Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Πότε η δουλειά υπονομεύει το Ι.Q. μας;


Εργασία και χαρά, κάνε το χόμπι σου δουλειά και θα είσαι ευτυχισμένος. Αυτά είναι μερικά μόνο ρητά των απανταχού εργασιομανών. Μάλλον όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ενδέχεται η πολύ δουλειά  να "τρώει" τον αφέντη  ή τουλάχιστον να επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη του...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομίας της Μελβούρνης οι εργαζόμενοι ηλικίας 35-40 ετών που εργάζονταν για περισσότερες από 25 ώρες την εβδομάδα δεν ήταν σε θέση να δοκιμαστούν σε βασικά τεστ νοημοσύνης. Επιπλέον οι επιδόσεις τους ήταν αισθητά χαμηλότερες συγκριτικά με όσα μπορούσαν να καταφέρουν πριν 2 έως 5 χρόνια,  σε περιόδους που εργάζονταν λιγότερες ώρες.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ερωτηματολόγια από περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους ηλικίας 35-40 ετών, σε σχέση με τις ώρες εργασίας, τις επιδόσεις στη δουλειά τους, το μορφωτικό τους επίπεδο κ.α., με σκοπό να καταγραφεί κατά πόσο η εργασιακή ρουτίνα, η πίεση, η τεχνολογία, η κρίση, οι αυξημένες αρμοδιότητες και οι πιεστικές προθεσμίες επιδρούν στη σωματική και την ψυχική τους υγεία, καθώς και στην αντιληπτική ικανότητά τους.

Το 24% των γυναικών και το 25% των ανδρών από το σύνολο των εργαζομένων που ερωτήθηκαν εμφάνισαν κενά μνήμης, δυσκολία στη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων  και αδυναμία συγκέντρωσης. Ποσοστά αρκετά υψηλά ώστε να πείσουν τους ερευνητές ότι μετά την ηλικία των 35 ετών το ιδανικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι το 25ωρο.

Ο καθηγητής οικονομικών - και επικεφαλής της έρευνας - Colin McKenzie, εξηγεί: "Η εντατική εργασία κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και μας βοηθάει να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τις αντιληπτικές ικανότητες μας, ωστόσο, η παρατεταμένη πίεση σε έναν εργαζόμενο και οι ατέλειωτες ώρες εργασίας οδηγούν σε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, burn out και αυτά με τη σειρά τους σε δυνητικές βλάβες στη λειτουργία της αντίληψης του". 

Κλείνοντας οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενδεχομένως ο μόνος  τρόπος για να διατηρήσει μια επιχείρηση "κοφτερό" το μυαλό των υπαλλήλων είναι να ενισχύει την τάση για ψυχαγωγία και τεμπελιά, επιτρέποντας στον εργαζόμενο - και κυρίως στις λειτουργίες του εγκεφάλου του - να "αναπνέουν" και να ξεκουράζονται. Κάτι που ήδη εφαρμόζουν εταιρείες που πραγματικά "πετούν" και έχουν καταφέρει να έχουν στο δυναμικό τους αποδοτικότατους υπαλλήλους.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα του εργασιακού μεσαίωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου