Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Έξι ερωτήσεις που πρέπει κάθε CEO να απαντήσει


Ο David Edelman, στέλεχος της συμβουλευτικής McKinsey και ειδικός στο Digital Marketing Strategy ξεχώρισε τις έξι ερωτήσεις που πρέπει κάθε CEO να απαντήσει προκειμένου να οριοθετήσει τις επόμενες κινήσεις του στο νέο τοπίο.

1. Αυξάνεις ή μειώνεις τις επενδύσεις σου;
Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τον τομέα όπου αυτή δραστηριοποιείται, είναι πιθανό οι ψηφιακές εξελίξεις να σημαίνουν πως σε ένα σημαντικό κομμάτι ο τζίρος θα μειωθεί. Μήπως ήρθε η ώρα της αποεπένδυσης;

2. Ακολουθείς τις τάσεις ή τις ορίζεις;
Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και η αλλαγή του μοντέλου ίσως σημαίνει μικρότερα περιθώρια κέρδους. Αλλά, από την άλλη, το να μην κάνεις τίποτα είναι εξίσου επικίνδυνο.

3. Συνεργάζεσαι με τον αντίπαλο ή τον πολεμάς;
Υπάρχουν τρόποι να εξουδετερώσεις έναν ανταγωνιστή: από το να φτιάξεις άμεσα ένα παρόμοιο προϊόν μέχρι να τον εξαγοράσεις. Τις περισσότερες φορές όμως η συνεργασία είναι εκείνη που αποφέρει τα σημαντικότερα οφέλη, ειδικά όταν οι ανταγωνιστές στον τομέα είναι πάρα πολλοί.

4. Πολλά μικρά πρότζεκτ ή ένα και καλό;
Το diversification ναι μεν μειώνει το ρίσκο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, αλλά αυτό σημαίνει πως τα ίδια λίγα χρήματα μοιράζονται σε περισσότερα πρότζεκτ. Επιπλέον, ένα μικρό υποχρηματοδοτούμενο πρότζεκτ αντιγράφεται εύκολα και γίνεται εύκολος αντίπαλος για τον ανταγωνισμό.

5. Ψηφιακές και «παραδοσιακές» υπηρεσίες, μαζί ή όχι;
Αν και φαίνεται συνετό να ενσωματώσει κανείς τις νέου τύπου υπηρεσίες στη βασική του, μη ψηφιακή, δραστηριότητα, αυτό σημαίνει πως θα δυσκολευτεί να προσελκύσει το νεανικό ταλέντο με τη νοοτροπία των startup όταν προσφέρει ένα «παραδοσιακό» εργασιακό περιβάλλον.

6. Πόση ανάμειξη πρέπει να έχει ο CEO;
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, πάντα πρέπει να έχετε γνώση και γνώμη για την ψηφιακή ατζέντα της εταιρείας σας. Φυσικά θα κάνετε delegate, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνετε έξω από αυτό το συναρπαστικό περιβάλλον όπου η συμπεριφορά των πελατών, ο ανταγωνισμός και γενικά το τοπίο της αγοράς αλλάζουν καθημερινά και φέρνουν μπροστά σας ενδιαφέρουσες προκλήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου