Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Στα άδυτα του Facebook: Πώς είναι το στρατηγείο του Ζούκερμπεργκ

Το Luleå είναι μία μικρή παράκτια πόλη στα νότια του Αρκτικού Κύκλου και πολύ κοντά στην κορυφή του κόσμου. Περιβάλλεται από πυκνά δάση και παγωμένους ποταμούς


Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει σελίδα στο Facebook ή τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν είναι μειοψηφία. Καθημερινά ανταλλάσσουμε μηνύματα, κάνουμε αναρτήσεις, παιχνίδια, όμως δεν έχουμε αναρωτηθεί ποιοι δουλεύουν στο backstage του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ θέλησε να δείξει στο ευρύ κοινό μερικές από τις τεχνικές προκλήσεις - επιτεύγματα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει πολλά.... σπουδαία πράγματα!

Ο 32χρονος Αμερικανός προγραμματιστής, επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος δημοσίευσε στο Facebook ένα λεύκωμα φωτογραφιών που αποκαλύπτουν το "μαγικό" εσωτερικό του κέντρου δεδομένων της εταιρείας στη Σουηδία. 

Βρίσκεται στη μικρή πόλη Lulea, η οποία απέχει μόλις 70 μίλια μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο και όπως περιγράφει κάνει αρκετό κρύο με τη θερμοκρασία να πέφτει στο -50 τις περισσότερες ημέρες .

Όπως ο ίδιος εξηγεί, επιλέχθηκε η πόλη Lulea στο νοτιότερο μέρος της Σουηδίας και δείχνει πώς η εταιρεία χρησιμοποιεί τον αέρα της Αρκτικής για να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στους δεκάδες χιλιάδες servers που διαθέτει το Facebook.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ το κέντρο δεδομένων έχει μέγεθος όσο περίπου έξι αμερικανικά γήπεδα ποδοσφαίρου και χρησιμοποιεί σχεδόν 40% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων (data centers).

Αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες, το κτίριο στο εσωτερικό του είναι άχρωμο, ψυχρό κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με το χρώμα και την κίνηση του Facebook αλλά και τα πολύβουα κεντρικά στην Καλιφόρνια.

Μέσα από αυτό το άλμπου ο Mr Facebook μας ξεναγεί σε ένα μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και μας συστήνει το εργατικό δυναμικό του με την υπόσχεση ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιεύσει περισσότερες

«Περίπου 150 άνθρωποι εργάζονται εδώ, αλλά οι διάδρομοι των δεδομένων είναι συχνά πυκνά άδειοι. Κι αυτό λόγω του απλοποιημένου design, χρειαζόμαστε μόνο έναν τεχνικό για κάθε 25,000 διακομιστές», λέει ο Ζούκερμπεργκ.


«Αγαπώ αυτήν την φωτογραφία γιατί μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί οι τεράστιοι ανεμιστήρες μετατρέπουν τον στεγνό αέρα σε ψυχρό σε δεκάδες χιλιάδες διακομιστές στο χώρο δεδομένων. Το χειμώνα που η θερμοκρασία φτάνει τους -30 βαθμούς κελσίου η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και η θερμότητα των διακομιστών ζεσταίνει τα κτίρια»


«Το κέντρο δεδομένων είναι τεράστιο, αλλά η ιδέα έλκει την έμπνευσή της στο πίσω μέρος μίας χαρτοπετσέτας. Μία νύχτα, αργά, την ώρα που ταξίδευε, ο μηχανικός Τζέι Παρκ, σκιαγράφησε το όραμά του για ένα σύστημα που εξορθολογίζει τον τρόπο που κινείται η ενέργεια από το τοπικό δίκτυο κοινής ωφέλειας στους διακομιστές μας»


                                                          Ο κύριος χώρος των δεδομένων είναι τόσο μεγάλος που οι μηχανικοί κυκλοφορούν με σκούτερ!


Ο εξοπλισμός είναι μειωμένος στα βασικά του και έτσι λειτουργεί πιο ψυχρά. Μπορεί επίσης να είναι προσβάσιμος και να επισκευάζεται ταχύτατα. Λίγα χρόνια πριν, μας χρειαζόταν μία ώρα να επιδιωρθωθεί ο σκληρός δίσκος ενός διακομιστή. Στο Λουλέα γίνεται μόλις σε δύο λεπτά!


Παλιοί και ξεπερασμένοι σκληροί δίσκοι καταστρέφονται για πάντα, για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας. Οπότε, μην ανησυχείτε, λέει ο Ζούκερμπεργκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου