Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι νέοι επιχειρηματίες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους

Με τις καινοτόμες ιδέες τους, βρίσκονται πίσω από εταιρείες και εφαρμογές που επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων!


ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Ηλικία: 30
Τίτλος: Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: Facebook

Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων δεν προσθέτει χρήστες με την ίδια ταχύτητα που το έκανε στο παρελθόν, αλλά επιτέλους βγάζει λεφτά απ’ αυτούς. Τα έσοδα και τα κέρδη συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, και η εταιρεία διέψευσε τους επικριτές της ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις στην κινητή τηλεφωνία: στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι διαφημίσεις αυτές ισοδυναμούσαν με περίπου 2/3 των εσόδων απ’ όλες τις διαφημίσεις, ενώ ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποίησαν τις κινητές συσκευές τους για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυξήθηκε σε 650 εκατομμύρια.

Μερικούς μήνες μετά από την αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της εφαρμογής μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας WhatsApp, η Facebook εξαγόρασε και τη φιλανδική startup Pryte, η οποία διευκολύνει την αγορά πρόσβασης στο διαδίκτυο για κινητές εφαρμογές σε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Ζούκερμπεργκ δραστηριοποιείται και σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Τον περασμένο Δεκέμβρη, αυτός και η γυναίκα του δώρισαν 18 εκατομμύρια μετοχές της Facebook στο Silicon Valley Community Foundation, που ισοδυναμούν με ποσό περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.




ΓΙΑΝ ΚΟΥΜ
Ηλικία: 38
Τίτλος: Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: WhatsApp

Ο γεννημένος στην Ουκρανία μηχανικός δούλεψε στη Yahoo για περίπου δέκα χρόνια μαζί με τον συνιδρυτή Μπράιαν Άκτον προτού ταξιδέψει στη Νότια Αμερική και αναπύξει τελικά το WhatsApp, την απλή, δωρεάν κινητή εφαρμογή που λειτουργεί πολύ σαν παραδοσιακό κείμενο, επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν κλήσεις, βίντεο και εικόνες καθώς και μηνύματα. Η startup απέκτησε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες και τον περασμένο Φλεβάρη εξαγοράστηκε από τη Facebook – που είχε αρνηθεί να προσλάβει τον Κουμ ένα χρόνο πριν – για 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κουμ υπέγραψε τη συμφωνία στο γραφείο κοινωνικών υπηρεσιών, έξω απ’ το οποίο κάποτε περίμενε στην ουρά για να μαζέψει κουπόνια φαγητού.




ΜΑΡΙΣΑ ΜΑΓΙΕΡ
Ηλικία: 39
Τίτλος: Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος
Εταιρεία: Yahoo

Κανείς δεν είπε ότι το να στήσεις τη Yahooξανά στα πόδια της θα ήταν εύκολο, και η Μάγιερ είναι αντιμέτωπη με ανυπόμονους επενδυτές καθώς τα έσοδα από διαφημίσεις παραμένουν ασταθή – και αφότου η εταιρεία πούλησε ένα μέρος του μεριδίου που κατείχε στον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Η πώληση απέφερε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη Yahoo – και ένα μέρος αυτού του ποσού ίσως χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη κι άλλων εταιρειών στις περίπου 40 εξαγορές που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητά της να παράγει αξία με τη συγκεκριμένη στρατηγική: ο πυρήνας της 




ΚΕΒΙΝ ΣΥΣΤΡΟΜ
Ηλικία: 30
Τίτλος: Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: Instagram

Από τότε που η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Facebook, έχει δεκαπλασιαστεί με όρους μεγέθους αλλά και κοινού. Πλέον, η πλατφόρμα φωτογραφιών για κινητά τηλέφωνα αριθμεί πάνω από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και περίπου 150 εργαζόμενους, ενώ τον Νοέμβρη του 2013 φιλοξένησε για πρώτη φορά διαφημίσεις. Διαχειριζόμενος μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, ο Σύστρομ έχει προσθέσει νέα χαρακτηριστικά όπως η ιδιωτική αποστολή μηνυμάτων με το Instagram Direct, νέα δημιουργικά εργαλεία για την επεξεργασία φωτογραφιών, καθώς και την εφαρμογή Hyperlapse για time-lapse βίντεο σταθερής κάμερας. Ταυτόχρονα, προσέθεσε ένα λιθαράκι στην καριέρα του, μπαίνοντας τον περασμένο μήνα στο διοικητικό συμβούλιο της Wal-Mart.




ΤΖΑΚ ΝΤΟΡΣΕΙ
Ηλικία: 37
Τίτλος: Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: Square, Twitter

Παρά τον ανταγωνισμό από την Apple και άλλες εταιρείες, η εταιρεία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Square συνεχίζει να αναπτύσσεται• μάλιστα, το κεφάλαιο που έχει ήδη συγκεντρώσει αποτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. (Πάντως, η είσοδος στο χρηματιστήριο φαίνεται να έχει καθυστερήσει). Το άστρο του Ντόρσεϊ δεν λέει να σβήσει: πέρυσι μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney.




ΜΠΕΝ ΣΙΛΜΠΕΡΜΑΝ
Ηλικία: 32
Τίτλος: Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: Pinterest

Ύστερα από ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πλέον πάνω από 30 δισεκατομμύρια «καρφιτσώματα» σε πάνω από 750 εκατομμύρια «τοίχους», και αναδεικνύεται σε βασικό συνδετικό κρίκο με ιστοσελίδες λιανικής πώλησης, περισσότερο κι από το Facebook ή το YouTube. Η εταιρεία έχει πείσει πολυτελείς μάρκες όπως η Gap, η Kraft και η General Mills να αγοράσουν διαφημίσεις, γεγονός που ίσως προμηνύει την έλευση κερδοφορίας.




ΕΒΑΝ ΣΠΙΓΚΕΛ
Ηλικία: 24
Τίτλος: Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος
Εταιρεία: Snapchat

Η εφαρμογή εφήμερων μηνυμάτων που συν-ίδρυσε ο Σπίγκελ έχει πλέον 100 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως. Με αγωγές γύρω από την ιδιοκτησία της εταιρείας, αμφιλεγόμενα email και μια προσφορά εξαγοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Facebook, η ιστορία της Snapchat έχει όλα τα υλικά για ένα σενάριο ταινίας. Ο Σπίγκελ και ο συμφοιτητής του στο Στάνφορντ, Μπόμπι Μέρφι, έφτιαξαν όχι μόνο μια τεράστια επιτυχία, αλλά και μια εντελώς νέα κατηγορία στην προσωρινή επικοινωνία. Κι όλα αυτά ξεκινώντας από ένα πρότζεκτ για μια τάξη design στο πανεπιστήμιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου