Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν "Γη της Επαγγελίας" για τις start-ups;

Είκοσι πόλεις, ανά τον κόσμο, συγκεντρώνουν, σήμερα, τα βλέμματα των νεοφυών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές διεθνώς για τις startup εταιρείες.
Την παγκόσμια πρωτιά κρατά η Silicon Valley, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες , της Βοστόνη και το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του “Global Startup Ecosystem Ranking”, που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση “Startup Ecosystem Report” για το 2015, τέσσερις πόλεις, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, καταφέρνουν να κερδίσουν μία θέση στην παγκόσμια εικοσάδα των περιοχών, που φιλοξενούν τα πιο φιλικά οικοσυστήματα για τις νεοφυείς εταιρείες.

Όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των εταιρειών CrunchBase και Compass, το Λονδίνο καταλαμβάνει την έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικοσυστημάτων για startups, το Βερολίνο κατατάσσεται στην ένατη, το Παρίσι βρίσκεται στην ενδέκατη θέση, ενώ το Άμστερνταμ στην 19η.

Τις πρώτες δέκα θέσεις των περιοχών, με το πιο δυναμικό περιβάλλον για τις νεοφυείς εταιρείες συμπληρώνουν το Σικάγο, το Σιάτλ και η Σιγκαπούρη. Συνολικά, μεταξύ των είκοσι θελκτικότερων πόλεων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα περιλαμβάνονται το Σάο Πάολο, η Μόσχα, το Όστιν (Τέξας-ΗΠΑ), το Μπανγκαλόρ (Ινδία), το Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ.

Να σημειωθεί ότι στο “Global Startup Ecosystem Ranking”, που συντάσσεται από το 2012 και αξιολογεί πέντε επιμέρους δείκτες που σχετίζονται με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα (Performance, Funding, Talent, Market Reach και Startup Experience), δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.



Διεθνοποίηση

Όπως εξηγούν οι αναλυτές των δύο εταιρειών, ένα από τα βασικά ευρήματα του Global Startup Ecosystem Ranking για το 2015 είναι ότι τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για τις startups έχουν αρχίσει να “επικοινωνούν” μεταξύ τους, ενώ και οι ίδιες οι νεοφυείς εταιρείες έχουν γίνει πιο διεθνοποιημένες, καθώς καταφέρνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών εκτός του τόπου εγκατάστασης τους.

Ενδεικτικό είναι ότι, πλέον, το 37% όλων των χρηματοδοτικών γύρων στα είκοσι πιο δημοφιλή οικοσυστήματα του κόσμου περιέχει τουλάχιστον έναν επενδυτή από κάποιο άλλο οικοσύστημα εκτός της χώρας εγκατάστασης (μάλιστα στη Βόρεια Αμερική το ποσοστό αυτό φτάνει το 41%). Επιπλέον, το 27% των χρηματοδοτικών γύρων περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν επενδυτή από χώρα εκτός της χώρας εγκατάστασης. Στη Βόρεια Αμερική το σχετικό ποσοστό είναι 20%, στην Ευρώπη 38% και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού το 29%.

Υπέρ της περαιτέρω διεθνοποίησης των ομάδων που συμμετέχουν σε ένα startup συνηγορεί η διαπίστωση ότι οι ξένοι εργαζόμενοι σε μια νεοφυή εταιρεία (στα είκοσι καλύτερα οικοσυστήματα του πλανήτη) αποτελούν - κατά μέσο όρο - το 29% του συνολικού εργατικού δυναμικού (στη Silicon Valley το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 45%).

Ευρώπη vs ΗΠΑ


Τα στοιχεία του “Global Startup Ecosystem Ranking” δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα για τις νεοφυείς εταιρείες πετυχαίνουν να αυξήσουν - με ταχύτερο ρυθμό έναντι των αμερικανικών τα κεφάλαια - για τις startups. Έτσι, ενώ τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια την περίοδο 2012 - 2014 αυξήθηκαν κατά 1,5 φορά στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη ήταν αυξημένα κατά 4,1 φορές.

Πάντως, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Silicon Valley θα παραμείνει το “πετράδι στο στέμμα” των πιο φιλικών για τις startups οικοσυστημάτων του πλανήτη. 
 
 


Πηγή: sepe.gr, από reporter.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου