Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

22/11, Αθήνα: 10o διεθνές συνέδριο: Βιβλιοθήκες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα


Το 10ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Βιβλιοθήκες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα" διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στις 22 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα (Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ βιβλιοθηκών και επιχειρηματικότητας, συνδέοντάς τες με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Από το 2003 η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) διοργανώνει το συγκεκριμένο ετήσιο συνέδριο και εργαστήρια, στο πλαίσιο των συνεδρίων, με μεγάλη επιτυχία και με ευρεία θεματολογία. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν απήχηση σε περίπου 1.500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Στην ΟΕΕΒ συμμετέχουν ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες/χρήστες. 

Τον 21ο αιώνα οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης μεταμορφώνονται για να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών τους. Για τον λόγο αυτό, όχι μόνο προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους για να παραμένουν σχετικές, αλλά προσπαθούν να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες-στόχους από την κοινότητα που εξυπηρετούν. 

Στο συνέδριο θα εξεταστεί η σημασία της περαιτέρω διερεύνησης του επιχειρηματικού και επιχειρησιακού τομέα. Οι βιβλιοθήκες κατέχουν ήδη επιχειρηματικές πληροφορίες στις έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές τους. Με μία πιο εντατική, όμως, προσέγγιση του θέματος, οι βιβλιοθήκες θα είναι σε θέση να αποδείξουν την προστιθέμενη αξία τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια, να συμβάλλουν στην οικονομική άνθηση της κοινότητας. Επομένως, οι συμπράξεις και συνεργασίες με την επιχειρηματικότητα θα δώσουν κίνητρα στις βιβλιοθήκες για να σκέπτονται δημιουργικά και να επινοούν καινοτόμες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τον επιχειρηματικό τομέα. 

Στο συνέδριο, επίσης, θα διερευνηθεί ο τρόπος που οι βιβλιοθηκονόμοι και οι επαγγελματίες της πληροφόρησης μπορούν να επιδεικνύουν επιχειρηματική νοοτροπία με δημιουργική αναζήτηση και αξιοποίηση ευκαιριών για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους και του προφίλ των βιβλιοθηκών τους, μέσω στρατηγικών συνεργασιών, πειραματισμών, διαχείρισης κινδύνων και, γενικότερης προσαρμοστικότητας στις αλλαγές. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα αμοιβαία οφέλη από τη συνεργασία βιβλιοθηκών και επιχειρήσεων. Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου είναι οι Margareta Swanelid και Per Perstrand (Βιβλιοθήκη Dieselverkstaden, Nacka, Σουηδία), ο Prof. Dr. Ursula Georgy (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολωνίας, Γερμανία) και η Ester Omella (Barcelona Province Libraries Network, Ισπανία). 

H είσοδος για το συνέδριο είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο επί τόπου στη γραμματεία του συνεδρίου πριν την έναρξη των εργασιών του (από 8:45 έως 9:30). Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι ελληνικά/αγγλικά,με ταυτόχρονη μετάφραση. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του FOBID - Netherlands Library Forum και του NIA - Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/events/live/. 

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με τις ευρύτερες δράσεις του, συμβάλει στην ανάπτυξη, οργάνωση και διάθεση περιεχομένου καθώς και στην ενίσχυση των υπηρεσιών των ελληνικών βιβλιοθηκών. Ως υποδομή εθνικής εμβέλειας, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας & καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ο Ορίζοντας 2020. 

Η Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο ΕΙΕ ιδρύθηκε το 1958 και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστημιακούς και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απρόσκοπτη ροή έντυπου υλικού για επιστήμη, τεχνολογία, τεκμηρίωση, έρευνα, και ανάπτυξη, σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και παραγωγική κοινότητα της χώρας. 

Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών 

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. 

Τα μέλη της Επιτροπής απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή. 

Η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου