Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Άνοιξε στο κοινό το ελληνικό Sofia Ring Mall στη Βουλγαρία


Μια νέα πρόταση στον κλάδο του retail στη Βουλγαρία φέρνει το Sofia Ring Mall, το οποίο εγκαινιάστηκε χτες, Πέμπτη, στη Σόφια και το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει το καλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας.

Με συνολικό χώρο ενοικίασης 105.000 τ.μ. και ποσό επένδυσης 130 εκατ. ευρώ, το ολοκαίνουριο εμπορικό κέντρο αποτελεί έργο του Ομίλου Fourlis, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανεμπορίου στα Βαλκάνια, και του Ομίλου Danaos, ο οποίος δραστηριοποιείται στον ναυτιλιακό τομέα. Παρότι πρόκειται για μια επένδυση διαφορετικού χαρακτήρα από το αντικείμενο και των δύο ομίλων, οι προσδοκίες από τη δραστηριοποίηση αυτή στον κλάδο του real estate της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Στόχος είναι να γίνουμε το καλύτερο εμπορικό κέντρο μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του Ομίλου Fourlis, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του opening gala που πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη.

Το Sofia Ring Mall διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα, πάνω από 400 μάρκες, 100 από τις οποίες έρχονται για πρώτη φορά στη βουλγαρική αγορά, τον μοναδικό κινηματογράφο στη χώρα με δέκα VIP αίθουσες, το μεγαλύτερο κέντρο ψυχαγωγίας εσωτερικού χώρου, τη μεγαλύτερη πίστα για kart στη χώρα, έκτασης 7,500 τ.μ., το μεγαλύτερο πολυκατάστημα, δωρεάν parking 3.500 θέσεων και VIP parking 100 θέσεων. Στο "δυναμικό" του εμπορικού κέντρου φυσικά προστίθενται και οι δεκάδες επιλογές του επισκέπτη στους χώρους εστίασης.




Mall... νέας γενιάς

Ωστόσο, το σημείο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Φουρλή είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα mall "νέας γενιάς", καθώς δεν εστιάζει αποκλειστικά στο shopping, όπως τα περισσότερα εμπορικά κέντρα της Βουλγαρίας, αλλά προσφέρει έναν συνδυασμό αγοράς, ψυχαγωγίας και επαφής με την φύση. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του γίνεται φανερό και από την θέση του ανάμεσα στο κέντρο της Σόφιας και το επιβλητικό όρος Vitosha, με πολλούς ανοιχτούς χώρους με θέα στο βουνό, εκτάσεις πράσινου που ξεπερνούν τα 28,000 τ.μ. και περιοχή για πικ νικ.

Όσον αφορά στα brands που νοικιάζουν τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, η μεγαλύτερη ελληνική παρουσία είναι το πολυκατάστημα Notos Galleries, το οποίο εισάγει στη βουλγαρική αγορά τη λογική του shop-in-shop. Παράλληλα, φιλοξενούνται τα καταστήματα Supermarket Piccadilly, Technomarket, Mr. Bricolage, Yavor, Mango, H&M, Terranova, New Yorker, LC Waikiki, Intersport, Cine Grand και Sofia Karting Ring. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή είναι νοικιασμένο το 82% των καταστημάτων του mall, αλλά σε λειτουργία βρίσκεται το 68%, καθώς τα υπόλοιπα ακόμα ετοιμάζονται.

Δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι το Sofia Ring Mall χτίστηκε ακριβώς δίπλα στο κατάστημα ΙΚΕΑ, το οποίο λειτουργεί στη Σόφια από τον Όμιλο Fourlis τα τελευταία χρόνια, με τις δύο εμπορικές μονάδες να αναμένεται να ωφεληθούν αμφότερες από την παρουσία της άλλης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, το συγκεκριμένο ΙΚΕΑ δέχεται σχεδόν 1 εκατ. επισκέψεις κάθε χρόνο και ότι το νέο εμπορικό κέντρο αναμένεται να έχει πολλαπλάσια επίδοση.




Οι προσδοκίες

Ερωτηθείς για το αν το καταναλωτικό κοινό της βουλγαρικής πρωτεύουσας μπορεί να "τροφοδοτήσει" τα έξι εμπορικά κέντρα που υπάρχουν σ' αυτήν σήμερα, ο κ. Φουρλής απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα κατακτήσει μερίδιο αγοράς αυτών των κέντρων και σε άλλους παράγοντες εκτός από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Sofia Ring Mall που αναφέρθηκε πριν.

Κατ' αρχάς, είναι γεγονός ότι το κέντρο είναι χτισμένο σε μια αναβαθμισμένη περιοχή της Σόφιας, με καταναλωτικό κοινό υψηλής αγοραστικής δύναμης, ενώ παράλληλα αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργηθεί στο σημείο σταθμός του μετρό. «Η αξία αυτού του mall θα ανεβαίνει σταδιακά», επισημάνθηκε. Ενισχυτικά στον παράγοντα αυτό θα λειτουργήσει και η υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων 400 εκατ. ευρώ στην περιοχή από τον εφοπλιστή Ιωάννη Κούστα, πρόεδρο του Ομίλου Danaos, αυτή τη φορά σε οικιστικά ακίνητα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φουρλής αναφέρθηκε και στην θεσμική υποστήριξη που δέχονται οι επενδύσεις στη Βουλγαρία και στην ανταπόκριση στις ανάγκες που αυτές έχουν.

Άλλωστε, να σημειωθεί ότι το έργο θεωρείται μεγάλης σημασίας από τη βουλγαρική κυβέρνηση και λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού του, έχει χορηγηθεί στον φορέα υλοποίησης πιστοποιητικό επενδυτή α' κατηγορίας, κάτι που σημαίνει ότι υποστηρίζεται από το κράτος για τη δημιουργία των υποδομών πρόσβασης.



Αποστολή στη Σόφια: Μαρία Μιχάλη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου