Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

LAUNCHub: Βουλγαρικό ενδιαφέρον για νέες ελληνικές εταιρείες

Στην Ελλάδα έστρεψε το βλέμμα του το βουλγαρικό επενδυτικό ταμείο LAUNCHub (http://www.launchub.com), το οποίο εξετάζει τις περιπτώσεις ομάδων ή εταιρειών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο λειτουργίας. Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του LAUNChub, Στέφαν Γκάντσεφ βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με 12 νέες εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας.
Ενδιαφέρον για να συναντηθούν με το LAUNCHub είχαν εκδηλώσει αρχικά 20 εταιρείες, από τις οποίες επελέγησαν 12, οι οποίες καλύπτουν αγορές όπως η παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ο τουρισμός και οι ξενοδοχειακές μονάδες, η εστίαση, η ναυτιλία, η "πράσινη" ανάπτυξη, η ανταλλακτική οικονομία, τα φυτικά προϊόντα και άλλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του βουλγαρικού fund, προς το παρόν, όμως, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το αν θα επενδύσει σε κάποιες από αυτές.
Σημειωτέον πως το LAUNCHub προσφέρει χρηματοδότηση "σποράς" (seed funding) έως και 200.000 ευρώ σε εταιρείες με σχηματισμένες ομάδες που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές σε ψηφιακούς τομείς και που έχουν ήδη κτίσει ένα επίπεδο προσέλκυσης χρηστών. Υπό εξέταση μπορεί να τεθούν και ιδέες ή εταιρείες που είναι σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης.
Το LAUNCHub λειτουργεί από το 2012 στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Jeremie και εστιάζει την προσοχή του σε εταιρείες που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 2 εκατ. ευρώ σε 25 εταιρείες από πέντε χώρες, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και την πρώτη του επένδυση σε ελληνική εταιρεία: 100.000 ευρώ στην codebender (http://www.codebender.cc) από την Πάτρα. Το LAUNCHub λειτουργεί σε στρατηγική συνεργασία με το Seedcamp και το Mozilla WebFWD.

Δημήτρης Μαλλάς