Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

7 Επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχίο

Το κόστος της φοίτησης σε ανώτερες και ανώτατες σχολές αυξάνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, παρότι στην Ελλάδα η δημόσια πανεπιστημιακή παιδεία παραμένει ακόμη θεσμοθετημένη. Ωστόσο ακόμη και έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να εξασφαλίσει κανείς μια θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των απαιτήσεων του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει φυσικά και πολύς κόσμος που δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές, καθώς υπάρχουν πραγματικά πάμπολλες πολύ αξιόλογες εργασίες σε όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης και μάλιστα το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Συνήθως οι δουλειές που δεν απαιτούν κάποιο πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής ωστόσο δεν πληρώνουν τόσο καλά, αλλά παρότι αυτός είναι ο κανόνας, υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις που όχι μόνο πληρώνουν καλά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα λέγαμε ότι πληρώνουν ακόμη και πλουσιοπάροχα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 8 δουλειές που πληρώνουν καλά αλλά δεν απαιτούν πτυχίο, τις οποίες επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε:

Προγραμματιστές ιστοσελίδων


Ο προγραμματισμός ιστοσελίδων αποτελεί μια σχετικά νέα δουλειά, καθώς αναπτύχθηκε ως επάγγελμα κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια. Αρχικά μάλιστα δεν υπήρχαν εξειδικευμένες σχολές προγραμματισμού για ιστοσελίδες, πόσο μάλλον πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες δημιουργήθηκαν πολύ αργότερα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο από μόνοι τους, διαβάζοντας και πραγματοποιώντας πειράματα, κάτι που σε έναν μεγάλο βαθμό συνεχίζεται και σήμερα.

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου, κάποιες ιστοσελίδες μετατράπηκαν σε πολυεθνικές, κολοσούς όσον αφορά τα οικονομικά τους μεγέθη, χωρίς μάλιστα να έχουν δραστηριότητες εκτός διαδικτύου. Οι προγραμματιστές αυτών των ιστοσελίδων έχουν φτάσει να πληρώνονται πολλές χιλιάδες ευρώ και να είναι περιζήτητοι. Μάλιστα μερικοί κατάφεραν να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι δημιουργώντας και λειτουργώντας οι ίδιοι τις ιστοσελίδες που κατασκεύασαν.Μια καλή αρχή, λοιπόν, για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει είναι να διαβάσει και να μάθει γλώσσες όπως η php, mysql και HTML. Για παράδειγμα, στην Khan Academy, την δωρεάν ανοιχτή πλατφόρμα, ο καθένας μπορεί να μάθει οτιδήποτε διαδικτυακά και κυρίως χωρίς κόστος.

Ιδιωτικοί αστυνομικοί και ντετέκτιβ

Μπορεί πολλές φορές οι ιδιωτικοί αστυνομικοί και ντετέκτιβ να έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους ως αστυνομικοί, ωστόσο αυτό δεν ισχύει βέβαια στο σύνολο των περιπτώσεων.

Οι ιδιωτικοί αστυνομικοί πληρώνονται συνήθως καλά για τις υπηρεσίες τους, χωρίς να έχουν ανάγκη από κάποιο πτυχίο, μόνο ενδεχομένως πολλή υπομονή και ανήσυχο και διερευνητικό πνεύμα και χαρακτήρα.

Εκπαιδευτής σκύλων


Με τον κόσμο να στρέφεται όλο και περισσότερο στην αγορά ακριβών καθαρόαιμων σκύλων, παρά μάλιστα και την οικονομική κρίση, η εκπαίδευσή των ζώων αυτών, καθώς επίσης και άλλων κατηγοριών ημίαιμων σκύλων αποτελεί άλλον έναν επαγγελματικό τομέα που ανθεί τα τελευταία χρόνια. Επειδή μάλιστα η διαδικασία ειναι χρονοβόρα και δύσκολη, τα ποσά που πληρώνονται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Τα πτυχία δεν είναι συνεπώς απαραίτητα στη συγκεκριμένη απασχόληση, αλλά αντίθετα, η αγάπη για τα ζώα και η πρακτική στο συγκεκριμένο αντικείμενο μπορούν να φέρουν πιο κοντά εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες κατοικιδίων, με τα επακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα της θέσης φυσικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε, αφού πρώτα επιλέξετε το κατοικίδιό σας, να κάνετε και μόνοι σας εκπαίδευση σκύλων. Τα αποτελέσματα των ειδικών είναι σίγουρα εντυπωσιακά.

Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας


Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επιλέγονται μετά από μια σειρά αυστηρών γραπτών και προφορικών τεστ, αλλά και ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν τις δυνατότητες και την ψυχολογική δύναμη και ικανότητα να διαχειριστούν πολύπλοκα περιστατικά και απαιτητικές καταστάσεις με ασφάλεια και ηρεμία.

Δεν είναι η ευκολότερη δουλειά στον κόσμο και σίγουρα είναι μια από τις πιο απαιτητικές, που δεν συγχωρούν σημαντικά λάθη καθώς διακυβεύεται η υγεία και η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά. Ωστόσο οι χρηματικές απολαβές είναι εξαιρετικές, καθώς οι μισθοί ανάλογα με τη χώρα ξεκινούν κατά μέσο όρο από τις 10.000 ευρώ για τους μαθητευόμενους και ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 ευρώ για τους πολύ έμπειρους. Στην Ελλάδα ξεκινούν περίπου από τις 18.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 40.000.

Μεσίτες ακινήτων


Οι προμήθειες μπορούν να αποφέρουν πολύ σημαντικά έσοδα σε έναν επαγγελματία, πόσο μάλλον αν μεσολαβεί σε ακριβές πωλήσεις ακινήτων.

Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί εξωστρέφεια, δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο και πολύ τρέξιμο, αλλά σίγουρα όχι κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο, καθώς το λύκειο αρκεί προκειμένου να προσληφθεί κάποιος από ένα μεσιτικό γραφείο ή να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

Βέβαια οι σπουδές στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων, στα οικονομικά και στα μαθηματικά βοηθούν πάντα, έστω και αν είναι σε κατώτερου επιπέδου σχολές. Αν είσαι καλός στις πωλήσεις και ασχολείσαι με ακριβά ακίνητα, τότε οι προμήθειες είναι πολύ υψηλές. Το να ξεκινήσει ωστόσο κανείς να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί κυρίως ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου και όχι δαπανηρές και χρονοβόρες σπουδές.

Στενογράφος


Μπορεί σε μια πρώτη φάση να μην ακούγεται σπουδαίο και αποδοτικό ως επάγγελμα, αλλά οι στενογράφοι αποτελούν ειδικότητα δύσκολη ως προς την εξεύρεση του κατάλληλου επαγελματία, με αποτέλεσμα αυτό να έχει φυσικά αντίκτυπο και στις οικονομικές απολαβές. Απαιτείται επίσης η φοίτηση σε κάποια εξειδικευμένη σχολή, αφιερώνοντας χρόνο και χρήμα αρχικά. Η ζήτηση για στενογράφους είναι μεγάλη και εντοπίζεται τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι στενογράφοι μπορούν να απασχοληθούν ως υπάλληλοι δικηγορικών και νομικών επιχειρήσεων, σε δικαστήρια και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.

Τεχνικές ειδικότητες

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επισκευαστές ηλεκτρικών συσκευών κλπ, συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία. Πριν την οικονομική κρίση τα πράγματα ήταν ακόμη πιο αποδοτικά όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές για τον συγκεκριμένο κλάδο των επαγγελματιών, λόγω κυρίως των νέων οικοδομών και ανακαινίσεων που πλέον δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο ακόμη και τώρα το μεροκάματο παραμένει πάντα καλό. Στην Ελλάδα οι μισθοί του συγκεκριμένου κλάδου είναι σχεδόν διπλάσιοι του μέσου όρου των υπόλοιπων επαγγελμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου