Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Τα πιο «καυτά» χρηματιστήρια του κόσμου σήμερα

Υψηλές αποδόσεις, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και πολλές ευκαιρίες, ακόμα και σε χώρες που η οικονομία τα πάει μέτρια.

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες στα χρηματιστήρια σήμερα δεν είναι στις χώρες που θα περιμένατε. Αγορές με προβληματική οικονομία ή ταραγμένο παρελθόν -Ισλανδία, Αργεντινή, Τζαμάικα κ.ά.- εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι το trend θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της χρονιάς. Μήπως να ετοιμάσετε ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη;


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 37%

Οι μετοχές ανεβαίνουν εδώ και καιρό στην Αργεντινή, όχι επειδή η οικονομία τα πάει καλύτερα -επισήμως η χώρα είναι σε default- αλλά επειδή κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου θα φέρουν στην εξουσία κυβέρνηση με πιο φιλική στάση προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Στο μεταξύ η καταναλωτική δαπάνη αυξάνεται και η κυβέρνηση εξακολουθεί να πουλάει ομόλογα στο εξωτερικό.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 30,7%

Ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός Ορμπάν δεν τα πάει καλά με τους θεσμούς της ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι επιτέλους η χώρα βγαίνει από το οικονομικό της τέλμα και σήμερα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ένωσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άνοδο του χρηματιστηρίου.
ΤΖΑΜΑΙΚΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 28,5%

Σε κατάσταση default από το 2013 για χρέος $9 δισ., με την οικονομία της τραυματισμένη από την οικονομική κρίση, εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και αναμένεται να σημειώσεις τις καλύτερες επιδόσεις της το 2015. Οι επενδυτές όχι μόνο το περιμένουν, αλλά «ψηφίζουν» και με τα λεφτά τους.

ΔΑΝΙΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 27,8%

Με την δανέζικη κορώνα να έχει υποτιμηθεί αρκετά φέτος ευνοώντας τις εξαγωγές της χώρας, και με την ECB να δίνει κίνητρα και χαμηλά επιτόκια, η Δανία είναι η πιο ευνοημένη οικονομία στην Ευρώπη από τις εξελίξεις. Η ανάκαμψη των γειτονικών χωρών της (DAX της Γερμανίας +9%, CAC της Γαλλίας +8%) βοήθησε επίσης.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 17,9%

Οι σκοτεινές μέρες της ανήκουν μάλλον στο παρελθόν και το 2015 αναμένεται να είναι το καλύτερο από πλευράς αποδόσεων εδώ και 8 χρόνια. Η ανεργία πέφτει και η κυβέρνηση αναμένεται φέτος να άρει τα capital controls που επέβαλλε το 2008. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επέστρεψε μόλις φέτος.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 17,5%

Η χώρα ξεπλήρωσε τα $89 δισ. προς το IMF και την ECB και βγήκε από το δικό της μνημόνιο με τον καλύτερο τρόπο μειώνοντας τα ελλείμματα και τις δαπάνες. Ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της ευρωζώνης το 2014, τάση που συνεχίζεται και το 2015. Είναι το καλύτερο comeback της χρονιάς.
ΚΙΝΑ

Άνοδος στο πρώτο εξάμηνο του 2015: 16,7%

Το χρηματιστήριό της ήταν από τα πιο αποδοτικά το 2014, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν τα πάει και τόσο καλά. Σημείωσε πτώση 20% σε λίγες μέρες και πολλοί υποστηρίζουν πως είχε ξεπεράσει σε άνοδο την πραγματική ανάπτυξη της χώρας, η οποία βρίσκεται σε επιβράδυνση.

Ωστόσο η οικονομία της μεγαλώνει με ρυθμό 7% (πολύ καλύτερα από όσο οι ΗΠΑ) και το χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι σήμερα -ακόμα και μετά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων- 70% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου