Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η καρδιά των start ups χτυπάει στο Ισραήλ


Καινοτομία. Αυτή είναι η λέξη η οποία κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην πόλη του Τελ Αβίβ. Με τις σειρήνες του πολέμου να έχουν (για την ώρα αν μη τι άλλο σιγήσει) οι Ισραηλινοί γιορτάζουν πέραν της πρωτοχρονιάς τους και τη "γιορτή" των νεοφυών επιχειρήσεων καθώς σήμερα άνοιξε τις πόρτες του το DLD Tel Aviv Digital Conference.

Εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρηματίες που θέλουν είτε να μοιραστούν την ιδέα τους είτε μέσα από συζητήσεις με ειδικούς να τη βελτιώσουν, ή που αναζητούν πελάτες ή/και χρηματοδότες, επενδυτές, venture capitals που από την πλευρά τους ψάχνουν για έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες στις οποίες θα επενδύσουν, ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συναντιούνται σε αυτή την κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο διοργάνωση.

Εξάλλου το Ισραήλ θεωρείται η χώρα των start up επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λειτουργούν 285 κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης τα οποία ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες. Όλα τα μεγάλα παγκόσμια ονόματα βρίσκονται εδώ: Microsoft, Apple, Google, Facebook, AOL, Amazon, είναι μόνο μερικά από αυτά. Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Microsoft μάλιστα λειτουργεί στη χώρα από το 1991. Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Zack Weisfeld, επικεφαλής της Microsoft Ventures Europe, το Ισραήλ «ανταγωνίζεται» τη Silicon Valley και μάλιστα με μεγάλες αξιώσεις.

(Αριστερά ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres και δεξιά ο Yossi Vardi πρόεδρος του DLD Tel Aviv Festival)

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Yosi Vardi, πρόεδρος του DLD Tel Aviv Festival ο οποίος θεωρείται "γκούρου" στον τομέα της τεχνολογίας αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουν πάνω από 67 χώρες.

(Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres)

Απαραίτητη η τεχνολογία αλλά "τυφλή"

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Shimon Peres. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου δήλωσε χαρακτηριστικά πως η επιστήμη και η τεχνολογία δεν χρειάζονται πολέμους. Συμπλήρωσε όμως πως αν και η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικά καλό "μέσο" μπορεί να πληγώσει. "Είναι τυφλή και δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν τρια πράγματα: τα παιδιά να ξεκινούν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα από το δημοτικό, τα παιδιά του λυκείου να εργάζονται δυο ώρες την ημέρα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας προσφέροντας νέες ιδέες και νέο αίμα και τέλος να μην υποχρεώνεται κανείς σε συνταξιοδότηση αλλά να εργάζεται για όσα χρόνια επιθυμεί. Όπως όμως ο 16χρονος είναι καλό να εργάζεται για ένα δίωρο την ημέρα, ο 65χρονος είναι καλό να μελετάει για ένα 2ωρο την ημέρα καθώς "ο κόσμος αλλάζει κάθε ημέρα".

Τέλος ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ron Huldai, υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας και της τεχνολογίας τονίζοντας πως η δημαρχία προσπαθεί να κάνει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους.

(Ομάδα του πανεπιστημίου δείχνει στον Shimon Peres νέας τεχνολογίας φλιπεράκι)



Της απεσταλμένης του Capital.gr στο Τελ Αβίβ, Μαρίσης Μπαλιούση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου