Πιστεύετε ότι έχετε ένα δυνατό βιογραφικό που όποιος το διαβάσει θα σας καλέσει για συνέντευξη; Παρόλα αυτά το τηλέφωνο εξακολουθεί να μην χτυπάει; Μήπως πριν ξαναστείλετε το βιογραφικό σας πρέπει να του ρίξετε μια δεύτερη και τρίτη ίσως ματιά;
Αρχικά να ξέρετε πως πρέπει να έχετε διάφορα βιογραφικά και να μη χρησιμοποιείτε το ίδιο, φορτωμένο με όλα τα προσόντα και τα χόμπι για κάθε θέση που κυνηγάτε. Καμιά φορά στέλνουμε σε κατώτερες θέσεις ή σε άσχετες με το βασικό μας αντικείμενο δουλειές. Ο εν λόγω εργοδότης μπορεί να τρομάξει με την πληθώρα μη απαιτούμενων προσόντων και να αισθανθεί ανασφάλεια. Σας ακούγεται χαζό; Αν είστε άνεργη και ψάχνετε μία δουλειά να σας συντηρήσει ξανασκεφτείτε αν πρέπει να καταθέσετε τα 10 σεμινάρια, τις 4 ξένες γλώσσες, το διδακτορικό, το μεταπτυχιακό και τα δύο πτυχία την επόμενη φορά που θα ψάξετε δουλειά ως πωλήτρια...
Περνώντας στη βασική μορφολογία θα πρέπει κάθε βιογραφικό να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εκάστοτε δουλειάς, να είναι ευανάγνωστο και χωρίς περιττές πληροφορίες. Καλό είναι να ξεχωρίζετε τα προσόντα και την εργασιακή εμπειρία που μπορεί να σχετίζονται με ορισμένους κλάδους. Αν πάλι το βιογραφικό σας είναι ξεκάθαρο και έχετε πολύ συγκεκριμένα προσόντα, ποτέ μη παραλείπετε την συνοδευτική επιστολή με ένα κείμενο απλό, σύντομο και κατανοητό που θα δείχνει πως έχετε κατανοήσει τα προσόντα που απαιτούνται, θα εξηγείτε τον επαγγελματικό σας στόχο και τους λόγους που σας κάνουν το κατάλληλο άτομο για τη θέση.
Η προυπηρεσία σας επίσης θα πρέπει να είναι κατατοπιστική και ειλικρινής. Τα ψέμματα είτε κάνουν μπαμ είτε μαθεύονται. Όσο για την εμπειρία; Μία κοπέλα που έχει δουλέψει ως σερβιτόρα άνετα μπορεί να το παρουσιάσει σε μία θέση αεροσυνοδού. Ένας ομαδάρχης σε κατασκήνωση, μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν εμπειρία σχετική με διοικητικές και οργανωτικές θέσεις. Αν ψάχνετε μία δουλειά ως σχεδιάστρια μόδας ή στυλίστρια με μόνα όπλα το ταλέντο και τις γνώσεις σας, τότε πρέπει να παρουσιάσετε δραστηριότητες που να δείχνουν την αγάπη σας για το αντικείμενο.
Τέλος, καλό είναι το βιογραφικό σας να είναι μικρό. Όχι μεγαλύτερο από 2 σελίδες και όχι στριμωγμένο. Κανείς δεν έχει το χρόνο να διαβάζει για ώρες όπως επίσης και να ψάχνει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν μέσα σε ένα χάος γραμμών και ημερομηνιών. Όσο πιο ξεκάθαρα και τακτοποιημένα παρουσιάζετε το βιογραφικό σας, τόσο πιο ξεκάθαρο και τακτοποιημένο- άρα υπεύθυνο και οργανωτικό άτομο- θα σας θεωρήσει ο κάθε πιθανός εργοδότης.