Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

PDA: Ο αγαπημένος «σύμβουλος» στην πρόσληψη νέου προσωπικού


Τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση αναζητούν πλέον οι εταιρείες που προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και οι εταιρείες τοποθέτησης προσωπικού που δρουν για λογαριασμό τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί «εργαλεία» για την ψυχομετρική αξιολόγηση των υποψηφίων, τα οποία καταδεικνύουν πλευρές του χαρακτήρα τους, οι οποίες είναι αδύνατον να αξιολογηθούν από έναν... τίτλο σπουδών. Αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι επωφελούνται από αυτά, καθώς μπορούν και οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν... κατά πρόσωπο τον εαυτό και τις ιδιότητές τους, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά την αναζήτηση εργασίας.

Σχετικά με ένα από τα νέα αυτά εργαλεία, το PDA (Personal Development Analysis) μίλησε  στο «Εθνος - Εργασία» ο κ. Σταμάτης Σαλονίκης, γενικός διευθυντής Planwork ΕΠΕ, η οποία και το διαθέτει στην αγορά.

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποιοι εργαζόμενοι είναι οι πιο περιζήτητοι στη σημερινή αγορά εργασίας;

Στις μέρες μας, οι επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό, δημοσιεύοντας ολοένα και πιο εξειδικευμένες αγγελίες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αριθμό των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκάστοτε θέση.

Παρ' όλα αυτά, οι σημαντικότερες τάσεις στην παγκόσμια αγορά συμφωνούν στις ακόλουθες τέσσερις παραμέτρους, οι οποίες καθιστούν έναν εργαζόμενο περιζήτητο, και είναι πάντοτε επίκαιρες: Δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές. Δυνατότητα συγκέντρωσης σε ένα θέμα. Συνέπεια. Προσοχή στις λεπτομέρειες. Οπωσδήποτε οι αφοσιωμένοι, δημιουργικοί και ανήσυχοι άνθρωποι είναι πάντα και περισσότερο αποδοτικοί.


«Μετρά» περισσότερο το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των εργαζομένων ή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους;

Πιστεύω απόλυτα στην αρχή «Προσλάμβανε χαρακτήρα και συμπεριφορά και εκπαίδευε ικανότητες», καθώς τα δύο πρώτα στοιχεία συνιστούν τη βάση της σωστής επιλογής. Σημαντικό στοιχείο για την επιλογή, εκτός από τις ικανότητες, τις οποίες απαιτεί η θέση εργασίας, και οι οποίες παρουσιάζονται στην αγγελία, είναι και οι ιδιότητες του εργαζομένου.

Ενδεικτικά, ως ιδιότητες εκλαμβάνονται η εμπορική αίσθηση, ο προγραμματισμός και οργάνωση, η εξυπηρέτηση πελατών, η αριθμητική ανάλυση, ο προφορικός λόγος, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η ανάλυση προβλημάτων, η διαπροσωπική ευαισθησία, η επιμονή, η ευελιξία και η ενεργητική ακρόαση. Ωστόσο, είναι περισσότερο δυσδιάκριτες και υπάρχει περιθώριο υποκειμενικής αντίληψης για την αξιολόγησή τους κατά τη διαδικασία επιλογής.

Με ποιον τρόπο το ψυχολογικό προφίλ του εργαζομένου «δένει» με τον επαγγελματικό του προσανατολισμό;

Το προφίλ συμπεριφοράς προδιαγράφει τα πλαίσια ανάπτυξης του εργαζόμενου, γι' αυτό και είναι βασική παράμετρος καταλληλότητας για την απόκτηση μιας θέσης. Σε αντίθεση με τις ικανότητες, οι οποίες επιδέχονται εκπαίδευσης και βελτίωσης, το προφίλ συμπεριφοράς μας στηρίζεται στην αντίληψη την οποία έχουμε διαμορφώσει για το περιβάλλον και η οποία αλλάζει πολύ δύσκολα. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να καλυφθεί με σχετική επιτυχία από πολλούς ανθρώπους, διαφορετικούς μεταξύ τους.

Ο υποψήφιος, όμως, που θα υλοποιήσει την εργασία του με τον λιγότερο ψυχολογικό κόπο, αξιωματικά παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν εργαζόμενο με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας στο προσωπικό του προφίλ.

Θα πρέπει να καταναλώσει πολλαπλάσια ενέργεια και προσπάθεια για να λειτουργήσει ως δυναμικός πωλητής, σε σύγκριση με έναν άλλο υποψήφιο με εξωστρεφές προφίλ. Αντίθετα, ο ελάχιστα εξωστρεφής χαρακτήρας, την ίδια στιγμή, μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά σαν αναλυτής, υποστηρίζοντας τις πωλήσεις.

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα των κινήτρων, τα οποία είναι θεμελιώδη για την επιτυχία. Παρ' όλα αυτά, είναι γνωστό ότι ο καθένας μας, ανάλογα με το προφίλ συμπεριφοράς του, έχει και διαφορετικά στοιχεία τα οποία τον κινητοποιούν.

Αναλύοντας προσεκτικά κάποιο προφίλ, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα στοιχεία καλύτερης κινητοποίησης, ώστε διασφαλίζοντάς τα, να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τι είναι το PDA, σε ποιους απευθύνεται και για ποιους λόγους;

Το PDA (Personal Development Analysis) είναι το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο αποτύπωσης και ανάλυσης Προσωπικού Προφίλ Συμπεριφοράς, το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο επιλογής, διοίκησης και ανάπτυξης των εργαζομένων.

Η υπεροχή του συνίσταται στη δυνατότητά του να αποτυπώνει και να αναλύει και την τάση του Αυτοελέγχου (συναίσθημα-ρεαλισμός), προσθέτοντας ουσιαστικά τις παραμέτρους της συναισθηματικής νοημοσύνης στα Προσωπικά Προφίλ Συμπεριφοράς. Επομένως, διαφοροποιείται σημαντικά από τα DISC εργαλεία, τα οποία διερευνούν μόνο τέσσερις άξονες συμπεριφοράς (κυριαρχικότητα, επιρροή, σταθερότητα, ανάγκη κανόνων).

Το PDA είναι ο πλέον αξιόπιστος «σύμβουλος» για τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, τις εταιρείες επιλογής προσωπικού, τους συμβούλους coaching, άλλα και το σύνολο της διοικητικής ομάδας που αποφασίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας. Το PDA απευθύνεται, όμως, και στους ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση του προσωπικού τους προφίλ, η οποία είναι οδηγός για την αυτοβελτίωσή τους.

Η διαδικασία γίνεται online, είναι πολύ σύντομη και στηρίζεται στην επιλογή απλών λέξεων και όχι στην απάντηση σχεδιασμένων ερωτήσεων. Το κόστος του τεστ PDA αφορά τους εργοδότες και τους επαγγελματίες επιλογής στελεχών.

Τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει από την ελληνική αγορά αλλά και από το εξωτερικό είναι πολύ θετικά, όπου επιχειρηματικοί κολοσσοί το εμπιστεύονται για τη βελτίωση των διαδικασιών διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τα websites www.planwork.gr και www.pdainternational.net.


ΕΘΝΟΣ