Σε δημόσια πρόσκληση με τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας»,για τη δημιουργία «αναπτυξιακών συμπράξεων» προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Θα συμμετάσχουν εταιρείες από το Δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.
Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στις «ευάλωτες» και «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού. Από το σύνολο των ωφελουμένων, οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι 6.000 θα είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες με επιχειρήσεις που ήδη υφίστανται.
Ο προϋπολογισμός της δράσης, ανέρχεται σε 19.466.000.00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση, 2014-2020».
«Ως χώρα στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονοµία, προκειµένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της που θα µας βοηθήσουν να επιτύχουµε τους στόχους για το 2020 όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού, καθώς και την επίτευξη «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξη» δήλωσε με την ευκαιρία της δημόσιας πρόσκλησης, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε, ότι «η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί ενισχυτικό μέσον για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των ευάλωτων ομάδων και την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο», ενώ εκτίμησε ότι «από τη συνεχή εισροή αιτήσεων εγγραφής, στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, μέσο της αδειοδότηση περί των 550 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την υλοποίηση των Πράξεων ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ ΕΚΟ του ΕΠΑΝΑΔ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε Περιφέρειας αναφοράς τη λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα καλύπτει ανάγκες στο σύνολο της Περιφέρειας, με δομές υποστήριξης σε κάθε περιφερειακή ενότητα H διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των Πράξεων ορίζεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 και του αντίστοιχου οικονομικού αντικειμένου έως την 31η Μαρτίου 2017.
Η ίδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση, στο πλαίσιο της εν λόγω κατηγορίας παρέμβασης.
Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι:
α) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
β) Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους.
γ) Δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις.
δ) Αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 (Α' 87) και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α' 114).
ε) Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
στ) Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Για την υποβολή αίτησης από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις τονίζεται ότι, μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου θα πρέπει να εκδίδεται από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία έγγραφο επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας για συγκεκριμένη πράξη με ειδικές προδιαγραφές. Το έγγραφο επιβεβαίωσης που θα χορηγηθεί θα καλύπτει την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ως Δικαιούχο.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η 28η Νοεμβρίου 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου