Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσο με συμφέρει;


Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από ανταγωνιστικές τιμές που οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρισμού προσφέρουν μέσω ποικιλία προγραμμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι ονομαστικές χρεώσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες της ΔΕΗ, αλλά πώς θα αποφασίσετε αν συμφέρει να αλλάξετε πάροχο και ποιο πρόγραμμα να επιλέξετε;


Ο οδηγός συγκρίνει τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα και να ολοκληρώσετε την αλλαγή στο νέο πάροχο.

1. Τα βασικά – Χρεώσεις και τιμολόγια ρεύματος

Τιμολόγιο

Το τιμολόγιο και η τιμή που θα κληθείτε να πληρώσετε χωρίζεται στις λεγόμενες «ανταγωνιστικές» και «ρυθμιζόμενες” χρεώσεις.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις περιλαμβάνουν το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και τη διάθεση της ενέργειας. Αυτή είναι η μόνη χρέωση που διαφέρει από εταιρία σε εταιρία και υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα. Οι εκπτώσεις που παρέχονται από τον εκάστοτε πάροχο αναφέρονται μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ίδιες ανεξάρτητα από την εταιρεία και καθορίζονται με νόμο και περιλαμβάνουν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, δημοτικά και ειδικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις. Κάποιες από αυτές είναι πάγιες και άλλες ανά κιλοβατώρα.
Επίσης στις χρεώσεις που παρατίθενται από τις εταιρίες δε συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.

Νυκτερινό τιμολόγιο

Εάν διαθέτετε μετρητή με χρονοχρέωση, ο μετρητής μετρά χωριστά την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση, μπορείτε να επιλέξετε τα αντίστοιχα νυκτερινά προγράμματα που μπορεί να αποδειχτούν φθηνότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Το νυκτερινό ωράριο είναι διαφορετικό για την χειμερινή και θερινή περίοδο. Οι ώρες που ισχύει:
  • Χειμερινό (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου): 02:00-08:00 και 15:00-17:00
  • Θερινό (1 Μαίου έως 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00
Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, απαιτείται να κάνετε αίτηση στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί σας έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Η εγκατάσταση μετρητή θα σας στοιχίσει 34€ συν ΦΠΑ.

Μονοφασική ή τριφασική ισχύ παροχής

Ανάλογα με την ισχύ παροχής που έχετε στο σπίτι σας το τιμολόγιο μπορεί διαμορφώνεται ανάλογα. Η τριφασική παροχή είναι συνήθως πιο ακριβή. Το είδος της παροχης αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού (δείτε το πεδίο “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (kVA)”. Αν γράφει 8 τότε έχετε μονοφασική παροχή αλλιώς αν γράφει 25 τότε είναι τριφασική.

Ποσό εγγύησης/προκαταβολής

Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά την αλλαγή προμηθευτή πρέπει να καταβάλετε ένα πόσο για εγγύηση στο νέο προμηθευτή και αφορά στην εξασφάλιση τυχόν μελλοντικών οφειλών. Το ποσό διαφέρει από πάροχο σε πάροχο και περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που θα λάβετε.
Επίσης θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που έχετε καταβάλει στον προηγούμενο προμηθευτή, συνήθως αυτός είναι η ΔΕΗ. Η εγγύηση επιστρέφεται από τη ΔΕΗ με συμψηφισμό στον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωσή σας

Πριν επιλέξετε νέο πάροχο και πρόγραμμα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ετήσια κατανάλωσή σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
  • Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωση: Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς (παράδειγμα λογαριασμού) για να διαπιστώσετε το ποσό της ετήσιας κατανάλωσης (σε kWh). Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τους 3 τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας
  • Λάβετε υπόψιν την νυκτερινή κατανάλωση εάν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση
  • Λάβετε υπόψιν πιθανές μελλοντικές αλλαγές στις συνήθειες σας, π.χ. μεγαλύτερη χρήση ρεύματος τη νυκτα ή πρόθεση για αύξηση/μείωση κατανάλωσης στο μέλλον.
Έχοντας υπολογίσει την ετήσια κατανάλωσή σας μπορείτε να συγκρίνετε και να επιλέξετε τα πιο συμφέροντα προγράμματα για εσάς.

3. Προγράμματα παρόχων (Ανανεώθηκε για το 2017)

Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια προγράμματα ανά πάροχο καθώς και τον συγκριτικό πίνακα με τις αναλυτικές χρεώσεις για κάθε πρόγραμμα και παραδείγματα.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προσφέρει δύο πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
Αλλάζοντας πάροχο θα μειώσετε σίγουρα το λογαριασμό σας αφού η ΔΕΗ είναι η ακριβότερη της αγοράς. Ανάλογα με την κατανάλωση, πάνω ή κάτω από 2.000 kWh ανά τετράμηνο, η διαφορά των τιμών για ημερήσια κατανάλωση είναι μεταξύ 10% και 19% ακριβότερη σε σχέση με το φθηνότερο πάροχο. Δεν παρατηρείται καμία διαφορά στην χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση εκτός της ELPEDISON.
Χρεώνεστε με πάγιο και για τα δύο προγράμματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν το ίδιο πάγιο με τη ΔΕΗ ή δε χρεώνουν καθόλου. Επιπλέον η ΔΕΗ σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση σε περίπτωση συνέπειας πληρωμών εάν δεν υπάγεστε σε άλλο ειδικό τιμολόγιο.

ELPEDISON

Η ELPEDISON προσφέρει τέσσερις σειρές προγραμμάτων χωρίς χρέωση παγίου:
Το καθένα από τα παραπάνω προγράμματα χωρίζεται: i) στο ημερήσιο πρόγραμμα, αν δεν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση ii) στο νυκτερινό πρόγραμμα (Night) και iii) στο απλό (Simple) που έχει ενιαία χρέωση για ημέρα και νύχτα.
Σε όλα τα προγράμματα η χρέωση είναι φθηνότερη από τα αντίστοιχα της ΔΕΗ με τις τιμές €/KWh) να είναι χαμηλότερες από 10% εώς 19%. Σε γενικές γραμμές η σειρά προϊόντων Plus έχει υψηλότερες χρεώσεις από την άλλη σειρά της ELPEDISON. Για την κάλυψη των προϊόντων protect πληρώνετε πάγιο 1 ευρώ/μήνα και λίγο υψηλότερη τιμή ανά μονάδα σε σχέση με τα άλλα προγράμματα τηςELPEDISON.
Επιπλέον η ELPEDISON σας επιβραβεύει με 10% έκπτωση σε περίπτωση συνέπειας πληρωμών και μη καταβολής εγγύησης επιλέγοντας την πάγια εντολή ως τρόπο πληρωμής του λογαριασμού σας.

ΗΡΩΝ

O ΗΡΩΝ προσφέρει δύο σειρές προγραμμάτων ηλεκτρικού ρεύματος:
Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης (€/KWh) εξαρταται από το πόσο καταναλώνετε και είναι 11% φθηνότερη από τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ. Η χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση είναι η ίδια. Επιπλέον προσφορές από τον ΗΡΩΝ:
  • Εάν εξοφλείτε το λογαριασμό μέσω Πάγιας Εντολής έχετε έκπτωση 1%, όπως και μηδενική εγγύηση για προγράμματα 1+1
  • Αν είστε συνεπείς στις πληρωμές, τα προγράμματα 1+1 προσφέρουν 2 μήνες δωρεάν και επιπλέον έκπτωση 10%

GREEΝ

Η GREEΝ προσφέρει δύο πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
  • GREEN Home – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο με πάγιο 0.5€/μήνα
  • GREEN Home Plus – με νυκτερινό τιμολόγιο με πάγιο 1€/μήνα
Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας αλλά διαφέρει μεταξύ των δύο πακέτων. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ οι τιμές κυμαίνονται από 5-8% χαμηλότερα εώς και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσουν και 14%-17% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh. Η χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση είναι η ίδια.

NRG

Η NRG προσφέρει δύο πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
  • BASIC – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
  • BASIC N – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ, η NRG είναι 5% φθηνότερη για κατανάλωση εώς και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να είναι εώς και 14% φθηνότερη για πάνω από 2.000 kWh. Η χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση είναι η ίδια.
Επιπλέον η NRG σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση αν είστε συνέπεις. Εάν εξοφλήσετε τους 6 πρώτους λογαριασμούς σας εμπρόθεσμα θα κερδίσετε 20% επιστροφή στην εγγύησή σας. Εάν εξοφλήσετε τους 12 πρώτους λογαριασμούς σας, θα κερδίσετε 30% επιστροφή στην εγγύησή σας.

PROTERGIA

Η PROTERGIA προσφέρει τέσσερα πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
H χρέωση παγίου είναι ίδια με της ΔΕΗ. Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ το τιμολόγιο κατανάλωσης είναι 5% φθηνότερο εώς και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσει και 8% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh. Η χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση είναι η ίδια.
Το Protergia Οικιακό και Protergia Οικιακό Ν προσφέρονται χωρίς εγγύηση με την εξόφληση μέσω πάγιας εντολής. Για νέες αιτήσεις έως 30/06/2017 προσφέρεται νυκτερινή χρέωση για τους πρώτους 3 μήνες και 15% επιπλέον έκπτωση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις για εμπρόθεσμες πληρωμές μετά το 3μηνο.
Τα προγράμματα “Xtra” έχουν το ίδιο τιμολόγιο με τα Protergia Οικιακό/Ν και προσφέρονται με σταθερή τιμή για 2 χρόνια, χωρίς πάγιο για κατανάλωση >2000 kWh / 4μηνο και επιπλέον 17% έκπτωση στη χρέωση ενέργειας για τους συνεπείς πελάτες. Προσοχή αφορούν μόνο κατόχους σταθερής γραμμής COSMOTE ή COSMOTE TV και για το διάστημα που αυτοί παραμένουν πελάτες.

VOLTERRA

Η VOLTERRA προσφέρει δύο πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ είναι 11% με 20% φθηνότερη ανάλογα με την κατανάλωση. Η χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση είναι η ίδια.
Επιπλέον η VOLTERRA επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες με έκπτωση 10%.

WATT + VOLT

Η WATT + VOLT προσφέρει δύο βασικά προγράμματα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και μία σειρά πακέτων με προκαθορισμένη κατανάλωση:
Σε σχέση με την ΔΕΗ, τα Home Energy Plus και Night πακέτα είναι από 10% εώς 17% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση. Αξίζει να εξετάσετε τα πακέτα με προκαθορισμένη κατανάλωση αφού μπορεί να συμφέρουν στην περίπτωση που μπορείτε να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια τη μέλλουσα κατανάλωσή σας.
Επιπλέον η WATT + VOLT επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της μέσω χαμηλότερης σταθερής τιμής επί του ανταγωνιστικού τιμοκαταλόγου έως 30/06/2018. Εάν προκαλέσετε φίλους σας στην WATT + VOLT κερδίζετε 20€ έκπτωση στο λογαριασμό σου για κάθε φίλο που αλλάζει πάροχο. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας επωφελείστε με -30% έκπτωση στην εγγύησή σας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ προσφέρει δύο βασικά προγράμματα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
  • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ
  • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ-Ν – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ
Σε σχέση με τη ΔΕΗ τα πακέτα είναι από 10% έως 18% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση και το πακέτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές και για τα δύο πακέτα είναι οι χαμηλότερες της αγοράς.
Επιπλέον η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 10%. Για όλους τους καταναλωτές απαιτείται εγγύηση 50€,η καταβολή της οποίας γίνεται με τον πρώτο λογαριασμό.

ΚΕΝ

Η ΚΕΝ προσφέρει δύο βασικά προγράμματα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος:
  • KEN for HOME– χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
  • ΚΕΝ for ΗΟΜΕ & NIGHT – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
Σε σχέση με τη ΔΕΗ, τα πακέτα είναι από 5% έως 10% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση.
Επιπλέον η ΚΕΝ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

4. Συγκριτικοί πίνακες (Ανανεώθηκε για το 2017)

Οι παρακάτω πίνακες συγκρίνουν το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων για τα βασικά προγράμματά τους (ημερήσια/νυχτερινά) και παραθέτουν ενδεικτικά ετήσια ποσά εξοικονόμησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ.
  • Ο πίνακας δε λαμβάνει υπόψιν του τις κατά καιρούς προσφορές. Δείτε εδώ για τις πιο πρόσφατες.
  • Οι τιμές δεν περιέχουν χρέωση ΦΠΑ

Ημερήσια μόνο προγράμματα

  • Παράδειγμα Α: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1250kWh με μονοφασική παροχή
  • Παράδειγμα Β: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2600kWh με τριφασική παροχή

Προγράμματα με νυχτερινή κατανάλωση

  • Παράδειγμα Α(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh την ημέρα και 250kWh τη νύχτα με μονοφασική παροχή
  • Παράδειγμα Β(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2400kWh την ημέρα και 360kWh τη νύχτα με τριφασική παροχή

5. Αίτηση αλλαγής και έναρξη παροχής

Στην περίπτωση που επιλέξετε να αλλάξετε πάροχο η διαδικασία αλλαγής είναι απλή, χωρίς αλλαγή στο μετρητή σας ή ενδεχόμενο διακοπής του ρεύματος.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπογράψετε την σύμβαση προμήθειας με τον προμηθευτή της επιλογής σας και να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, τον τελευταίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και την απόδειξη εξόφλησης). Μπορείτε να κατεβάσετε τη σύμβαση προμήθειας στον ιστότοπο του εκάστοτε προμηθευτή ή να κάνετε την αίτηση διαδικτυακά. Ο προμηθευτής αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας από αυτό το σημείο.
Οι περισσότεροι πάροχοι δεσμεύονται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας γίνεται εντός μιας εβδομάδας οπότε και μπορείτε να ξεκινήσετε την εξοικονόμηση σε μικρό χρονικό διάστημα.
Προσοχή στους όρους ελάχιστης παραμονής που θέτει ο κάθε πάροχος. Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε πριν την συμπλήρωση της ελάχιστης παραμονής μπορεί να υπάρχει κάποιο κόστος αποδέσμευσης.

Ιδιαίτερα χρήσιμη, τέλος, μπορεί να σας φανεί η μηχανή σύγκρισης τιμολογίων παρόχων ηλεκτρισμού ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου