Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του 2014

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες έλαβαν «χρυσά» αγαλματίδια για τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητά τους τη χρονιά που μας πέρασε.

Της Μαρίας Ακριβού

Επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που πετυχαίνει διαρκώς αύξηση κερδών, αλλά εκείνος που κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να παίρνει ρίσκα και να κινείται αντίθετα από το ρεύμα, ξεπερνώντας κάθε φορά τον εαυτό του.

Ακόμη και αν το 2014 ήταν μια χρονιά επιχειρηματικά «μουδιασμένη», η μάχη που έδωσαν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ή ακόμη και για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, ήταν αξιοσημείωτη και τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο «τιμόνι» αυτών των εταιρειών κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια, που αν μη τι άλλο πρέπει να αναγνωριστεί. Μπορεί λοιπόν να ακούσαμε αρκετές φορές μέσα στη χρονιά πως σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση δεν έχουν νόημα οι βραβεύσεις εταιρειών, εντούτοις η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνουν οι άνθρωποι που διοικούν σημαντικά brands τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν με την ίδια ζέση το έργο τους.

Ας θυμηθούμε τις προσωπικότητες ξεχώρισαν μέσα στο 2014 από τον κόσμο του επιχειρείν.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma και σημερινός Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Ευριπίδης τιμήθηκε φέτος με το βραβείου του «Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία» από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο των Βραβείων ΕΒΕΑ 2014.

Πρόκειται για μια σημαντική προσωπική βράβευση που έλαβε για την επιχειρηματική του πορεία, που είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία της GENESIS Pharma το 1997 από τον ίδιο και τους Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη.

Το 2006 είχε τιμηθεί με το βραβείο του «Δυναμικά Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία» από την Ernst &Young, ενώ το 2013 αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Ηγέτης Ποιότητας» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας, σε συνέχεια της βράβευσής του ως Έλληνας Quality Leader of the Year από την ΕΕΔΕ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τον Μάιο του 2014 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intralot Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έλαβε τον τίτλο του «Manager of the Year 2013» που του απένειμε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας από το 2002 που έχει ως στόχο την ανάδειξη εκείνων των μάνατζερ των οποίων το όραμα και οι εξαιρετικές επιδόσεις οδηγούν στη δημιουργία ισχυρών και καινοτόμων επιχειρήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό την ηγεσία του κ. Αντωνόπουλου, η Intralot έχει επιτύχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων σε 57 κράτη και στις πέντε ηπείρους, με περισσότερους από 5.700 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών που ξεπερνά το €1,5δισ. (το 95% εκτός Ελλάδος). Μέσα σε 22 χρόνια έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και της τεχνολογίας αιχμής, προσφέροντας σε Λοταρίες σε όλο τον κόσμο πρωτοποριακές λύσεις τυχερών παιχνιδιών.

Τον Μάιο του 2014 ο Διευθύνων Σύμβουλος τουΟμίλου Intralot Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έλαβε τον τίτλο του «Manager of the Year 2013» που του απένειμε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας από το 2002 που έχει ως στόχο την ανάδειξη εκείνων των μάνατζερ των οποίων το όραμα και οι εξαιρετικές επιδόσεις οδηγούν στη δημιουργία ισχυρών και καινοτόμων επιχειρήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό την ηγεσία του κ. Αντωνόπουλου, η Intralot έχει επιτύχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων σε 57 κράτη και στις πέντε ηπείρους, με περισσότερους από 5.700 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών που ξεπερνά το €1,5δισ. (το 95% εκτός Ελλάδος). Μέσα σε 22 χρόνια έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και της τεχνολογίας αιχμής, προσφέροντας σε Λοταρίες σε όλο τον κόσμο πρωτοποριακές λύσεις τυχερών παιχνιδιών.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μια πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΤΗΡ – ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ, Στέλιος Βυτόγιαννης αυτή τη φορά από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τα Βραβεία Κούρος. Η εξωστρεφής ελληνική επιχείρηση, που θεωρείται leader του κλάδου στην εγχώρια αγορά, τιμήθηκε με το βραβείο « Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό στίβο».

Ο κ. Βυτόγιαννης είναι από τους νεότερους ανερχόμενους επιχειρηματίες αφού πριν από επτά χρόνια σε ηλικία 28 ετών ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, της έδωσε εξωστρεφή προσανατολισμό και αύξησε τα οικονομικά της μεγέθη. Μπήκε στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, κερδίζοντας μάχες με πολυεθνικούς κολοσσούς και σήμερα η επιχείρησή του παράγει δύο δισεκατομμύρια καπάκια μπίρας τον χρόνο εξάγοντας το 95% της παραγωγής της σε 45 χώρες.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΟΥΦΑΚΗΣ

Η «πράσινη» φιλοσοφία του ήταν εκείνη που του χάρισε το βραβείο «Green Dreams-Πράσινη Επιχειρηματικότητα» στα φετινά βραβεία Κούρος. Ο λόγος για τον Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, μιας οικογενειακής επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1987 με σκοπό να προσφέρει υψηλής ποιότητας χημικά προϊόντα και υπηρεσίες στη βιομηχανία, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσει σταθερά το δίκτυό της τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Σήμερα εξάγει στα Βαλκάνια και στις Αραβικές χώρες, ενώ διαθέτει δικές της αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Σόφια, στα Σκόπια και στο Βελιγράδι για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της.


ΒΥΡΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Ο Βύρων Βασιλειάδης, Πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Antipollution-Green έλαβε το βραβείο «Ανάπτυξης και Καινοτομίας» από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Η Antipollution είναι η κορυφαία ελληνική εταιρεία στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων ναυτιλίας, όσον αφορά στα στερεά απόβλητα πλοίων.

Πρόκειται για μια ιστορική επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε -με τη σημερινή της μορφή- από τους απογόνους των πρώτων ανθρώπων που διαχειριζόντουσαν την παραλαβή των αποβλήτων από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, στη δεκαετία του 1940. Σήμερα, παρέχει τις υπηρεσίες της σε 24ωρη βάση, στα περισσότερα μεγάλα ελληνικά λιμάνια, ενώ διακρίνεται για τη γνώση της πάνω στα θέματα των περιβαλλοντικών και ναυτιλιακών κανονισμών .


ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Βραβεύθηκε ως η «Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς» για το 2014 στα ενδέκατα ετήσια Βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας της Lloyd’s List, αντανακλώντας κυρίως την πρόσφατη διεύρυνση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας του Star Bulk Carriers. Μετά τη συγχώνευση με τις κοινοπραξίες της Oceanbulk του Πέτρου Παππά με την Oaktree Capital Management και την απόκτηση των 34 φορτηγών χύδην στόλου της Excel Maritime Carriers, η Star Bulk ελέγχει 103 πλοία συμπεριλαμβανομένων νεότευκτων.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Το βραβείο της Lloyd’s List «Ελληνικός Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς» πήγε στον Ευάγγελο Μαρινάκη. Ο εφοπλιστής βρέθηκε αρκετές φορές στα οικονομικά πρωτοσέλιδα το 2014, με ειδήσεις που αφορούν τις δραστηριότητές του, μεταξύ αυτών: η ενδυνάμωση της εισηγμένης στον Nasdaq Capital Product Partners με την απόκτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων προϊόντων, το ξεκίνημα ενός συνδυασμένου έργου να διερευνήσει την χρήση του LNG ως καυσίμου για τα μεγάλα πλοία εμπορευματοκιβωτίων και η εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου του δήμου του Πειραιά.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΙΔΗΣ

Τιμήθηκε με το βραβείο της «Διεθνούς Προσωπικότητας της Χρονιάς», το μόνο βραβείο ανοικτό σε μη Έλληνες. Ο κύριος Βαρναβίδης πρόσφατα αποσύρθηκε από επικεφαλής του παγκόσμιου ναυτιλιακού τομέα της Royal Bank of Scotland, τελειώνοντας μία σταδιοδρομία με την RBS η οποία για μία περίοδο πάνω από 40 χρόνια τον είδε άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνο για τον δανεισμό περίπου 100 δισ. δολαρίων στην ναυτιλία. Η RBS έχει επί πολλά χρόνια υπάρξει ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελληνικής ναυτιλίας.


ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Τον χαρακτήρισαν ως τον Έλληνα επιχειρηματία που κατέκτησε την Ευρώπη, αφού η επιχείρησή του ξεχώρισε ανάμεσα σε 300 startups που συμμετείχαν σε διαγωνισμό καινοτομίας στη Σουηδία. Συγκεκριμένα ήταν ένας από τους 15 νικητές του φετινού διαγωνισμού καινοτομίας «Smart Living Challenge» που πραγματοποιήθηκε στο «Σουηδικό Ινστιτούτο».

Ο Παύλος Γεωργιάδης, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης «We Deliver Taste» τα κατάφερε χαρίζοντας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μια σημαντική διάκριση. Ο διαγωνισμός που διοργανώθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο και το «Munktell Science Park» σε περισσότερες από 120 χώρες και φιλοξενήθηκε επίσης στην Ελλάδα από την Πρεσβεία της Σουηδίας σε συνεργασία με το δίκτυο «Impact Hub Athens», σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και ιδέες που προωθούν λύσεις αειφόρου διαβίωσης μέσα στα αστικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις.

Όσο για το «We Deliver Taste» είναι μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών που συνδέει τη γεωργία με την γαστρονομία. Συνδέει παραγωγούς με καταναλωτές μέσα από καινοτόμες πλατφόρμες απευθείας εμπορίου, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων της συνεργατικής κατανάλωσης και της οικονομίας του διαμοιρασμού.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Συνοδοιπόροι στο μακρύ ταξίδι της επιχειρηματικότητας, έχουν ήδη αρχίσει να συναντούν στο δρόμο τους διακρίσεις με πιο σημαντική αυτή της απόκτησης του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας για το 2014, έναν θεσμό που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται το Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, έχοντας στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος και τη στήριξη των πλέον υποσχόμενων νέων επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τηνAnassa Organics, την πρωτότυπη ελληνική επιχείρηση, η οποία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τα βότανα της ελληνικής γης. Μια νέα σειρά από premium βιολογικό τσάι βοτάνων και αφεψημάτων έχουν ήδη τοποθετηθεί σε καταστήματα delicatessen του εξωτερικού κλέβοντας τις εντυπώσεις. Τα προϊόντα της παρουσιάζονται σε πακέτα με εξαιρετικά δημιουργικό και σύγχρονο branding, που μετατρέπουν την παρασκευή αρωματικών ροφημάτων βοτάνων σε τελετουργικό.




ΣΤΕΛΙΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΑΜΑΤΑΡΗ

Η ικανοποίηση που ένιωσαν κερδίζοντας ένα από τα τέσσερα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας για τη χρονιά που μας πέρασε ήταν μεγάλη. Το e-satisfactionξεχώρισε ως η πρώτη, ανεξάρτητη πλατφόρμα που καταγράφει ολόκληρη την εμπειρία διαδικτυακής αγοράς των e-shoppers από την περιήγηση μέχρι την παραγγελία και την παράδοση.

Πρόκειται για μια ανερχόμενη startup που επιδιώκει να γίνει μία ευρέως διαδεδομένη και αξιόπιστη πηγή αναφοράς και πληροφόρησης για τους καταναλωτές, καθώς επίσης και ένας πολύτιμος διαδραστικός μηχανισμός feedback και αναφορών για ηλεκτρονικά καταστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αν κρίνουμε από την πορεία της Focus Bari, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται εδώ και 26 χρόνια η κα. Κούρτογλου, τότε οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεγάλες.



ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΛΟΥΣΣΑΣ

Το Open Circle του χάρισε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για τη χρονιά που μας πέρασε, προσφέροντάς του πέρα από οικονομική ενίσχυση και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να προχωρήσει η επιχείρησή του ένα βήμα παρά πέρα. Στην ουσία μιλάμε για μία διαδικτυακή κοινότητα, όπου επιχειρηματίες με όραμα παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για την προώθηση συνεργασιών με επενδυτές που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό crowdfunding, αυτό το «equity crowdfunding» παρέχει σαφή δίοδο για τη συμμετοχή με ίδια κεφάλαια στις εταιρείες που συμμετέχουν.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την έκπληξη στα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας έκανε η RTsafe. Οι Ευάγγελος Παππάς, Θωμάς Μαρής και Νικόλαος Στεργιόπουλος παρέλαβαν τη διάκριση για την εταιρεία τους η οποία ξεχωρίζει για την εκπόνηση εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας. Τα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο με ένα μοναδικό εξατομικευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες παρενεργειών της θεραπείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου