Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Διετής κύκλο σπουδών στα ΤΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ


Την πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει εντός των ΤΕΙ διετή κύκλο σπουδών, που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και θα παρέχει πιστοποίηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή του στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή του στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και τους καθηγητές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του υπουργείου για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα περισσότερα από τα 192 τμήματα, των οποίων η έκδοση εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.»

Ο υπουργός κάλεσε την επιστημονική κοινότητα του ΤΕΙ να προβεί σε συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο, προωθώντας επιστημονικές συνέργειες.

Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός συνομίλησε με τον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου, για ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τόνισε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί η διάταξη για τη δημιουργία των Συμβουλίων Εκπαίδευσης, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των ΤΕΙ, μέλη των ερευνητικών ινστιτούτων και εκπρόσωποι της Περιφέρεις και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μίλησε για την ανάγκη ευελιξίας και για το ότι οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγγράψουν μια επιπλέον ειδικότητα ή αντικείμενο στο πτυχίο τους, μετά από φοίτηση στο 25% των μαθημάτων ενός συγγενούς επιστημονικού κλάδου. Επιπλέον, δήλωσε ότι έχουν προϋπολογιστεί 65 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων των Ιδρυμάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε αρχικά το Γυμνάσιο Αμυνταίου, όπου συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μαθητή, ουπουργός δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι καταπιεστικό, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το αλλάξει προς το καλύτερο.

Για τις πανελλαδικές επισήμανε ότι «επιθυμία μας είναι να αποδραματοποιήσουμε τις εξετάσεις και όλο το εκπαιδευτικό έργο να γίνεται μέσα στο σχολείο».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μία δύσκολη απόφαση από το ΣτΕ, που αφορά την εκλογή των διευθυντών στα σχολεία, έχουμε μία απόφαση, που στην ουσία μας κόβει τα πόδια, όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα την αντιμετωπίσουμε με απόλυτο και δημοκρατικό τρόπο».

Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για όσα αφορούν το νομικό της καθεστώς και την ένταξή της στο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών.

Ακολούθως, ο υπουργός μετέβη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, το οποίο συστεγάζεται με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Εκεί ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις διαδικασίες ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου