Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η καινοτομία του TILOS project αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας

                                                              Φωτογραφία: Eurokinissi/
       
H Τήλος, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, με αιχμή τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών καινοτομιών σύντομα θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα TILOS, που είναι σε εξέλιξη, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία και δίνοντας άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.

Ο κόσμος μας αλλάζει και η χώρα μας πρωτοπορεί στην αλλαγή αυτή. Το Εργο TILOS, είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα από μία ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό σταθμό, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες (συσσωρευτές).

Παράλληλα, το Εργο διαχειρίζεται το τοπικό ενεργειακό σύστημα προβλέποντας την μελλοντική παραγωγή από ΑΠΕ και μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Το Έργο είναι σε κατασκευή και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ο ενεργειακός όμιλος ΕUNICE ENERGY GROUP (EEG) ανέλαβε αποκλειστικά με δικούς του πόρους το κόστος χρηματοδότησης τόσο της προμήθειας όσο και της εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού. ας και της εγκατάστασης των παραπάνω υποσυστημάτων.

O όμιλος EEG, όντας ευαισθητοποιημένος εδώ και χρόνια στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετείχε από νωρίς στην πρωτοβουλία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου TILOS και εμπιστεύτηκε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έρευνα και τεχνολογία.

Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο TILOS, βραβεύθηκε, πρόσφατα για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αυτό που αποτελεί την καινοτόμο πλευρά του project TILOS αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τον Ομιλο EEG συνίσταται στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μετριάζοντας τις αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ, καθιστώντας τις αναμφισβήτητα ως την μελλοντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

Επιπλέον, με την συνδρομή ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου software και με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ενέργειας (Smart Energy Meters), που πρώτη φορά εγκαθίστανται στην χώρα σε τόσο ευρεία κλίμακα, είναι δυνατή η πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής.


Οι δυνατότητες όμως του Έργου TILOS δεν σταματούν εδώ, καθώς, αφενός, εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποιεί τη χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και αφετέρου, η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης μπορεί να προσφερθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Aυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι οι καταναλωτές ή και ολόκληρα νησιά, όπως εν προκειμένω η Τήλος σταδιακά μετατρέπονται σε παραγωγούς- καταναλωτές. Τα οφέλη της χώρας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας από το πρωτοποριακό και φιλόδοξο αυτό έργο θα είναι άμεσα και σημαντικά.

Το Έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, προσφέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία, και οδηγεί στην απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τον καθένα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αφού θα συμπιεστεί σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ μελλοντικά θα προσφέρονται ευέλικτα πακέτα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας και αφού θα έχει ληφθεί υπόψη και η παραγωγή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου