Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Metropolitan Πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση του ξενοδοχείου για ιατρικούς τουρίστες

Την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση ως φιλικού σε ιατρικούς επισκέπτες ξενοδοχείου (Medical Tourism Friendly Hotel - MTFH) έλαβε το Metropolitan του ομίλου Χανδρή. Με την πιστοποίηση της TŰV Rheinland αναγνωρίζεται η ικανότητα του ξενοδοχείου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τους ιατρικούς τουρίστες όσο και τους διεθνείς επισκέπτες οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.
Η παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού υπολογίζεται στα 30 δις. δολάρια και βασίζεται σε περίπου πέντε εκατ. ασθενείς, οι οποίοι ξοδεύουν διεθνώς περίπου 6.000 δολάρια ή 4.500 ευρώ για κάθε ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης και διαμονής. Συνήθως, η σχέση δαπανών ιατρικών υπηρεσιών έναντι δαπανών ταξιδιού και φιλοξενίας συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, είναι 50-50. Τα διεθνή ταξίδια αναμένεται εφέτος να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 4%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του ιατρικού τουρισμού, κυμαίνεται μεταξύ 25-35%. 
Στη διεθνή τουριστική αγορά, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας των ταξιδιωτών, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 55 ετών έχουν αυξηθεί στο 35% από 25%, ενώ κύριο μέσο για κρατήσεις και αγορές υπηρεσιών αναδεικνύεται το Διαδίκτυο. Στα σύνθετα κριτήρια επιλογής τουριστικού προορισμού τίθεται πλέον το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του τουρίστα ενώ ειδικότερα για τον Ιατρικό Τουρίστα η ανάγκη για αντικειμενική απόδειξη της αποτελεσματικότητας και εξειδίκευσης, αναδεικνύει την πιστοποίηση ως βασικό συντελεστή ανταγωνιστικότητας των παρόχων.
Η απονομή των πιστοποιητικών έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, στα πλαίσια της οποίας έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση στη Διεθνή Τουριστική Αγορά των προδιαγραφών του συστήματος διαχείρισης ιατρικών τουριστών η διεθνών ασθενών «MTFH» για την πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων. Η εφαρμογή του «MTFH» καθώς και των συστημάτων ποιότητας ISO με το οποία είναι πιστοποιημένο το ξενοδοχείο, εγγυώνται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ενώ πιστοποιήθηκε κατά EQ-FAST για τη σεισμική επάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η διευθύντρια της την TŰV Rheinland κυρία Αγγελική Κατσάπη και ο διευθύνων σύμβουλος της TÜV Reinland Hellas κ. Γιώργος Μυλωνάκηςαναφέρθηκαν στις διεθνείς τάσεις του τουρισμού και στο σύστημα πιστοποίησης, ενώ εκπρόσωποι των δυο διεθνών οργανισμών ανέλυσαν τη σημασία των διεθνών προδιαγραφών και του πλαισίου πιστοποίησης στις υπηρεσίες φιλοξενίας και ευεξίας.