Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση κορυφής με θέμα την ανεργία

Ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, σε συνέχεια της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο την απασχόληση των νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είκοσι τέσσερις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εργασίας των αντίστοιχων χωρών, ενώ θα παραστούν επίσης οι πρόεδροι των κυριοτέρων θεσμών της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ (Ευρ. Συμβούλιο), Ζοζέ Μπαρόζο (Κομισιόν), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωκοινοβούλιο) και Βέρνερ Χόιερ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Από τη σημερινή διάσκεψη (συνέχεια εκείνης της 3ης Ιουλίου στο Βερολίνο) δεν αναμένονται στην πραγματικότητα σημαντικές αποφάσεις. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι ένας πρώτος απολογισμός των προηγούμενων αποφάσεων και προγραμμάτων - όσων τουλάχιστον έχουν δρομολογηθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, «θα μείνουμε στους άξονες που είχαν οριστεί στο Βερολίνο. Σκοπός δεν είναι να προσθέσουμε νέα προγράμματα αλλά να διασφαλίσουμε ότι ενεργοποιούνται όλα τα μέσα και ότι επιβεβαιώνεται η πολιτική βούληση για συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά τα ερχόμενα δύο χρόνια».
Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει, με πρωτοβουλία Παρισιού και Βερολίνου, να διαθέσουν μια πλειάδα όπλων στη μάχη κατά της ανεργίας των νέων (οι επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι νέοι στην Ε.Ε. ανέρχονται σε έξι εκατ.). Μεταξύ αυτών, κεφάλαια ύψους έξι δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015 υπέρ της απασχόλησης των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία σε 13 χώρες-μέλη.
Οπως επισημαίνει το Παρίσι, πέραν των χρημάτων αυτών (συνολικά 12 δισ. ευρώ τα ερχόμενα δύο χρόνια), η ΕΚΤ προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση έξι δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2013 μέχρι το 2015, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αναμένεται να διαθέσει έξι-επτά δισ. ετησίως επί μία τριετία.
Εάν τα προγράμματα αυτά εφαρμοστούν κανονικά, τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μεταξύ 2013 και 2015 θα ανέλθουν σε 40-45 εκατ. ευρώ.
(ΠΗΓΗ: AFP)