Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Δείτε ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων


Δεν είναι τα εξαντλητικά ωράρια ούτε η σκληρή δουλειά αλλά ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που συναντάται μόνο σε λίγους και εκλεκτούς που ξεχωρίζουν.

Αν και η έννοια της «επιτυχίας» και το πώς την εννοεί κανείς είναι ένα θέμα σχετικό, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια ειδική «πάστα» ανθρώπων που καταφέρνουν να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Αυτή η ελίτ των «επιτυχημένων» είναι εκείνη που δημιουργεί τις νέες τάσεις, που κυριαρχεί στην δημόσια και οικονομική ζωή, που εν πολλοίς αφήνει το στίγμα της σε μία εποχή.

Για την συνταγή της επιτυχίας έχουν γραφεί πολλά, και θα γραφούν ακόμα περισσότερα. Ιδίως από τους ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι και θέλουν -με μεγάλο δόση αυταρέσκειας- να μοιραστούν το μυστικό τους με τους κοινούς θνητούς. Θα ακούσετε λόγια για πολλή δουλειά, για την επίδραση της τύχης, για την δυνατότητα να αρπάζεις τις ευκαιρίες, για τον θείο ή το Τζόκερ (διαλέγετε και παίρνετε…).

Όμως όπως λένε πιο σύγχρονες μελέτες αυτό που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην επιτυχία δεν είναι μία ορισμένη τεχνική. Αλλά πρόκειται για κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό. Και έχει να κάνει με την ικανότητα αυτών των ανθρώπων να μην φοβούνται να κάνουν λάθη και να αποτύχουν.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι 100% σίγουροι ότι όποια πρόκληση και να αναλάβουν θα καταφέρουν να την κατανοήσουν, ενώ την ίδια στιγμή είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ότι όλα όσα ξέρουν δεν αξίζουν τίποτα. Είναι αυτοί που δεν φοβούνται τα λάθη, το αντίθετο μάλιστα, τα εκτιμούν, καθώς αυτά ανήκουν -σύμφωνα με την φιλοσοφία τους- στην διαρκή διαδικασία της μάθησης και της εξέλιξής τους. Οι επιτυχημένοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα πάντα στον τομέα τους και την ίδια στιγμή τους είναι εξαιρετικά εύκολο να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι μη «επιτυχημένοι» φοβούνται αυτή την κατάσταση και θεωρούν ότι δείχνει αδυναμία. Πρόκειται όμως για το εντελώς αντίθετο. Είναι στην πράξη ο μοναδικός δρόμος που επιτρέπει διαρκώς στον καθένα να εφευρίσκει τον εαυτό του από την αρχή, και να ανακαλύπτει διαρκώς -μέσα από τις αποτυχίες του- τις καινούργιες προκλήσεις.

Όπως άλλωστε έλεγε και ο Τόμας Έντισον όταν κάποια εφεύρεσή του δεν λειτούργησε μετά από πολλές προσπάθειες: «Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα τους 10.000 τρόπους να μην το κάνω σωστά»!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου