Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ελβετία:η χώρα με τους υψηλότερους μισθούς


Οι εργαζόμενοι στην Ελβετία είναι αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα σε όλη την υφήλιο, με τους μισθούς τους να έχουν αυξηθεί σημαντικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως οι Ζυρίχη και Γενεύη, σύμφωνα με έρευνα της UBS

Πάντως οι αυξήσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι ανάλογη πορεία ακολουθεί και το κόστος ζωής, μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB). 

Βάσει της έρευνας της UBS – η οποία εξέτασε τους μισθούς αλλά και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων σε 71 χώρες της υφηλίου – οι εργαζόμενοι σε Ζυρίχη και Γενεύη κερδίζουν 19 φορές περισσότερα χρήματα από αυτούς που δουλεύουν σε πόλεις όπως Ναϊρόμπι, Τζακάρτα και Κίεβο. 

Όσο για το κόστος ζωής, Ζυρίχη και Γενεύη απολαμβάνουν μαζί με τη Νέα Υόρκη το υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εάν συνυπολογιστεί και το κόστος ενοικίασης ακινήτου τότε η Νέα Υόρκη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της... ακρίβειας.

Πέραν των δύο ελβετικών πόλεων, πολύ υψηλούς μισθούς απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε Λουξεμβούργο, Ν. Υόρκη, Μαϊάμι, Κοπεγχάγη και Σίδνεϊ

Την ίδια ώρα, πάντως, το καλύτερο περιβάλλον εργασίας – και σε επίπεδο... κούρασης – απολαμβάνουν όσοι εργάζονται στο Παρίσι, με 1.600 ώρες εργασίας σε ετήσια βάση και 29 ημέρες διακοπών τον χρόνο. Αντίθετα σε 19 πόλεις οι εργαζόμενοι «δαπανούν» 2.000 ώρες ετησίως στο γραφείο τους, με τις περισσότερες εξ αυτών να βρίσκονται σε Ασία και Μ. Ανατολή. Σίγουρα όσοι εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ θα ήθελαν πολύ να βρουν δουλειά στο Παρίσι, με δεδομένο ότι οι δικές τους ετήσιες ώρες εργασίας φθάνουν στις 2.600. 

Άλλωστε η Γαλλία είναι η «πατρίδα» της 35ώρης εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι το οποίο προσπαθεί να αλλάξει ο υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, με δεδομένη την ψήφιση νόμου από το 2000, σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις ώρες εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου