Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Από τη Σουηδία με μεράκι

Ο Γιάννης Γεωργιλάς, ιδρυτής του brand MERAKI – Fine Greek Products μιλάει στη New Diaspora σχετικά με την επιλογή του να προωθήσει παγκοσμίως τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας έχοντας ως βάση του το Borås της Σουηδίας.


Της Ιλιάδας Κοθρά



Γιατί έπρεπε να φύγεις από την Ελλάδα;
Μέχρι το 2009 δούλευα σαν πωλητής σε μια γνωστή εταιρεία διεθνών μεταφορών στην Αθήνα. Ήταν μια απαιτητική δουλειά που μου δίδαξε πολλά. Εκεί έμαθα πως διεξάγεται το διεθνές εμπόριο. Ήταν τότε, που μαζί με την σύντροφο μου Περνίλα, σκεφτήκαμε τα επόμενα βήματα μας. Μετακομίσαμε στην πατρίδα μου, στο νησί της Σάμου, οπότε και ξεκινήσαμε τη δική μας σειρά ελληνικών προϊόντων delicatessen υψηλής ποιότητας “Meraki-fine Greek products”. Δουλέψαμε πολύ τόσο στην επιλογή των προϊόντων όσο και στο branding (Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, επιλογή συσκευασιών, ετικετών κ.λπ.). Η όλη διαδικασία κόστισε τόσο σε χρόνο όσο και σε -σχεδόν όλα μας τα- χρήματα. Η Ελλάδα δεν είναι φιλική χώρα για νέους επιχειρηματίες. Εχθρικές φορολογικές αρχές, Βουνά δικαιολογητικών, ένας λαβύρινθος νόμων και διατάξεων κ.λπ. Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε εάν θα έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε εντός ή εκτός Ελλάδος. Το 2012 ήμασταν έτοιμοι με τα προϊόντα μας και αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Σουηδία και να προωθήσουμε οι ίδιοι απευθείας τα προϊόντα μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ίδρυση της Σουηδικής ατομικής εταιρείας ολοκληρώθηκε online σε 15 λεπτά! Η απόφαση να φύγουμε από την Ελλάδα δεν ήταν εύκολη μιας και αφήσαμε πίσω μας συγγενείς και φίλους, αλλά νιώσαμε ότι φύγαμε την σωστή χρονική στιγμή.
Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το «Meraki»;
To «μεράκι» είναι μια από τις πιο όμορφες ελληνικές λέξεις και αποτελεί μέρος της ελληνικής νοοτροπίας και φιλοσοφίας. Είναι μια μοναδική λήξη που οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά. Σημαίνει ότι κάνεις κάτι με ψυχή, δημιουργικότητα και αγάπη. Διαλέξαμε τη λέξη «μεράκι», επειδή περιγράφει επακριβώς τη φιλοσοφία μας. Δεν είμαστε εταιρεία κολοσσός και δεν έχουμε απεριόριστους πόρους, κεφάλαιο και χρόνο. Έπρεπε να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς δουλεύοντας έξυπνα, αποδοτικά, χωρίς προκαταλήψεις, έχοντας εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας. Έπρεπε να δουλέψουμε με «μεράκι»! Όλη η σειρά των προϊόντων μας, αντανακλά τη φιλοσοφία μας και προσφέρει υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και οικογενειακές επιχειρήσεις στη Σουηδία, στη Δανία και σύντομα στο Χονγκ Κονγκ. Προσφέρουμε, για παράδειγμα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), που προέρχεται από ελαιώνα ενιαίας καλλιέργειας με «Αθηνολιές», καθώς και αγουρέλαιο αφιλτράριστο που προέρχεται από ελαιώνα ενιαίας καλλιέργειας με πράσινες ελιές Χαλκιδικής. Δεν υπάρχουν πολλά ελαιόλαδα στην Σουηδία ή στον κόσμο που να προέρχονται από ελαιώνες ενιαίας καλλιέργειας. Θέλουμε οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας να καταλάβουν τη διαφορά στα προϊόντα μας και να αγκαλιάσουν την φιλοσοφία πίσω από το «Meraki».
Είσαι ικανοποιημένος με τις συνθήκες της καθημερινότητας εκεί;
Ο παράδεισος δεν είναι κάποιο μέρος πάνω στη γη. Η Σουηδία μας προσφέρει αρκετά πράγματα που μας έλειπαν στην Ελλάδα, όπως οργανωμένο κράτος, ισότητα, οικογενειακή ασφάλεια, ευκολία στο στήσιμο και στη λειτουργία επιχείρησης και σταθερή φορολογία. Η αρχή ήταν δύσκολη αλλά η γυναίκα μου με βοήθησε να ενταχτώ στο Σουηδικό σύστημα. Η καθημερινότητα δεν είναι πολύ εύκολη για κάποιον Έλληνα που έχει συνηθίσει να έχει δίπλα του συγγενείς και φίλους, να τρώει νόστιμο φαγητό και να βγαίνει συχνά έξω! Σε κάθε περίπτωση η ικανοποίηση έχει να κάνει με το τι θεωρείς σημαντικά στην ζωή. Σε αυτή τη στιγμή της ζωής μας αναζητούμε οικογενειακή ασφάλεια και καλές επαγγελματικές προοπτικές, πράγματα που η Σουηδία μας προσφέρει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες;
Η γεωγραφία ορίζει τη βασική διαφορά: Καιρός! Βορράς εναντίον Νότου! Ήλιος εναντίον βροχής! Μεράκι εναντίον Συστήματος! Θα μιλήσουμε για το ποιο αληθινό στερεότυπο. Για να σας προλάβω: ΟΧΙ δεν βρέχει, ούτε χιονίζει 365 μέρες τον χρόνο και ούτε υπάρχουν πολικές αρκούδες στους δρόμους! Ο καιρός επηρεάζει τον τρόπο που η χώρα και η κοινωνία λειτουργούν. Δεν είναι σύμπτωση που οι βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι καλύτερα οργανωμένες από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Πρέπει να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά, 365 μέρες τον χρόνο. Ο καιρός επηρεάζει επίσης τη σωματική και πνευματική ενέργεια του ανθρώπου. Αρκετοί μετανάστες από τις χώρες του Νότου, για παράδειγμα, αναγκάζονται να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεσαι έχουν αρνητική η αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα;
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, βομβαρδίστηκαν από τα ΜΜΕ των χωρών τους με αρνητικές εικόνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Έλληνες. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι το πρόβλημα δεν ήταν ούτε η Ελλάδα ούτε οι Έλληνες. Οι περισσότεροι από τους Σουηδούς συνεργάτες, πελάτες και φίλους μου έχουν έρθει στην Ελλάδα και βλέπουν τους Έλληνες με συμπόνια. Είναι όμως αρκετά προβληματισμένοι σχετικά με το αν η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει. Σε κάθε περίπτωση όμως συνειδητοποίησαν ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επεκτείνεται και ίσως να χτυπήσει σύντομα τη δική τους πόρτα.
Τι χρειάζεται περισσότερο η Ευρώπη αυτή τη στιγμή; Ισχυρούς ηγέτες, νέες ιδέες, περισσότερους νέους επιχειρηματίες;
Η Ευρώπη ανέκαθεν υπήρξε κατ’ εξοχήν πρωτοπόρος στην τεχνολογία, στην καινοτομία και την παραγωγή. Πάνω απ’ όλα όμως η Ευρώπη ήταν παγκόσμιος πρωτοπόρος στην κοινωνική πολιτική, στις ίσες ευκαιρίες και στη δικαιοσύνη για τους πολίτες της. Κατά τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Ευρώπη «ξέχασε» τους αρχικούς της στόχους, «έβγαλε» τον πολίτη από το κέντρο των πολιτικών της και μετατράπηκε σε ένα απλό εγχείρημα δημοσιονομικής ολοκλήρωσης. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί νοιάζονται περισσότερο για τα νούμερα από ό,τι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι χώρες της Ευρώπης αντί να έρχονται πιο κοντά, απομακρύνθηκαν και χωρίστηκαν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το χρέος τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη για νέους ισχυρούς ηγέτες που θα βάλουν την Ευρώπη ξανά στη σωστή σειρά. Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη με πολίτες που δεν έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την παραγωγικότητα και την επιτυχία κάποιου στην Ελλάδα;
Το ελληνικό κράτος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για νέους και υπάρχοντες επιχειρηματίες. Υποστήριξα πιο πάνω ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική χώρα προς τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο νόμος 2238/1994 που αφορά τη φορολόγηση έχει τροποποιηθεί 294 φορές με 81 τροποποιήσεις τα τελευταία 20 χρόνια! Υπάρχουν αντικρουόμενοι νόμοι που μεταφράζονται κατά το δοκούν και μπερδεύουν λογιστές και επιχειρηματίες. Οι Δ.Ο.Υ. είναι άκρως εχθρικές προς τον επιχειρηματία και δρουν απλά σαν ταμεία και όχι σαν μοχλός ανάπτυξης. Αξίζει να αναφέρω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο που υπογράφουμε ακόμα «υπεύθυνες δηλώσεις»! Ακόμα κι αν υπάρχουν (ή υπάρξουν) νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες θα κινδυνέψουν να κλείσουν για όλους τους παραπάνω λόγους.
Επιτρέψτε μου όμως να αναφέρω το δεύτερο κατ’ εμέ σοβαρό εμπόδιο: Η ελληνική νοοτροπία. Το να «πηγαίνεις μπροστά» με όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά και ρίσκο, και η αδυναμία να σκεφτείς «έξω από το πλαίσιο». Υπάρχουν, για παράδειγμα, φίλοι μου που άνοιξαν καφέ μπαρ αντί να κάνουν καριέρα πάνω στις σπουδές τους ή να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Έτσι ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο χάθηκε σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης γνώσης.
Οι επόμενοι επαγγελματικοί σας στόχοι;
Η περαιτέρω ανάπτυξη της γκάμας των προϊόντων μας και το λανσάρισμα τους σε νέες χώρες. Τα προϊόντα μας βρίσκονται ήδη σε Σουηδία και Δανία και σύντομα με Χονγκ Κονγκ και στην Νορβηγία.
Τελικά, η Ελλάδα είναι το «μεράκι» σας ή απλώς ένα μέρος για καλοκαιρινές διακοπές;
Η Ελλάδα δεν είναι απλώς γραφικά νησιά, ατελείωτες καλοκαιρινές μέρες με κρύους καφέδες στην παραλία. Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου ζει η οικογένεια μας, οι συγγενείς και οι φίλοι μας. Είναι ο τόπος που περάσαμε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας. Είναι ο τόπος που ερωτευτήκαμε και ονειρευτήκαμε το μέλλον. Εκεί γελάσαμε, δακρύσαμε, χαρήκαμε, στεναχωρηθήκαμε. Όλα τα παραπάνω βιώματα είναι ο θησαυρός που κουβαλάμε μέσα μας και μας κρατά ζεστούς τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η Ελλάδα είναι τα πάντα και ευχόμαστε μια μέρα να γυρίσουμε μια για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου