Στις 12 - 14 Μαΐου 2017 η Crowdpolicy μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διοργανώνουν το πρώτο crowdhackathon με θέμα τις έξυπνες πόλεις #smartcity.
Σε περιμένουν για να συνεργαστείτε στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που σχετίζονται με τις έξυπνες πόλεις, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που γνωρίζεις.
Μπορείς να περάσεις ένα δημιουργικό τριήμερο μαζί τους και να δουλέψεις πάνω σε καινοτόμες και πρωτότυπες εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Τι είναι λοιπόν το ΚΕΔΕ crowdhackathon #smartcity ?
Είναι ένας Τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών. Θα αναπτύξετε πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.
Μπορώ να συμμετέχω ?
Ναι, αν είσαι νέος επιχειρηματίας, προγραμματιστής, στέλεχος δήμου, φοιτητής, μαθητής, στέλεχος επιχείρησης, startupper ή τίποτα από τα παραπάνω και έχεις κάποια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρεσαι να την αναπτύξεις και να την παρουσιάσεις σε ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή.
Υπάρχουν βραβεία ?
Φυσικά ! Τα βραβεία του Crowdhackathon #smartcity είναι:
1η ομάδα: 6000 ευρώ
2η ομάδα: 4000 ευρώ
3η ομάδα: 2000 ευρώ
Τρεις δωροεπιταγές των 1000 ευρώ για τις επόμενες τρεις ομάδες
Πρόσθετα βραβεία καθώς και δυνατότητες για όλους τους συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν στην πορεία, στο crowdhackathon.com/smartcity .
Εκτός από αυτά, θα έρθεις σε επαφή με στελέχη δήμων, επιχειρήσεων, άλλους διαγωνιζόμενους και εταιρίες. Θα μάθεις για τεχνολογίες, για τα προβλήματα των πόλεων και γιατί όχι - ίσως δώσεις εσύ τη λύση και δεις την εφαρμογή σου να δουλεύει στους Δήμους !
Τι εφαρμογές μπορώ να φτιάξω ?
Δες μερικές ιδέες.
- Ενέργεια: Παραγωγή, διαχείριση, μεταφορά, κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές. Εφαρμογές «έξυπνου» φωτισμού, κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, έξυπνα δίκτυα ενέργειας.
- Περιβάλλον: Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος, διαχείριση χρήσεων γης, διαχείριση αστικών και αγροτικών περιοχών.
- Υγεία: Εφαρμογές πρωτοβάθμιας υγείας, τηλεϊατρική, εφαρμογές πρώτων βοηθειών, εφαρμογές για την υγεία των πολιτών.
- Μεταφορές: Διαχείριση δημόσιων μεταφορικών μέσων, διαχείριση κυκλοφορίας, υβριδικά οχήματα, ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, εφαρμογές για πολίτες, διαχείριση θέσεων πάρκινγκ.
- Υποδομές και Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Δίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνα δίκτυα, ασύρματη πρόσβαση, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, ηλεκτρονικές πληρωμές.
- Τουρισμός, Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Ανάπτυξη εφαρμογών προβολής και διαχείρισης του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος, εκπαιδευτικές εφαρμογές, έξυπνα παιχνίδια.
- Διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων: Εφαρμογές ορθής διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων, διαχείριση υδάτων, εφαρμογές ορθολογικοποίησης της κατανάλωσης.
- Συμμετοχή πολιτών στη διακυβέρνηση: Προώθηση της διαφάνειας και λογοδοσίας, συμμετοχική λήψη αποφάσεων, ανοικτά δεδομένα, διαχείριση ζητημάτων πολιτών και επιχειρήσεων.
- Ανάπτυξη και απασχόληση: Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, διαχείριση καινοτομίας, εύρεση εργασίας, ηλεκτρονικές πληρωμές, συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding), υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.
- Ασφάλεια: Διαχείριση ζητημάτων ασφάλειας, ενεργοποίηση πολιτών
Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη. Μπορείς να την καταθέσεις και στον διάλογο που γίνεται για τις προδιαγραφές στην πλατφόρμα ανοιχτής καινοτομίας http://hello.crowdapps.net/city-challenge/
Πώς θα γίνει η αξιολόγηση ?
Θα αξιολογήσουν με βάση την ιδέα και τον βαθμό υλοποίησής της στο διάστημα του crowdhackathon, την καινοτομία της και το επιχειρηματικό ή κοινωνικό της ενδιαφέρον. Στο site θα παρουσιαστούν οι μέντορες, η επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης.
Τι πρέπει να κάνω από τώρα ?
- Να γραφτείτε ΑΜΕΣΑ !
- Μετά να κάνετε προεργασία π.χ. ιδέες εφαρμογών και να κάνετε σχετικά σχέδια με τη μορφή wireframes.
- Να βρείτε ομάδα (αν δεν έχετε μην ανησυχείτε, θα σας εντάξουμε εμείς σε ομάδα κατά τη διάρκεια).
- Nα αναζητήσετε και να συνδυάσετε ανοικτά δημόσια δεδομένα ή ελεύθερα δεδομένα και διεπαφές (apis, webservices κοκ).
- Να ενημερώνεστε συνεχώς από το δικτυακό τόπο του crowdhackathon http://crowdhackathon.com/smartcity/
Τι πρέπει να ξέρω για τη διάρκεια του μαραθωνίου ?
- Nα φοράτε άνετα ρούχα. Η διοργάνωση θα διαρκέσει πολλές ώρες.
- Να έχετε μαζί σας laptop, φορτιστές, πολύμπριζα.
- Οι διοργανωτές θα έχουν ωραίους χώρους, γρήγορο internet, φαγητό και αναψυκτικά, και στο τέλος πάρτυ και μπύρες!!!
- Μπορείτε να δουλέψετε με τεχνολογίες που ξέρετε για web / mobile κλπ. Δεν χρειάζεται να μάθετε κάτι νέο. Θα εξελίξετε τις γνώσεις σας.
Τι άλλες χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν ?
Διεξαγωγή μαραθωνίου: 12 έως 14 Μαϊου 2017.
Πρόγραμμα: https://goo.gl/dd4KrD
Την Παρασκευή 12/5/2017 θα πραγματοποιηθεί το kick off meeting που θα συμμετέχουν οι ομάδες, μέσα στο Σ/Κ (13 και 14/5) θα πραγματοποιείται η ανάπτυξη των εφαρμογών και την Κυριακή οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις εφαρμογές σε όλους και στην επιτροπή αξιολόγησης. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Site με πληροφορίες για τα βραβεία http://crowdhackathon.com/smartcity/
Facebook event για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις της συζήτησης για τις προδιαγραφές και το sharing ιδεώνhttps://www.facebook.com/events/143826782796324
Αναλυτικές προδιαγραφές, ιδέες, κατευθύνσεις και πηγές σε δεδομένα και APIs θα είναι διαθέσιμα τέλος Απριλίου
Πλαίσιο συμμετοχής http://crowdhackathon.com/smartcity/plesio-simmetochis/
Χώρος: «ΘΕΑΤΡΟΝ», ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» Πρόσβαση
Επικοινωνία
Για οτιδήποτε αφορά το Crowdhackathon μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω της φόρμας επικοινωνίας που βρίσκεται στο http://crowdhackathon.com/smartcity/ ή στο crowdhackathon+smartcity@crowdpolicy.com