Το δεύτερο Investor Forum που διοργάνωσε η Eurobank με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νικόλαου Καραμούζη, συμμετείχαν 23 κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3,5 τρισ. δολλαρίων.
Στο Forum εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Μ. Ανατολή, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης, private equity Funds και Hedge Funds.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Amundi Asset Management
- BNP Investment Partners
- BlackRock Investement Management
- Morgan Stanley Investment Management
- Schroder Investment Management
- Pioneer Investments
- Oaktree Capital
- Brevan Howard Asset Management
Επίσημος ομιλητής σήμερα ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Oι εργασίες του forum ξεκίνησαν με ομιλία του κ. Χρήστου Σκλαβούνη Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ομιλία έκανε και o κ. Γεώργιος Κουτσός Chief Investment Officer του ΤΧΣ
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε επίσης ομιλία του κ. Στέλιου Σταυρίδη προέδρου του του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και παρουσίαση για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της οικονομίας από τον Οικονομολόγο της Eurobank κ. Πλάτωνα Μονοκρούσσο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μίλησαν εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) ο καθηγητής κ. Γιώργος Σταθάκης και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος θα πραγματοποιήσει την επίσημη ομιλία στο δείπνο κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε:
- Στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
- Στην επάρκεια των 50 δις ευρώ που έχουν διατεθεί μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες και εάν τα κεφάλαια αυτά θα επαρκέσουν για την κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν στο πλαίσιο των νέων stress tests που θα πραγματοποιηθούν το β' εξάμηνο του 2013.
- Ποια είναι η στρατηγική σχετικά με τη συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εάν θα υπάρξει νέος γύρος συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
- Ποιά είναι η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (θυγατρικών, χαρτοφυλακίων κλπ)
- Ποιά είναι η πορεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των ιδιωτών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σχετικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων:
- Ποιοί είναι οι στόχοι εισροών από τις αποκρατικοποιήσεις και ποιό το χρονοδιάγραμμα
- Πώς σκοπεύει να χειρισθεί η κυβέρνηση την υπόθεση της ΔΕΠΑ και εάν παραμένει αισιόδοξη μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού
- Εάν ο στόχος πώλησης της ΔΕΠΑ μπορεί να επιτευχθεί εντός του τρέχοντος έτους.
- Εάν το «χρηματοδοτικό έλλειμμα» που προκύπτει λόγω της καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί την ανάγκη νέων επιπρόσθετων μέτρων.
Επίσης ενδιαφέρον εκφράσθηκε σχετικά με το θέμα νέας αναδιάρθωσης του χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα καθώς και εάν οι Κεντρικές Τράπεζες προτίθενται να επιστρέψουν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ξένοι επενδυτές για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει στην εφαρμογή του Μνημονίου και με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.
Αύριο Τετάρτη, δεύτερη ημέρα του Forum, Αύριο δεύτερη ημέρα του forum επίσημος ομιλητής είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει με ομιλία του ο μόνιμος Αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπόμπ Τράα. Ομιλία επίσης θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε εκ μέρους της Eurobank ο κ. Φωκίων Καραβίας Γενικός Διευθυντής Global Markets, Institutional Asset Management & Services.
Στο πλαίσιο του forum οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σε κλειστές συναντήσεις 14 σημαντικών ελληνικών εισηγμένων και μη στο ΧΑ επιχειρήσεων από τους σπουδαιότερους κλάδους της οικονομίας.
Συμμετείχαν οι επιχειρήσεις: ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Terna Energy, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Folli Folliε, Intralot, Lamda Development, Vivartia, Γούλα, Ανδρομέδα, Pharmathen και Κορρές.
Κύριος σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η παρουσίαση των προοπτικών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε διεθνή επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.