Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας και το ιστορικό της (φωτό)


Δύο εβδομάδες έμειναν για την έναρξη του Oktoberfest και ήδη οι Γερμανοί ζυθοποιοί του Μονάχου ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Με το Oktoberfest να είναι μία από τις μεγαλύτερες παραδοσιακές γιορτές του κόσμου, προσελκύοντας περίπου 6 εκατομμύρια τουρίστες, η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η τελετή έναρξης θα γίνει φέτος όπως και κάθε χρόνο στη σκηνή του Σοτενχάμελ στην περιοχή Theresienwiese στο Μόναχο, όπου ο δήμαρχος θα ανοίξει την ενσωματωμένη βρύση στο πρώτο βαρέλι μπύρας του Oktoberfest.


Μάλιστα, πέρα από τις μπύρες κάθε χρόνο γίνονται παρελάσεις με ντόπιους και μη να φορούν πολύχρωμες παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.

Παρ' όλο που η είσοδος είναι δωρεάν, γίνεται τόσο μεγάλος πανικός μέσα στις σκηνές που πολλοί γνώστες συγκεντρώνονται ώρες πριν από την έναρξη για να βρουν τραπέζι. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που πλέον μπορείς να κλείσεις χώρο ηλεκτρονικά, με ένα τραπέζι 10 ατόμων να φθάνει την εξωφρενική τιμή των 4.000 ευρώ.


                                                                  Τραπέζι 7-10 ατόμων 5.829 ευρώ

                                                                  Τραπέζι 11-20 ατόμων 8.199 ευρώ


Παραδοσιακά πρέτσελ, λουκάνικα μπράτβουρστ, ψητά κοτόπουλα και χοτ ντογκ είναι μερικές από τις νοστιμιές που τρώνε οι Γερμανοί ως συνοδευτικό με την μπύρα, η οποία ρέει άφθονη και δροσερή από τα βαρέλια σε μεγάλα γυάλινα ποτήρια «Μαζ» (αυτά με την τεράστια λαβή).

                                         Η γιορτή διαρκεί δύο εβδομάδες και η τελετή λήξης θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου

Η ιστορία του Oktoberfest

Στις 12 Οκτωβρίου του 1810, ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α' (πατέρας του βασιλιά Όθωνα) παντρεύτηκε την αγαπημένη του Τερέζα. Κάλεσε λοιπόν όλους τους πολίτες του Μονάχου να παρευρεθούν στην εορταστική ημέρα του βασιλικού ζεύγους. Οι γαμήλιες εορτασίες στήθηκαν σε έναν υπαίθριο χώρο που ονομάστηκε «Το Λιβάδι της Τερέζας» προς τιμήν της γυναίκας του. Ο γάμος αποτέλεσε μια τεράστια γιορτή για τον τόπο και κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε με ιππικούς αγώνες.

Από εκείνη την ημέρα μια μακρόχρονη παράδοση ξεκίνησε, καθώς οι ιππικοί αγώνες επαναλήφθηκαν και τον επόμενο χρόνο επετειακά. Μετά από 5 χρόνια στήθηκε το πρώτο καρουζέλ και λίγες κούνιες για τη γιορτή που είχε αρχίσει να γίνεται τοπική παραδοσιακή fiesta. Ο ζύθος έρεε άφθονος, όπως και τα λουκάνικα. Σιγά-σιγά, κάποιοι Βαυαροί ζυθοποιοί χρηματοδότησαν τέντες που πρόσφεραν άφθονη μπύρα κι έτσι με τα χρόνια η γαμήλια επέτειος μεταλλάχθηκε σε γιορτή της μπύρας που κρατούσε 15 ολόκληρες ημέρες, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το 1960 διεξάχθηκαν οι τελευταίοι αγώνες ιππασίας και το φεστιβάλ έγινε πια μια υπόθεση για γλεντζέδες μπυρόβιους. Την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, ο δήμαρχος ανοίγει στις 12 το μεσημέρι το πρώτο βαρελάκι μπύρας αναφωνώντας «O zapft is», δηλαδή «Το βαρέλι είναι στη διάθεσή σας». Η μπύρα σερβίρεται στα λεγόμενα ποτήρια «Μαζ» που είναι ποτήρια του 1 lt από κορίτσια με τοπικές βαυαρικές φορεσιές.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου