Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Vesselbot: Μια ελληνική startup στο δρόμο για το Ρότερνταμ


Ανάμεσα σε 1700 εταιρίες από όλο τον κόσμο ξεχώρισε η ελληνοκυπριακή startup επιχείρηση Vesselbot η οποία επιλέχθηκε από το PortXL, ένα ολλανδικό πρόγραμμα επιτάχυνσης ανάπτυξης επιχειρήσεων (accelerator) με έδρα το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Κατά τη διάρκεια των ημερών της τελικής επιλογής, στις 7 και 8 Μαρτίου, 19 startups από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τις εταιρίες τους σε κοινό άνω των 160 μεντόρων, επενδυτών και experts της αγοράς. Τα 12 καλύτερα επιλέχτηκαν για το acceleration πρόγραμμα του PortXL, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό-κυπριακό ship-chartering market place, VesselBot.

Όπως εξηγεί η Co Founder & CMO της εταιρίας, Αθανασία Παναγιωτοπούλου μιλώντας στο reporter.gr, η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2015 μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που βίωσε η χώρα μας, η οποία όμως δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για το νέο αυτό εγχείρημα. Ο βασικός στόχος του VesselBot είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η αγορά της ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας προσφέροντας τόσο στους ιδιοκτήτες των πλοίων όσο και στους ιδιοκτήτες των φορτίων σημαντικάοικονομικά αλλά και επιχειρησιακά οφέλη.

Η Ελλάδα “γεννά” ακόμα καινοτόμες ιδέες

«Τα συναισθήματα της ομάδας μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλα πέρα από χαρά και περηφάνια για τη διάκριση αυτή από έναν τόσο σημαντικό θεσμό όπως αυτόν του PortXL»,σημειώνει η ίδια ενώ προσθέτει πως παράλληλα τα μέλη της ομάδας νιώθουν ανυπομονησία για την έναρξη του acceleration program το οποίο θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν περισσότερο και να κάνουν το επόμενο βήμα για την εταιρία τους. «Επιπλέον είναι μια ευκαιρία για εμάς να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η χώρα μας ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη φάση που βιώνει δεν σταματά να γεννά καινοτόμες ιδέες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν ακόμα και οι πιο παραδοσιακές αγορές του κόσμου»,καταλήγει σχολιάζοντας την εμπειρία της διάκρισης.


«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από startup εταιρίες και κάποιες μάλιστα πολύ επιτυχημένες. Ωστόσο, θεωρώ πως το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, δεν επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να νιώσουν ασφαλείς και να επενδύσουν χρήματα έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αργή ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου ενέργειες φορέων όπως το PortXL είναι πάρα πολύ βοηθητικές για την αναβάθμιση του επιπέδου των νεοφυών επιχειρήσεων και την έκθεση τους στο οικοσύστημα των επενδυτών. Μακάρι να μπορούσαν και τοπικοί φορείς να υιοθετήσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν το επίπεδο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», αναφέρει η κ. Παναγιωτοπούλου.

Λιγότερος χρόνος, λιγότερα χρήματα

Μέχρι σήμερα οι ναυλώσεις πλοίων εμπορικής ναυτιλίας διενεργούνται μέσω του παραδοσιακού καναλιού των Ναυλομεσιτών οι οποίοι επικοινωνούν με τους δυνητικούς πελάτες τους μέσω τηλεφώνου ή email προτείνοντας πληθώρα φορτίων ή καραβιών. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη και λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων -που πρέπει να αναλυθούν- πολύ χρονοβόρα και πολλές φορές κοστοβόρα. Η τεχνολογική λύση που προτείνει το VesselBot έρχεται να την αλλάξει μέσω της αυτοματοποίησης, την επεξεργασία των πληροφοριών της αγοράς που θα συλλέγει στην πλατφόρμα του από πηγές σε όλο τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται η ομάδα του Vesselbot θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν συμφέρουσες αποφάσεις που θα βασίζονται στην ανάλυση των δεδομένων της αγοράς σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον μέσα από την πλατφόρμα θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τους προτεινόμενους προς συνεργασία αντισυμβαλλόμενους πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. Ο ειδικός αλγόριθμος του VesselBot για να καταλήξει στη διάθεση προτάσεων αναλύει οικονομικά, τεχνικά, γεωγραφικά και εμπορικά δεδομένα ώστε να κατατάξει σε σειρά τις καλύτερες προτεινόμενες επιλογές.


Οι μέντορες του PortXL θα εκπαιδεύσουν την ελληνοκυπριακή εταιρία για τρεις μήνες γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά, business model innovation, business development και ethics. Στις 30 Ιουνίου το VesselBot θα παρουσιάσει την πρόοδο του σε ένα κοινό άνω των 1.000 ατόμων. Δημοσιογράφοι, συνεργάτες και επενδυτές θα γιορτάσουν μαζί τους την ολοκλήρωση του προγράμματος ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν την επιχείρηση στο επόμενο στάδιο!

Ο ρόλος του PortXL

To PortXL είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα καινοτομίας, το οποίο βασίζεται σε mentorship τεχνολογικών startups που δραστηριοποιούνται σε αγορές που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τη λειτουργία των λιμανιών. Η έμπειρη ομάδα του εργάζεται βάσει της αποδεδειγμένης φόρμουλας, η οποία βασίζεται στην επταετή εμπειρία του υψηλής αναγνώρισης παγκόσμιου δικτύου του accelerator.

Ένα εντατικό πρόγραμμα 100 ημερών εκπαίδευσης με στόχο να αναπτύξει τα 12 startups που επιλέχθηκαν, προσφέροντας τους επίσης ένα οικοσύστημα ιδρυτών, επενδυτών και συνεργατών που υποστηρίζει και επιταχύνει το επιχειρηματικό τους ταξίδι.



Κυριακή Αξιώτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου