Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι μπίζνες ενός παθιασμένου μανιταρόφιλου



του Κώστα Τσαούση

Η ανακοίνωση στο facebook δεν άφηνε περιθώριο παρερμηνείας για το ποιος θα είχε βάλει το χεράκι του σε αυτό το τριήμερο πρόγραμμα στο Βόρειο Ταΰγετο που συνδυάζει, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, τις εξορμήσεις για μανιτάρια με τη γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων.

Η συνέχεια της ανάγνωσης της σχετικής ανακοίνωσης δικαιώνει την αρχική μας σκέψη. Πρόκειται για τον κ. Νεκτάριο Φιλιππόπουλο. Ο τελευταίος, ένας 40αρης οικογενειάρχης, Πελοποννήσιος ως προς την καταγωγή, που δουλεύει χρόνια ως λογιστής στην Αθήνα για τα προς το ζην είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους κορυφαίους μανιταροσυλλέκτες στη χώρα μας. Δεν το λέω εγώ αλλά οι σεφ των ακριβών εστιατορίων που κάνουν ουρά για να αγοράσουν τη πραμάτεια του – ή αν προτιμάτε, τη σοδειά των εξορμήσεων του για φρέσκα άγρια μανιτάρια και τρούφα.

Ίσως ο τίτλος του μανιταροσυλλέκτη – αποκλειστικά και μόνο – να τον αδικεί καθώς ο ίδιος είναι από μόνος του μια ανοικτή εγκυκλοπαίδεια για τα μανιτάρια αλλά και το πρόσωπο που συμπυκνώνει και εκφράζει με τρόπο μοναδικό μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική προσέγγιση. Μαζεύει φρέσκα άγρια μανιτάρια και τρούφες, οργανώνει και επιμελείται – σε περιοδική βάση – εξορμήσεις στα ελληνικά δάση εξορμήσεων για τη συλλογή μανιταριών, διαθέτει ένα δίκτυο πώλησης των φρέσκων αλλά και των αποξηραμένων μανιταριών αλλά και ένα δίκτυο συνεργατών που ο κάθε ένας εξ αυτών είναι συλλέκτης συγκεκριμένων ειδών. Επιπλέον αυτών φτιάχνει τις δικές του συνταγές και προϊόντα – μανιτάρια γλυκό του κουταλιού και μανιτάρια τουρσί – αλλά και συμμετέχει και σε πρωτοβουλίες αγροτουρισμού και γευσιγνωσίας.

Για παράδειγμα, το τριήμερο 7-9 Νοεμβρίου μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα σε ένα ορεινό χωριό της Λακωνίας, το Γεωργίτσι – κοντά στα 30 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη- η επωνυμία της «Το μπαλκόνι του Ταϋγέτου» , www.taygetosbalcony.gr – προγραμματίζει ένα τριήμερο γευσιγνωσίας που συνδυάζει το κυνήγι την συλλογή αγριων μανιταριών και τρούφας με προεξάρχοντα τον κ. Νεκτάριο Φιλιππόπουλο. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε: «Μαγειρέματα του βουνού από την οικοδέσποινα κα Κική Παύλου, που συνδυάζουν τα μανιτάρια, ένα από τα πιο θαυμαστά βρώσιμα δώρα της φύσης, ειδικά όταν τα συλλέγεις στο φυσικό τους περιβάλλον, με τα ντόπια προϊόντα του Βορείου Ταϋγέτου όπως οι περίφημες πέστροφες Γεροντίδη, που μεγαλώνουν στο διπλανό χωριό Καστόρι και όπου αναπτύσσονται σε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στα πεντακάθαρα πηγαία νερά του Αγίου Μάμα Ταϋγέτου, και τα χειροποίητα ζυμαρικά απ’ την Αγόριανη της Παναγιώτας Μπουζιάνη, καθώς και αγριογούρουνο από τα δάση του Γεωργιτσίου».

Με λίγα λόγια, ο κ. Φιλιππόπουλος δεν είναι ο θεωρητικός αλλά σαν άνθρωπος που γνωρίζει από τα γεννοφάσκια του τα μυστικά του δάσους δηλώνει παρών σε κάθε σχετική δραστηριότητα με τα μανιτάρια. Ο ίδιος σέβεται και τιμά αυτό που κάνει με μια έννοια που βρίσκει κανείς στους θιασώτες του fair trade… Σήμερα, ο ίδιος βρίσκεται πίσω από μια εμπορική επωνυμία FungiHellas και η παρουσία του είναι πολύ διακριτή στο διαδίκτυο – site (www.fungihellas.com) αλλά και σελίδα στο facebook. Επιπλέον, εκείνος είναι που έχει στήσει και διαχειρίζεται την σελίδα της ομάδας Μανιταροεξορμήσεις στο facebook με τα προγράμματα των εκδηλώσεων/ εξορμήσεων σε όλη την Ελλάδα αλλά και πολλές πολλές πληροφορίες για τα μανιτάρια.


Τον Νεκτάριο τον συνάντησα μια μέρα – στις αρχές του φθινοπώρου στο κέντρο της Αθήνας λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο εργασίας του. Είπαμε πολλά και έμαθα ακόμη περισσότερα για τα μανιτάρια και την αγορά τους. Κατάλαβα ότι πρόκειται για μια επικερδή – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- εμπορική και επιχειρηματική ενασχόληση. Όπως επίσης κατάλαβα ότι είναι μια ενασχόληση για λίγους που χρειάζεται να είναι γνώστες και όχι μόνο. Όπως αναφέρει και εκείνος στο site του Fungihellas: «Είμαστε παθιασμένοι μανιταρόφιλοι που με κάθε ευκαιρία εξορμούμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αναζητώντας άγρια μανιτάρια». Η κάπου άλλου: «Μέσα από το FungiHellas, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τους καρπούς τις Ελληνικής γης. Αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε αδύνατο (να προμηθευτείτε και να γευτείτε στην Αθήνα, αγρια μανιτάρια και τρούφα με ασφάλεια )πλέον έγινε πραγματικότητα ,στείλτε μήνυμα και πείτε μας για ποιο είδος άγριου μανιταριού ενδιαφέρεστε και εμείς θα σας το προμηθεύσουμε όταν έρθει ο καιρός».


Δεν μπήκα στο κόπο να συγκρατήσω τιμές γιατί πελάτες του δεν μπορεί να είναι, εκτός εξαιρέσεων, οι απλοί καταναλωτές. Πελάτες του είναι και παραμένουν κατά κύριο λόγο οι σεφ!!!

Από την πλευρά μου κατέληξα να προτιμήσω ένα δελεαστικό μείγμα αποξηραμένων μανιταριών που βρήκα στο site του Fungihellas. Το μείγμα αποτελείται από 10 ποικιλίες άγριων μανιταριών (Βoletus,Morchella, Cantharella κ.α.). – που χρησιμοποιούνται όπως και τα φρέσκα. Αρκεί να τα μουσκέψετε για 20 λεπτά σε ζεστό νερό ελαφρώς αλατισμένο. Ακόμη περισσότερο τα βάζετε στο μπλέντερ και χρησιμοποιείτε τη σκόνη τους για να δίνετε υγιεινή νοστιμιά χωρίς θερμίδες στις σάλτσες και στα φαγητά σας. Η τιμή τους 15 ευρώ τα 100 γραμμάρια – με δεδομένο ότι 100 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια αντιστοιχούν σε περίπου 1000 γραμμάρια φρέσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου