Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

George Cross: H ζήτηση για ταλέντα ξεπερνά την προσφορά!

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, το κυνήγι των ταλέντων διαδραματίζει κεφαλαιώδη σημασία. Πόσω μάλλον όταν η παγκοσμιοποίηση έχει γκρεμίσει τα εθνικά σύνορα και πλέον η μετακίνηση στελεχών επιχειρήσεων αποτελεί μια «συνηθισμένη» και «καθημερινή», θα έλεγε κανείς, υπόθεση. Ενας διάσημος κυνηγός ταλέντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα για να τιμήσει το εδώ γραφείο της διεθνούς εταιρείας της οποίας προΐσταται - και πηγαίνει πολύ καλά παρά την κρίση! -, αλλά και για να παράσχει τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος μιας σημαντικής συμφωνίας με μια διεθνούς βεληνεκούς εταιρεία, την οποία όμως δεν αποκάλυψε. Πρόκειται για τον George Cross, chairman της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων και επιλογής στελεχών Stanton Chase International.

«Η πορεία του κλάδου της επιλογής και αξιολόγησης στελεχών είναι ευθέως ανάλογη με την πορεία της οικονομίας. Αν η οικονομία πηγαίνει καλά, πηγαίνει καλά και ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός κλάδος» δηλώνει ο κ. Cross. Αμέσως συμπληρώνει, ωστόσο, ότι στον κανόνα αυτόν υπάρχουν εξαιρέσεις. Και η Stanton Chase International αποτελεί μια απ' αυτές τις εξαιρέσεις, στο μέτρο που έχει καταφέρει τα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας να μετατρέψει το μειονέκτημα της κρίσης σε… πλεονέκτημα. «Πολλές επιχειρήσεις μας λένε ότι αναζητούν στελέχη - ταλέντα, νέα μυαλά που θα τις βγάλουν από το τέλμα» τονίζει ο βρετανός μάνατζερ.

Είναι αλήθεια ότι με τις νέες τεχνολογίες, με τη διαρκώς εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση και το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων η τοποθέτηση του κατάλληλου μάνατζερ στην κατάλληλη εταιρεία και στο κατάλληλο πόστο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα διοικητικά συμβούλια και τους μετόχους των επιχειρήσεων. Διότι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ακόμα και σε καιρούς χαλεπούς, σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για ταλέντα ξεπερνά την προσφορά! Πώς όμως βλέπει ο George Cross να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον στο εγγύς μέλλον; Θετικά, είναι η απάντηση. Πιστεύει, συγκεκριμένα, ότι το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά διότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης σε διάφορους τομείς της οικονομίας και σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Ενα από τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια είναι η αύξηση των επενδύσεων σε Αμερική, Ασία και δειλά δειλά στην Ευρώπη.

«Τα σημάδια αυτά είναι ορατά τους τελευταίους δύο μήνες και στην Ελλάδα» παρεμβαίνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της Stanton Chase Χάρης Πεζούλας. «Η οικονομία είναι απόλυτα συνδεμένη με την ψυχολογία. Και όσο τα καλά νέα πληθαίνουν, ο κόσμος γίνεται περισσότερο θετικός στο να επενδύσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Η επιχειρηματική ψυχολογία το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί. Οι εταιρείες και οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά. Το 2014 θα είναι μια μεταβατική περίοδος και το 2015 θα είναι ακόμη καλύτερο. Ολο και περισσότερα funds ανακαλύπτουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, από την Κίνα, από τη Μέση Ανατολή» τονίζει ο κ. Πεζούλας. Και διευκρινίζει ότι μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον: «Μόνο αν διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους, άραγε, εντοπίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια δημιουργούνται νέες ανάγκες για στελεχικό δυναμικό; Στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα, στον τομέα της υγείας, σε αλυσίδες λιανικών πωλήσεων και βεβαίως στον τεχνολογικό τομέα, είναι η απάντηση. Το σημαντικό είναι ότι το ελληνικό γραφείο της Stanton Chase έχει δώσει έμφαση στη επάνδρωση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με νέα ικανά στελέχη. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διεθνές δίκτυο της Stanton Chase International συντονίζει τη συνεργασία του ελληνικού γραφείου με ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο όμιλος λειτουργεί με 74 γραφεία σε 44 χώρες. Το ελληνικό γραφείο, σημειώνουμε, αποτελεί κόμβο για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.


Ενα success story διεθνές και ελληνικό
Ενας όμιλος που ιδρύεται το 1990 και σύντομα συμπεριλαμβάνεται στο «top 10» των εταιρειών επιχειρηματικών συμβούλων αναζήτησης και επιλογής στελεχών στον κόσμο, με δραστηριότητα σε 44 χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελεί αναμφίβολα ένα επιχειρηματικό «success story». Και για το μέλλον; «Εχουμε ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο: να αναπτυχθούμε κατά 60% μέσα σε μια πενταετία! Να αυξήσουμε δηλαδή τον τζίρο μας κατά 10% ετησίως τα επόμενα χρόνια έως το 2018» αναφέρει ο George Cross, προκαλώντας τον υπογράφοντα να ρωτήσει για να μάθει τι αντιπροσωπεύει μια σειρά τροπαίων που κοσμούν τη βιβλιοθήκη της αίθουσας συσκέψεων των ελληνικών γραφείων της εταιρείας.Τα βραβεία συνδέονται με την πορεία του γραφείου, που έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του ιστορία στους κόλπους του ομίλου. Μέσα σε μια δεκαετία (ιδρύθηκε το 2003), το ελληνικό γραφείο κατάφερε να βραβευθεί τρεις φορές (2007, 2008 και 2010) ως κορυφαίο στην κατηγορία των ώριμων αγορών, στην οποία ανήκει η Ελλάδα. Επίσης το 2009 κατείχε την τιμητική διάκριση του κορυφαίου γραφείου παγκοσμίως!«Οταν λέμε κορυφαίο γραφείο, εννοούμε βάσει 10 κριτηρίων που θέτει η Stanton Chase για να αξιολογήσει την αποδοτικότητα των γραφείων, μεταξύ των οποίων είναι η αποδοτικότητα κάθε συμβούλου, ο κύκλος εργασιών του γραφείου, οι δείκτες ικανοποίησης των πελατών κ.λπ.» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού γραφείου Μάνος Πανώριος.


Ποια προσόντα ζητούν οι εταιρείες από τα στελέχη
Καλές σπουδές, γλώσσες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αλλά και ποιότητα στην εξυπηρέτηση του πελάτη
Τι προσόντα, αλήθεια, πρέπει να διαθέτει ένα στέλεχος για να είναι περιζήτητο; «Η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη, όπως και η καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση» απαντά ο George Cross, ο οποίος παροτρύνει τους νέους να στοχεύουν προς τα καλά πανεπιστήμια.«Να στοχεύουν στην Οξφόρδη και στο Κέιμπριτζ, να λαμβάνουν εκπαίδευση διεθνούς εμβέλειας, να είναι εξωστρεφείς και να επιλέξουν κάποια άλλη χώρα εκτός της γενέτειράς τους για να κάνουν το ΜΒΑ τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο βρετανός μάνατζερ τονίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει αποφασιστικά τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Η ποιότητα κάθε στελέχους και η ποιότητα εξυπηρέτησης του πελάτη είναι καθοριστικοί παράγοντες. «Και στο τέλος της ημέρας, η αποτελεσματικότητα μιας εταιρικής διακυβέρνησης έχει να κάνει με τη διευθυντική ομάδα της επιχείρησης. Αυτή αποφασίζει, αυτή ελέγχει, αυτή καθορίζει πού θα μπει ο πήχης της απόδοσης και της ποιότητας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Cross.

«Γι' αυτό», εξηγεί ο επικεφαλής της Stanton Chase International, «βλέπετε πως όταν αλλάζει ο διευθύνων σύμβουλος αλλάζει πολλές φορές η πορεία της εταιρείας. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Διότι ένας μάνατζερ που αποτυγχάνει δεν σημαίνει ότι είναι κακός. Επίσης, η πολιτισμική προσαρμογή ενός ηγετικού στελέχους με την ίδια την επιχείρηση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε μια επιτυχία ή μια αποτυχία. Και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, άλλωστε, υπάρχουν δουλειές στις οποίες νιώθει ευτυχής να εργάζεται, άλλες όπου είναι λιγότερο ευτυχής και άλλες που θα ήθελε να αποφύγει» λέει χαρακτηριστικά.

«Να γιατί οι Ελληνες σε πάμπολλες περιπτώσεις όταν δουλεύουν στο εξωτερικό πετυχαίνουν. Διότι είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί! Πρόκειται για προσόντα τα οποία διαθέτουν, καθώς είναι απαραίτητα για την επιβίωση στην Ελλάδα» παρεμβαίνει ο Mάνος Πανώριος, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού γραφείου. «Είναι στην κουλτούρα των ανθρώπων αυτά. Η ενσωμάτωση και η εξοικείωση σε μια χώρα αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες» συμφωνεί ο George Cross. Και εξηγεί χαμογελαστός: «Βλέπετε τους Γερμανούς, όταν πηγαίνουν σε άλλη χώρα, ψάχνουν να γνωρίσουν τους ομοεθνείς τους που ζουν εκεί. Οι Βρετανοί ψάχνουν να γνωρίσουν τη χώρα»...



BHMA