Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Αμστερνταμ: Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των startups


Το Αμστερνταμ έχει γίνει βασικός προορισμός για τις νέες εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους για να κατακτήσουν στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά, τα λεγόμενα startups. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg που δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα, η διεθνοποιημένη νοοτροπία -οι μισοί κάτοικοι του Αμστερνταμ κατάγονται από άλλες χώρες- κάνει την πόλη ιδιαίτερα ελκυστική για startups. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην Ευρώπη και το πλήρες δίκτυο μεταφορών της την καθιστά άμεσα προσβάσιμη από κάθε γωνιά της ΕΕ. Επίσης το Αμστερνταμ θεωρείται μια από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής για να ζει κάποιος.

«Οσο περισσότερο μετατρέπουμε το Αμστερνταμ σε πύλη της Ευρώπης τόσο περισσότερες εταιρείες έρχονται εδώ» λέει η Κάιζα Ολονγκρεν, η αντιδήμαρχος της πόλης που ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά της θέματα.

H βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα σε παλαιότερξ ομιλία της, στη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Καινοτομίας, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Μόνο πέρυσι άνοιξαν στην πόλη 140 ξένες επιχειρήσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Μόνο από αυτές τις νέες εταιρείες οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν τα επόμενα τρία χρόνια περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι ενδεικτικό ότι εταιρείες όπως η Netfix, η Uber και η Tesla έχουν εγκαταστήσει τα ευρωπαϊκά αρχηγεία τους στο Αμστερνταμ, επικαλούμενες τα ικανά στελέχη που μπορούν να βρεθούν και να εργαστούν εκεί αλλά και την καλή ποιότητα ζωής που η πόλη προσφέρει. Οι εταιρείες προσελκύονται ακόμη από γενναιόδωρες συμφωνίες χαμηλής φορολογίας.

Πίσω από την επιτυχία κρύβεται και η παρέμβαση των τοπικών Αρχών. Για να προσελκύσει ακόμη περισσότερα startups, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ίδρυσε το 2014 την υπηρεσία StartupAmsterdam.

Η υπηρεσία αυτή βοηθά τους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και στηρίζει με κάθε τρόπο τις νέες εταιρείες που ανοίγουν εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η πόλη φιλοξένησε την εκδήλωση Capital Week, με στόχο να έλθουν σε επαφή επιχειρηματίες με επενδυτές. 

Επίσης η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει αποφασίσει να βοηθήσει νέες και πολλά υποσχόμενες εταιρείες με συνολικά 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί σταδιακά έως το 2019. Βασικός σκοπός της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αναπτυχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να αυξηθεί όσο το δυνατό περισσότερο η απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου