Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Αναξιοποίητα σχεδόν 3.000 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά


Ούτε τριάντα δεν είναι τα ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που αξιοποιούνται εμπορικά στη χώρα μας, τη στιγμή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στην Ελλάδα 2.994 παρόμοια φυτά, που μπορούν να “πρωταγωνιστήσουν” στην παγκόσμια αγορά.

Ο τζίρος της διεθνούς αγοράς αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. Ευρώ και η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μικρή συμμετοχή σ' αυτή την “πίτα”.

Συνολικά η χώρα μας φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, αλλά καλλιεργούνται μόλις 40.000 στρέμματα με αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ) κα. Κατερίνα Γρηγοριάδου, εντός του 2014 η Ένωση πρόκειται να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή της παραγωγής αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κλάδος, σύμφωνα με την ίδια, έχει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά για να αποτελέσει λύση για κάποιον, που επλήγη από την κρίση, πρέπει να αρχίσει από το “μηδέν”, απαιτείται σοβαρή ενασχόληση και στόχευση στη δημιουργία μιας υγιούς επιχείρησης. “Όποιος εισέλθει στον χώρο με στόχο το εύκολο κέρδος, δεν θα πετύχει απολύτως τίποτα” προειδοποιεί η κα. Γρηγοριάδου.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 25ης έκθεσης Agrotica, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ