Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πώς μπορεί μια startup να προσελκύσει ταλαντούχους εργαζομένους

                            Το χρήμα δεν επαρκεί για να πείσετε τους κορυφαίους να έρθουν στην ομάδα σας.

του Ματ Στραζ

Καθώς η αγορά αλλάζει, αλλάζουν και οι προσδοκίες των εργαζομένων. Οι νεοφυείς εταιρίες, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση, προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζομένους προσφέροντας την υποστήριξη που αυτοί αναζητούν – ιδιαίτερα σε σχέση με τις χρηματικές απολαβές.

Και τα χρήματα είναι πράγματι ένα σημαντικό κομμάτι του πακέτου με το οποίο οι startup προσφέρουν αξία στους εργαζομένους τους. Δεν είναι, όμως, το μόνο. Ούτε αναφερόμαστε μόνο στα γνωστά μας δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options).

Ιδού μερικοί τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα οι startup, μπορούν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους ευτυχισμένους:

Εκπαιδεύστε τους εργαζομένους ως προς τα δικαιώματα προαίρεσης

Η προσφορά stock options στους εργαζομένους ενθαρρύνει την αφοσίωση και δημιουργεί κίνητρα για καλύτερη απόδοση. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι αποκτούν, στην πραγματικότητα, μερίδιο στην εταιρεία. Όμως είναι απαραίτητο να βοηθηθούν ώστε να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι μετοχές και τι ακριβώς τους προσφέρεται.

Προσφέρετε πολύτιμες παροχές

Οι παροχές είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προσθέσουμε αξία στο πακέτο απολαβών ενός εργαζομένου. Δώστε λοιπόν στο προσωπικό σας πακέτα παροχών προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, μαζί με τα εργαλεία για να κατανοήσουν τι προσφέρεται και τι καλύπτει κάθε πακέτο. Πέρα από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σκεφθείτε μήπως θα μπορούσατε να προσθέσετε πράγματα όπως εγγραφή και συνδρομή σε ένα γυμναστήριο ή υγιεινά γεύματα, ώστε να κάνετε ακόμα πιο ελκυστικές τις παροχές σας.

Κάντε τους εργαζομένους σας κοινωνούς της εταιρικής αποστολής

Τα χρήματα από μόνα τους δεν εγγυώνται την ευχαρίστηση των εργαζομένων. Ο κάθε εργαζόμενος θέλει να νοιώθει ικανοποίηση και επιβεβαίωση από τη δουλειά – ότι είναι μέρος ενός πράγματος που υπερβαίνει τον εαυτό τους και ότι η εργασία τους έχει επίδραση στο όραμα που υλοποιεί η εταιρεία. Γι’ αυτό, ορίστε τους μεγάλους και μακροπρόθεσμους στόχους που η εταιρεία καλείται να υπηρετήσει, και μαζί μ’ αυτήν και οι εργαζόμενοι. Και φροντίστε ώστε αυτοί οι στόχοι να είναι συμβατοί με τις προσωπικές αξίες των εργαζομένων.

Και βέβαια δώστε κι έναν ανταγωνιστικό μισθό

Ο ιδρυτής μιας startup ίσως κάνει το λάθος να πληρώσει τους εργαζομένους του λιγότερα από την πραγματική τους αξία καθώς η εταιρεία του προσπαθεί ακόμα να σταθεί στα πόδια της. Τα stock options προσφέρουν πράγματι αξία στους εργαζομένους, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις απολαβές που αυτοί χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την ανάγκη να δώσετε στο προσωπικό σας τον μισθό που του αξίζει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημιουργικά ταλέντα με υψηλή απόδοση που τροφοδοτούν την εταιρεία.

Απλά, φροντίστε αυτό να συνοδεύεται κι από άλλους τρόπους προσφοράς αξίας στους εργαζομένους σας, σε επίπεδο νοήματος της εργασίας και εταιρικής αποστολής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου