Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η ΕΖΑ μεγάλωσε και επεκτείνεται στο εξωτερικό


Δρόμο προς τις αγορές του εξωτερικού ανοίγει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία ως η μόνη μεγάλη αμιγώς ελληνική εταιρία ζύθου κατακτά διαρκώς μερίδια αγοράς.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ, Θ. Συριανό η εταιρία κατέχει μερίδιο αγοράς 8% με στόχο μέσα στο 2017 να το διευρύνει στο 10%, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα τα ελληνικά σήματα μπύρας – συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που παράγονται από τις δύο μεγάλες πολυεθνικές- θα αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των ξένων σημάτων.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά μοιράζεται 50%-50% ωστόσο η προοπτική της ελληνικής ζυθοποιίας είναι σημαντική. Σε ότι αφορά την ΕΖΑ, οι πωλήσεις της τρέχουν με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 35% το 2017, με το σήμα Pils Hellas να κατακτά την 4η θέση μεριδίων στην αγορά του σούπερ μάρκετ. Εκτίμησε δε ότι το 2017 η ΕΖΑ θα παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 40 εκατ.ευρώ από 18 εκατ.ευρώ το 2016.

Η ΕΖΑ, σε ότι αφορά τις εξαγωγές, ανοίγεται και σε ξένες αγορές, με ατού την κυκλοφορία των νέων, καινοτόμων προϊόντων όπως μπύρα χωρίς αλκοόλ, αναψυκτικά ειδικά για κάποιες αγορές κ.ο.κ. Ήδη, έχει δημιουργηθεί ειδικό προϊόν από βύνη με 0% αλκοόλ, το οποίο απευθύνεται στους Άραβες όλου του κόσμου και παράλληλα προετοιμάζεται ακόμη ένα, με παρόμοια φιλοσοφία. Στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως Ισραήλ, Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας (Lowenbrau) και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγοράζει τις μετοχές, που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία, υπό μορφή management buy out, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το 2013 γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings, συμφερόντων του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, να εισέρχεται στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής, ελέγχοντας το 33,9% του μετοχικού κεφαλαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου