Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τρεις στους 10 Ελληνες φοιτητές θέλουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση στον κλάδο ΤΠΕ

Ιδιαίτερα θετικοί σε σχέση με την επιχειρηματικότητα εμφανίζονται οι Έλληνες φοιτητές, με τρεις στους 10 που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο επιχειρείν να δηλώνουν ότι επιθυμούν να το κάνουν στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με το sepe.gr, η επιλογή αυτή κυριαρχεί στις απαντήσεις των φοιτητών ανεξαρτήτως σχολής, είτε δηλαδή είναι τεχνολογικής, είτε οικονομικής κατεύθυνσης. Η υψηλή δημοτικότητα των δύο κλάδων μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών, που επιθυμούν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο, εξηγείται αφενός από τη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και αφετέρου από τη δημοσιότητα επιτυχημένων startups των δύο κλάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, οι νέοι στην Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν το επαγγελματικό τους μέλλον στην ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, έλκονται από τους δύο κλάδους και λόγω της σχετικά μικρής αρχικής επένδυσης που απαιτείται, ειδικά για παραγωγή λογισμικού.

Η επερχόμενη γενιά των Ελλήνων επιχειρηματιών όχι μόνο εστιάζει, πλέον, το ενδιαφέρον της στη χρήση της τεχνολογίας, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, αλλά το προφίλ των πιθανών επιχειρηματικών εγχειρημάτων έρχεται σε αντίθεση με το μέχρι σήμερα εσωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης. Για του λόγου το αληθές, η παραδοσιακή κυριαρχία της εστίασης φαίνεται να αμφισβητείται για πρώτη φορά με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις ΤΠΕ, παρά το γεγονός ότι στο χώρο αυτό καταγράφεται, τα τελευταία χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων επιχειρήσεων.



Τι ζητούν οι νέοι

Οι νέοι σε ποσοστό 66% προβάλλουν τη δημιουργικότητα και σε ποσοστό 46% τη διάθεση για ανεξαρτησία - και όχι την έλλειψη εναλλακτικών - ως τα κύρια κίνητρα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Επιπλέον, ενώ παραμένει ισχυρός ο φόβος αποτυχίας, θεωρείται πλέον ευκαιρία για μάθηση.

Παρ’ ό,τι το 77% συμμετέχει σε κάποιο βαθμό σε τουλάχιστον μια δράση επιχειρηματικότητας, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και μαθήματα επιχειρηματικότητας, οι φοιτητές σε ποσοστό 78% θεωρούν ότι το Πανεπιστήμιο δεν τους προετοιμάζει επαρκώς για ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα.

Ζητούν στενότερη επαφή με την αγορά εργασίας, οργανωμένη πρακτική άσκηση σε εταιρείες ώριμες αλλά και startup, προγράμματα προσομοίωσης επιχειρηματικής δραστηριότητας, συχνότερες συναντήσεις με πραγματικά επιτυχημένους επιχειρηματίες.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα αιτήματα των φοιτητών δε συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση του κράτους, αλλά “άνοιγμα” προς τον κόσμο των υγιών επιχειρηματικών προτύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου