Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Forbes: Επιχειρηματικός «παράδεισος» η Σκανδιναβία για το 2015 – Τα «σκήπτρα» στη Δανία


Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης τα τελευταία 7 χρόνια να έχει γνωρίσει αμέτρητες προκλήσεις και εμπόδια, ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των 25 καλύτερων χωρών στον πλανήτη για τη δημιουργία και τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Μάλιστα, τις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν οι χώρες της Σκανδιναβίας, με ηγέτιδα δύναμη τη Δανία.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι ΗΠΑ που καταλαμβάνουν την 22η θέση, τέσσερις θέσεις χαμηλότερα από την προηγούμενη κατάταξη.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εδώ και έξι χρόνια πτωτική πορεία τους, καθώς το 2009 βρίσκονταν στη δεύτερη θέση της λίστας.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου, με τη μεγαλύτερη οικονομία ύψους 17,4 τρισ. δολαρίων (στη δεύτερη θέση η Κίνα με 10,4 τρισ. δολ.).

Από την άλλη πλευρά, η Δανία έχει έρθει πρώτη σε έξι από τις 10 ετήσιες εκδόσεις του περιοδικού Forbes για τη λίστα των καλύτερων χωρών για επενδύσεις.

Η Δανία, με οικονομία 341 δισ. δολαρίων, αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 1,1% πέρυσι ενώ και το 2015 δεν αναμένεται να τα πάει καλύτερα. Κύρια αιτία γι' αυτό, η μείωση στις εξαγωγές, ωστόσο τώρα η χώρα είναι σε θέση για μια ισχυρή οικονομική δραστηριότητα εν όψει. Το χρηματιστήριο της Δανίας αντανακλά τις προοπτικές της χώρας, καταγράφοντας κέρδη 34% τους τελευταίους 12 μήνες.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, με οικονομία ύψους 201 δισ. δολ. Είναι η μικρότερη μεταξύ των δέκα πρώτων στη σχετική λίστα, όμως είχε πολύ καλές επιδόσεις, αναπτυσσόμενη κατά 3,3% πέρυσι. Η χώρα προσφέρει ένα διαφανές και σταθερό επιχειρηματικό κλίμα που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Η οικονομία της είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της Αυστραλίας.

Τις πέντε πρώτες χώρες της λίστας συμπληρώνουν κατά σειρά η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Σουηδία.

Όπως σημειώνει το Forbes, οι ΗΠΑ υποχώρησαν κατά τέσσερις θέσεις, την ώρα που οι επόμενες τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βελτίωσαν όλες τη θέση τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ανέβηκαν κατά τρεις θέσεις, στο Νο 10 και 23 αντίστοιχα.
Η Γερμανία βελτίωσε τη θέση της κατά δύο βαθμίδες, στο νούμερο 18 και η Κίνα από το νούμερο 97 έφθασε στο 94.

Η φτωχή κατάταξη της Κίνας μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλή βαθμολογία της στην προσωπική και νομισματική ελευθερία, όπως και στην επενδυτική προστασία.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται αναδυόμενες αγορές, που πλήττονται από υψηλά επίπεδα διαφθοράς και περιορισμένων ελευθεριών. Τελευταίο στη λίστα βρίσκεται το Τσαντ στην Κεντρική Αφρική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου