Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Οι πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2014


Σύμφωνα με τα στοιχεία κερδών των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη, οι πιο προσοδοφόροι τομείς είναι η τεχνολογία, οι τράπεζες και η ενέργεια.

Όλες μαζί, οι 10 πρώτες εταιρείες του FORTUNE 500 κέρδισαν $210 δισ. το 2014. Μάλιστα οι 8 από αυτές κέρδισαν περισσότερα από όσα το 2013. Οι δύο που έβγαλαν λιγότερα -αλλά παραμένουν στην κορυφαία δεκάδα- είναι πετρελαϊκές που είδαν τις τιμές των καυσίμων να πέφτουν, μαζί και τα έσοδά τους.

Ας δούμε τις δέκα πρώτες:


1. APPLE

39,5 δισ. δολάρια

Η πιο επιτυχημένη, πιο κερδοφόρος και με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση εταιρεία στην ιστορία (αν και πέμπτη σε ακαθάριστα έσοδα πέρσι), αύξησε τα κέρδη της κατά 6.7%.



2. EXXON MOBIL

32,5 δισ. δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν, τα κέρδη της όχι και τόσο. Έχασε μόλις 60 εκατ. σε σχέση με το 2013.



3. WELLS FARGO

23,1 δισ. δολάρια

Η μία από τις δύο τράπεζες του Top 10 αύξησε τα κέρδη της κατά 5,4%, αυξάνοντας τις χορηγήσεις της, τα αποθεματικά και τους πελάτες της.



4. MICROSOFT

22,1 δισ. δολάρια

Οι εποχές που ήταν σχεδόν μονοπώλιο στον κόσμο της τεχνολογίας έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τα κέρδη της τη φέρνουν στην 4η θέση (αν και σε «απόσταση» 17 δισ. από την Apple). Η αύξηση ήταν 1%.




5. J.P. MORGAN CHASE

21,8 δισ. δολάρια

Ο τραπεζικός γίγαντας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών από όλους (+21%), αλλά αυτό οφείλεται στα εξαιρετικά χαμηλά αποτελέσματα του 2013 που ήταν αποτέλεσμα των ατασθαλιών που προκάλεσαν τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών και έξοδα περίπου 7 δισ. Η φετινή μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός.




6. BERKSHIRE HATHAWAY

19,9 δισ. δολάρια

Η επενδυτική εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ με μερίδια σε δεκάδες επιχειρήσεις (από ασφάλειες μέχρι τρένα και από ενέργεια μέχρι χημικά) αύξησε τα κέρδη της μόλις κατά 2%.



7. CHEVRON

19,2 δισ. δολάρια

Πτώση κερδών κατά 10% για τον πετρελαϊκό κολοσσό που έχασε πολλά χρήματα στο κομμάτι της εξόρυξης, αλλά την «παρτίδα» έσωσε το κομμάτι της διύλισης και της διανομής που τα πήγε εξαιρετικά.




8. WALMART STORES

19,2 δισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη σε έσοδα εταιρεία στον κόσμο ($462,5 δισ.) και μεγαλύτερος εργοδότης (2,2 εκατ.) είναι και όγδοη σε κέρδη, τα οποία αύξησε κατά 2%.



9. JOHNSON & JOHNSON
16.3 δισ. δολάριαΗ εταιρεία καλλυντικών και φαρμάκων αύξησε εντυπωσιακά τα κέρδη της κατά 18% χάρη στα νέα φάρμακα που κυκλοφόρησε για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας C, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του προστάτη. Οι πωλήσεις καλλυντικών έπεσαν ελαφρά.




10. GENERAL ELECTRIC

15,2 δισ. δολάρια

Εντυπωσιακή αύξηση κερδών 17% και για την πολυεθνική που δραστηριοποιείται στις χρονομισθώσεις, τις οικονομικές υπηρεσίες, την ενέργεια, την αεροπορία, τις οικιακές συσκευές και τον φωτισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου