος εμφανίζεται, επαινώντας σας για καλή τύχη σας. Σας ωθεί να αγοράσετε γρήγορα, πριν η μεγάλη ευκαιρία σας ξεγλιστρήσει. 

Όχι τόσο γρήγορα, λέει ο μικρός διάβολος που εμφανίζεται στον αριστερό ώμο. Σας ψιθυρίζει στο αυτί ότι δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται. Η μετοχή πέφτει γιατί το έξυπνο χρήμα γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι μετοχές κατευθύνονται προς τα κάτω, μόνο όταν ετοιμάζεται μια είδηση που πρόκειται να δει το φως της δημοσιότητας.

Το μυστικό που βοηθάει είναι να καταλάβουμε πως δεν αγοράζουμε την εταιρεία, αγοράζουμε μετοχές της. Μπορεί μια επιχείρηση να είναι πάρα πολύ καλή, αλλά να έχει εκτιμηθεί ακριβά από την αγορά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Ανιχνεύστε την κυρίαρχη τάση

Στο χρηματιστήριο κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα. Καλύτερα να αγοράζετε σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική τροχιά, παρά σε χαμηλότερη τιμή σε πτωτική τροχιά. Για τις μετοχές που βρίσκονται στα χαμηλά τους, συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό.

Όσοι προτιμούν να αγοράζουν όσο πιο χαμηλά γίνεται, αυτό έχει να κάνει με ψυχολογικούς λόγους περισσότερο, παρά ότι εμπειρικά έχουν διαπιστώσει καλύτερες αποδόσεις από αυτήν την στρατηγική.

Η πιο ακριβή φράση στο χρηματιστήριο είναι η «εδώ που έφτασε η μετοχή είναι ευκαιρία».

Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους

Πολλοί πηδούν ανυπόμονα από την μία εταιρεία στην άλλη, προσδοκώντας να πετυχαίνουν συνεχώς τις πρωταγωνίστριες μετοχές. Τις μετοχές που θα κάνουν την μεγάλη κίνηση και θα τους κάνουν γρήγορα πλούσιους. Μακροπρόθεσμα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προμήθειες για τον χρηματιστή τους και επιπλέον άγχος για τους ίδιους. 

Ο συνεχής διπλασιασμός των χρημάτων, ακόμα και αν μιλάμε σε ετήσια βάση, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Αν έχετε αυτό στο μυαλό σας, απλά ξεχάστε το. Αν σας υπόσχεται κάποιος διαχειριστής να τα βγάζει για λογαριασμό σας, απομακρυνθείτε αμέσως. Ίσως συμβεί στην αρχή, αλλά δεν θα έχει διάρκεια. 

Πως είμαι τόσο σίγουρος;

Ας υποθέσουμε πως κάποιος ξεκινάει με το ταπεινό ποσό των 2.500 και καταφέρνει να διπλασιάζει τα χρήματα του κάθε χρόνο. Δηλαδή το επόμενο έτος τον βρει με 5.000, το μεθεπόμενο με 10.000 κτλ. 

Με αυτόν τον ρυθμό, σε 25 χρόνια θα φτάσει τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή θα έχει περισσότερα από την περιουσία του Bill Gates. Αν ξεκινάτε με τέτοια αισιοδοξία, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.


Του Βασίλη Παζόπουλου

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου