Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

H ιστορία του τουρισμού σε αφίσες


Η Ελλάδα εδώ και αιώνες θεωρείται ένας από τους πιο σαγηνευτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Αυτό μαρτυρούν και οι αριθμοί σήμερα, καθώς περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας τη φετινή χρονιά.

Οι διαφημιστικές αφίσες που ακολουθούν αναπαριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα 100 χρόνια ύπαρξης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Παράλληλα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα ως μια χώρα όπου ο πολιτισμός, η γοητεία και η ηλιοφάνεια αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο!

Το 1922, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναβαθμίζεται σε «Υπηρεσία».


Το 1936, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού καταργείται από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Το 1938, διατάσσει επιπλέον όλα τα σπίτια των Κυκλαδίτικων νησιών να βαφτούν άσπρα τόσο για λόγους υγιεινής αλλά και γιατί πίστευε ότι αυτό θα τα έκανε να δείχνουν πιο όμορφα και γραφικά. 


Το 1941 και ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, οι αρμοδιότητες για τον τουρισμό περιέρχονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Συστήνεται τότε η Διεύθυνση Λουτροπόλεων και Τουρισμού. Στο τέλος του πολέμου ιδρύεται και η Γενική Γραμματεία Τουρισμού.


Αυτή η αφίσα του 1949 είναι από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς τις χώρες της Ευρώπης μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βασικό σχέδιο ήταν να αποτραπεί η επικράτηση του κομμουνισμού που θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια περίοδο συστήνεται το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Τουρισμού ενώ η χώρα βρισκόταν σε οικονομική δυσχέρεια.


Μέχρι το 1955, 200.000 ξένοι τουρίστες είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα – 5% αύξηση μέσα σε πέντε χρόνια. Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών είναι μία εβδομάδα. Το 1956 το βιβλίο του Gerald Durrell “My Family and Other Animals” κάνει γνωστή την Κέρκυρα σε μία νέα γενιά αναγνωστών.

Το 1967, η ελληνική στρατιωτική χούντα, η «Δικτατορία των Συνταγματαρχών» έρχεται στην εξουσία. Για πρώτη φορά, έχουμε 14% μείωση στη τουριστική κίνηση αν και παρατηρείται αξιοσημείωτη ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Το 1981 η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ την ίδια χρονιά στη θρυλική ταινία του James Bond, “Για τα μάτια σου μόνο” ο Roger Moore σκαρφαλώνει στα Μετέωρα.

Το 1990 ο αριθμός των επισκεπτών φτάνει για πρώτη φορά τα εννέα εκατομμύρια. Τέσσερα χρόνια μετά η Κεφαλονιά διαφημίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το μυθιστόρημα “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι” του Louis de Bernières που αναφέρεται στην ιταλική και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα κερδίζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA το 2004, νικώντας την διοργανώτρια χώρα Πορτογαλία, τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον τελικό. Τον επόμενο μήνα, η Αθήνα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα μας.



πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου