Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Οι σπουδές στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης


Πάνω από 30.000 νέοι θα μείνουν και φέτος εκτός των ελληνικών ΑΕΙ και θα αναζητήσουν μια λύση προκειμένου να σπουδάσουν σε χώρες του εξωτερικού.

Πάνω από 30.000 νέοι θα μείνουν και φέτος εκτός των ελληνικών ΑΕΙ και θα αναζητήσουν μια λύση προκειμένου να σπουδάσουν σε χώρες του εξωτερικού. Η άσβεστη επιθυμία των Ελλήνων να σπουδάσουν τα παιδιά τους, με κάθε θυσία, οδηγεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκτός χώρας.

Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς, θέλουν να εξασφαλίσουν ένα αξιόλογο επαγγελματικό μέλλον για τα παιδιά τους και κάνουν τα πάντα γι' αυτό . Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό αγγίζει το 5,8% (τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ δεν ξεπερνά το 3,6%).

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πλειονότητα των Ελλήνων προτιμούσε τη Βρετανία για τις σπουδές αλλά η τεράστια αύξηση στα δίδακτρα που επιβλήθηκε το 2012 έχει ανακόψει αρκετά το ρεύμα. Αρκετοί επιλέγουν τώρα τα πανεπιστήμια της Ουαλίας, της Ιρλανδίας και της Σκοτίας, ενώ έχει αυξηθεί πάλι η ζήτηση για τα πανεπιστήμια χωρών όπως της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας κ.ά. Φυσικά πάντα είναι σταθερή η ζήτηση για σπουδές σε Γερμανία και Γαλλία.


Αισθητές διαφορές
Το κόστος σπουδών από χώρα σε χώρα διαφέρει, αλλά και από πόλη σε πόλη και βέβαια από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, ανάλογα με τη φήμη που το συνοδεύει. Η επιλογή της Γερμανίας είναι μια πολύ καλή λύση καθώς ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών όπου κανείς μπορεί να σπουδάσει χωρίς δίδακτρα, δίνοντας μόνο μια μικρή συμμετοχή κάθε εξάμηνο. Αυτό το προνόμιο μαζί με το υψηλό επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας κάνει τη Γερμανία τον τέταρτο πιο δημοφιλή προορισμό για σπουδές μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Συναλλαγών, το κόστος ζωής και τα δίδακτρα για έναν προπτυχιακό φοιτητή υπολογίζεται κατά μέσον όρο στα 8.700 ευρώ τον χρόνο.

Με δεδομένο όμως ότι οι Ελληνες ακόμη προτιμούν τα βρετανικά πανεπιστήμια, το «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις σπουδές σε αυτά και μετά ακολουθούν τα ΑΕΙ σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και για Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία.

Προπτυχιακά - μεταπτυχιακά

Το ύψος των διδάκτρων στη Βρετανία

Για πτυχιακά προγράμματα:

• Αγγλία έως και £9,000 / έτος

• Σκοτία £1,820 / έτος

• Ουαλία £3,465 / έτος

• Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος

Οι φοιτητές από την ΕΕ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα:

Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Κόστος ζωής


Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Οπως είναι αναμενόμενο, για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον μήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, δηλαδή κοντά στα 900-1.200 ευρώ τον μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

Διευθύνσεις & τηλέφωνα


Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Coun­cil:

Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου.

Σημειώστε ότι ακόμη και αυτήν τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2014. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση.

Για ραντεβού με Εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).

Επίσης το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερομένους προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.λπ. http://www.britishcouncil.gr/events/education-information-sessions.

Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία.

• Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΕΕ θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη βρετανική πρεσβεία (τηλέφωνο 210 7272600).

Πόλος έλξης Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία

Χιλιάδες Ελληνες αλλά και όχι μόνο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τα πανεπιστήμια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά της Βρετανίας αλλά και γιατί καθόλου δεν υπολείπονται σε κύρος και φήμη. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Επίσης και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, ενώ πολλοί Ελληνες προσπαθούν να εργάζονται έστω και για λίγες ώρες την ημέρα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποια έξοδά τους και να μην επιβαρύνουν πολύ την οικογένειά τους.

Το κόστος ζωής


Η διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ της Γαλλίας


Στη Γαλλία υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών με δεδομένο ότι τόσο το κόστος για τις σπουδές όσο και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά. Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις, Γρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις.

Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης. Η εγγραφή στα πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.

2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.

3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.

• ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κλπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.

Προπτυχιακές σπουδές

Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει γαλλικά αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη.

Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια η Grandes Ecoles; Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr/ από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου. Σ' αυτή την on line αίτηση, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια.

Χρήσιμες πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. E-mail: athenes@campusfrance.org Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. ΤΘ 18103. Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310- 821231. E-mail: thessalonique@campusfrance.org Ιστοσελίδα στα ελληνικά με on line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org.

Χωρίς δίδακτρα όλα τα ιδρύματα στη Γερμανία


Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για μας καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό. Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen). Τα περισσότερα ιδρύματα λειτουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Και φυσικά διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά. που συνδυάζουν την παράδοση - καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με ονόματα όπως ο Νίτσε, ο Γκαίτε ή ο Βάγκνερ - με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.

Πληροφορίες


Πληροφορίες δίνονται από την πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι Αθήνα 10675, τηλ.: 210-7285111, 7285242 και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111-15

Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ.: 2310-889610

Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τηλ.: 2310-997556

Νικολίτσα Τρίγκα - Μιχάλης Νιβολιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου