Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Έρχεται ο νέος υπερσύγχρονος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα


Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων των υπεραστικών ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, ο οποίος έχει μείνει στα χαρτιά για πάνω από 15 χρόνια. Ο διαγωνισμός για το νέο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που θα κατασκευαστεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, θα βγει στον αέρα στις αρχές του 2018.

To έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται οδικώς με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.

Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, που δεν προβλέπεται πριν από το 2020, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Επίσης ένα μέρος των κονδυλίων θα προέλθει από την αξιοποίηση του νέου εμπορικού κέντρου, που θα λειτουργεί μέσα στον χώρο των υπεραστικών λεωφορείων και θα έχει συνολική επιφάνεια 12.000 τετραγωνικά.

Ο «Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων» (ΚΣΥΛ) προβλέπεται να κατασκευασθεί πάνω από το αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα. Γι΄ αυτό το λόγο έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό, του δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ.

Κοινός στόχος είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, ο οποίος θα αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των υπεραστικών λεωφορείων στους σταθμούς του Κηφισού και της οδού Λιοσίων, δίδοντας παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.

Τα ΚΤΕΛ θα βρίσκονται στο επίπεδο και από πάνω οι διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ από κάτω θα είναι το Μετρό. Η υπόγεια διάβαση έχει ήδη κατασκευαστεί.

Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές. Οι εμπορικές χρήσεις θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., προβλέπουν μέχρι και ξενοδοχείο. Αντίστοιχα, 50.000 τ.μ. προορίζονται για ΚΤΕΛ, ταξί και αστικές συγκοινωνίες.

Στον ίδιο χώρο προβλέπεται να στεγαστούν και οι διεθνείς λεωφορειακές γραμμές, που εξυπηρετούν γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία κ.λπ.) και είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία στο Λεκανοπέδιο, όπως το Πεδίον του Αρεως και το Μεταξουργείο.

O νέος σταθμός θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, οθόνες για την άφιξη και αναχώρηση των λεωφορείων, χώρους αναμονής, ενώ θα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στάθμευση των υπεραστικών λεωφορείων.

Tα μισθώματα εμπορικών χρήσεων θα κυμαίνονται από 2,8 έως 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τον χώρο στάθμευσης αναμένονται έσοδα 0,4 εκατ. ευρώ ετησίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου