Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Future Internet Assembly 2014: Στην Αθήνα το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό συνέδριο για το Διαδίκτυο του Μέλλοντος


Στην Αθήνα πραγματοποιείται στις 18-20 Μαρτίου το ετήσιο Future Internet Assembly – FIA Athens 2014. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια στον χώρο του διαδικτύου, όπου τετρακόσιοι και πλέον κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των προηγμένων δικτυακών τεχνολογιών, υποδομών, εφαρμογών, υπηρεσιών και περιεχομένου, αλλά και αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη αναμένεται να συμμετάσχουν, με στόχο την προώθηση των δράσεων για την αναμόρφωση του διαδικτύου του μέλλοντος.

Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί την 11η συνάντηση της κοινοπραξίας Future Internet Assembly, την οποία απαρτίζουν περισσότερα από 150 έργα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, που συνεργάζονται για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δράσεων που σχετίζονται με το Διαδίκτυο του Μέλλοντος, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που αναμένεται να ενταχθούν στην φετινή εκδήλωση με τίτλο "Μετασχηματίζοντας τις Υποδομές του Διαδικτύου του Μέλλοντος για την Επίτευξη της Καινοτομίας" είναι:
- Η διαμόρφωση του νέου τεχνολογικού τοπίου του διαδικτύου με βάση τηνολοκλήρωση των δικτύων και των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους, μέσω των προσεγγίσεων των Software Defined Networking (SDN), Network Functions Virtualization (NFV) και των καινοτόμων λογισμικών και υπηρεσιών που επιτρέπουν την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών

- Η συμβολή των αποτελεσμάτων των εργασιών των ευρωπαϊκών Εθνικών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Δικτύων (National Research and Education Networks (NRENs)) στον τομέα των SDN/ NFV

- Ο ρόλος των SDN/ NFV: i) στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ιδιαίτερου βάρους (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, ανοικτά δεδομένα, ανάλυση big data κ.λπ.) με δυνατότητες εικονικών υπηρεσιών, ii) στη μείωση των χρησιμοποιούμενων πόρων (ενεργειακή αποδοτικότητα, μείωση των πρώτων υλών κλπ.), iii) στην ενίσχυση της ανάδειξης ανοιχτών πλατφορμών για τη δημιουργία αγορών επόμενου σταδίου (downstream market) για τρίτους (third party developers).

- Οι ευρωπαϊκές Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Public-Private-Partnerships (PPPs)) και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται σχετικά με τις εξελίξεις και τις σχετικές απαιτήσεις για την επίδειξη (demonstration) και τις δικτυακές υποδομές δοκιμών (test-beds) στην Ευρώπη και παγκοσμίως.


H αξία της εκδήλωσης και γενικότερα της συμμετοχής της Ελλάδας στηνΚοινότητα του Διαδικτύου του Μέλλοντος έγκειται στις τεχνολογικές και αναπτυξιακές προοπτικές που αυτή εισάγει για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν στις 18 Μαρτίου με κεντρικές ομιλίες από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες του χώρου στην Επίσημη Εναρκτήρια Συνεδρία, ενώ στις 19 και 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εννέα παράλληλες συνεδριάσεις (working sessions).


Επιπλέον, πριν από την έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούνπαράλληλες εκδηλώσεις, που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων έργων του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο.

Στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου θα συμμετέχουν πάνω από 40 έργα, σε επτά θεματικούς τομείς: Net Futures, FIRE, Connected Smart Cities, FI-PPP, Cloud Computing, Software and Services, Network Technologies, International Cooperation, ενώ θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 40 παρουσιάσεις με αφίσες.


Το FIA Athens 2014 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες – CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.




EMEA