Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

5 μυστικά για πετυχημένα άρθρα στο διαδίκτυο


Η τέχνη του να γράφει κανείς πετυχημένα άρθρα ευτυχώς δεν είναι έμφυτη. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταλέντο που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει, εάν ακολουθήσει τις κατάλληλες τακτικές. Γνωρίζουμε πως οι σημερινοί αναγνώστες είναι αρκετά απαιτητικοί και αποσπώνται εύκολα από την ανάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθείτε να κρατάτε διαρκώς το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Πίσω από ένα πετυχημένο άρθρο υπάρχει μία ολόκληρη στρατηγική στη σύνταξη και στην τήρηση των προδιαγραφών SEO, η οποία καταφέρνει να κάνει τους αναγνώστες σας να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο blog σας. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες που συμβάλλουν, ώστε να γίνει ένα άρθρο πετυχημένο.

Περιορίστε την έκταση των άρθρων

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι όσο πιο εκτενές είναι ένα κείμενο τόσο περισσότερο αποθαρρύνει την ανάγνωση. Προσπαθήστε να περιορίσετε τη συνολική έκταση των άρθρων σας, ώστε να είναι φιλικά προς τους αναγνώστες σας. Εκτιμούμε πως ένα πετυχημένο άρθρο δεν θα πρέπει να έχει έκταση μικρότερη των 300 λέξεων. Τα υπερβολικά μικρά άρθρα ρισκάρουν να αποδειχθούν ανεπαρκή στο περιεχόμενο αλλά και ακατάλληλα για το SEO. Εάν είστε νέοι στην αρθρογραφία 300-400 λέξεις είναι αρκετές, για να αναπτύξετε τις ιδέες σας και να διαμορφώσετε σταδιακά το προσωπικό συγγραφικό ύφος σας. Στους έμπειρους αρθρογράφους προτείνουμε άρθρα με έκταση 700-800 λέξεων.

Επίσης, ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να ελέγξετε είναι η συνολική έκταση των παραγράφων. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του αναγνώστη. Ένα άρθρο με πολλές και μικρές παραγράφους διαβάζεται πολύ πιο ευχάριστα από ένα άλλο που δεν έχει οργανωμένη δομή.

Tip: Εάν τελικά επιλέξετε να γράφετε εκτενή άρθρα, δώστε επιπλέον προσοχή στην διάρθρωση των παραγράφων και στο ύφος.

Κρατήστε τα κείμενά σας ευανάγνωστα

Αφού προσαρμόσετε την έκταση, βεβαιωθείτε ότι τα κείμενα του blog σας διαβάζονται εύκολα. Η ανάγνωση μέσα από οθόνες απαιτεί επιπλέον συγκέντρωση, για αυτό θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τον παράγοντα της παρουσίασης ενός κειμένου. Διαλέξτε μία ευκρινή γραμματοσειρά, ώστε το περιεχόμενό σας να είναι ευανάγνωστο στο κοινό. Προτιμήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς να είναι 15-16px και ορίστε το διάστιχο 1.5em για μεγάλες γραμματοσειρές και 2em για μικρότερες.

Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι οι σειρές στο κείμενό σας δεν είναι πολύ μεγάλες. Όσο εκτενέστερες είναι οι σειρές σε ένα άρθρο τόσο πιο δύσκολο είναι για το κοινό σας να συλλάβει το νόημα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε 50-75 χαρακτήρες σε κάθε σειρά. Τέλος, χρησιμοποιήστε στο background του κειμένου χρώματα που κάνουν contrast και διευκολύνουν την ανάγνωση.

Γράψτε για ένα θέμα κάθε φορά

Κάθε blog post θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θα αναλύεται σφαιρικά. Ένα πετυχημένο άρθρο θα πρέπει να εξηγεί ένα θέμα κάθε φορά, ώστε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό σας να είναι ξεκάθαρο. Για να καταφέρετε να παραμείνετε εντός θέματος, σκεφτείτε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας και καταγράψτε το.

Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθεί μέσα σε μία πρόταση. Εάν η πρότασή σας περιλαμβάνει δύο θέματα, μάλλον θα πρέπει να τα αναπτύξετε σε δύο άρθρα.

Δώστε έμφαση στην πρώτη παράγραφο

Η πρώτη παράγραφος του άρθρου σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να παρουσιάζει με ακρίβεια το θέμα. Πράγματι, η πρώτη παράγραφος είναι η βασικότερη ολόκληρου του κειμένου, γιατί εντάσσει τους αναγνώστες στο θέμα που θα ακολουθήσει και καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον τους. Υπάρχουν αρθρογράφοι που επιχειρούν να εκπλήξουν το αναγνωστικό κοινό τους, διατυπώνοντας το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν στον επίλογο. Οι bloggers όμως δεν πρέπει να ακολουθούν αυτήν την τακτική, ακριβώς γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαβάζει διαφορετικά πάνω στην οθόνη. Εάν περιμένετε τον επίλογο για να πείτε αυτό που θέλετε, το πιθανότερο είναι να μην το διαβάσουν ποτέ οι αναγνώστες σας.

Tip: Βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε στον επίλογο το θέμα του άρθρου. Με αυτό τον τρόπο θα εντυπωθεί καλύτερα στο μυαλό του αναγνώστη το συμπέρασμα που εξάγατε.

Φροντίστε τη διάρθρωση των παραγράφων

Για να είναι ένα άρθρο πετυχημένο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά δομημένο. Σκεφτείτε πως όταν κάποιος διαβάζει ένα άρθρο στο διαδίκτυο, στην πραγματικότητα το «σκανάρει» και στο τέλος παραμένει στην πληροφορία που τον ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει πως η ανάγνωση ενός άρθρου εξαρτάται άμεσα από τη διάρθρωση των παραγράφων. Για να βελτιώσετε τη διάρθρωση του άρθρου σας:
  • Χρησιμοποιήστε σαφείς τίτλους και επεξηγηματικούς υπότιτλους, για να κατευθύνετε τους αναγνώστες σας.
  • Κρατήστε τις προτάσεις σας απλές και περιεκτικές.
  • Να θυμάστε πως η πρώτη πρόταση κάθε παραγράφου θα πρέπει να συμπυκνώνει το νόημά της.

Tip: Καθώς ένας αναγνώστης σκανάρει το κείμενό σας, δίνει έμφαση στην αρχή κάθε πρότασης και κάθε παραγράφου. Αξιοποιήστε δυναμικές λέξεις και φράσεις, παρακινώντας τον να συνεχίσει την ανάγνωση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου