Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αυτές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και τον κόσμο


Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD: Οι δέκα κορυφαίες χώρες και οι δέκα ουραγοί. Οι ώριμες οικονομίες, η κατάσταση στην Ευρώπη και τις BRICS. Το σημείο-κλειδί για την ανταγωνιστικότητα. Όλη η λίστα

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και το 2015 να ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των 61 χωρών σε όρους ανταγωνιστικότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD και τα οποία δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)*.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ καταφέρνουν να διατηρήσουν τη πρωτιά στην κατάταξη για ακόμη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας του επιχειρηματικού και του ισχυρού χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και λόγω του προσανατολισμού τους στην καινοτομία και της αποτελεσματικότητας των υποδομών. (υλικών και άυλων).

Οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (στη 1η θέση), το Χονγκ-Κονγκ (στην 2η θέση) και η Σιγκαπούρη (παραμένει στην 3η θέση).

Να σημειωθεί ότι το αναγραφόμενο έτος στη μελέτη αφορά τις επιδόσεις των χωρών την αμέσως προηγούμενη χρονιά (δηλαδή το 2015 αναφέρεται στις επιδόσεις του 2014, το 2014 του 2013 κ.ο.κ.)



Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Arturo Bris, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, «οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης επικεντρώνονται στα βασικά στοιχεία της οικονομίας. Η παραγωγικότητα και η επιχειρηματική αποτελεσματικότητα προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας».

Κατά τον ίδιο, η φετινή χρονιά διακρίνεται για την επίδραση που έχουν στην οικονομική δραστηριότητα πολιτικές αποφάσεις, καθώς και γεωπολιτικοί παράγοντες. Στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία, η επίδραση των γεωπολιτικών κινδύνων προσδιόρισε πραγματικά τη θέση χωρών στις περιοχές αυτές. Μάλιστα, ο συνεχώς αυξανόμενος βαθμός αλληλεπίδρασης μεταξύ των χωρών, εντείνει τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας στις περιοχές αυτές.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης 

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2015, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: το Λουξεμβούργο (στην 6η θέση), η Δανία (στην 8η θέση) η Σουηδία (στην 9η θέση), και η Γερμανία (στη 10η θέση). Έτσι, τη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, και αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι χώρες από την Ευρώπη που συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες τριάντα (30) ανταγωνιστικότερες οικονομίες παγκοσμίως, είναι: η Ολλανδία (15η), η Ιρλανδία (16η), το Ηνωμένο Βασίλειο (19ο), η Φιλανδία (20η), το Βέλγιο (23ο), η Αυστρία (26η), η Λιθουανία (28η), και η Τσεχία (29η).

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά: η Εσθονία (31η), η Γαλλία (32η), η Πολωνία (33η), η Πορτογαλία (36η), η Ισπανία (37η), η Ιταλία (38η), η Λετονία (43η), η Σλοβακία (46η), η Ρουμανία (47η), η Ουγγαρία (48η), η Σλοβενία (49η), η Ελλάδα (50η), η Βουλγαρία (55η) και η Κροατία (58η)

Η Ελλάδα (περισσότερα διαβάστε εδώ) καταλαμβάνει την 50η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας άνοδο κατά επτά θέσεις σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη, κάτι που αποδίδεται:

- (κυρίως) στη βελτίωση της θέσης της χώρας στο πεδίο της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», κατά 11 θέσεις, και, ακολούθως,
- στην (ελαφρά) βελτίωση στην κατηγορία των «Υποδομών» κατά τέσσερις θέσεις.


Η κατάταξη των BRICS

Με βάση τα αποτελέσματα της εφετινής Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY) εξάγεται ως συμπέρασμα ότι σημαντικές οικονομίες εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικά επηρεασμένες από την οικονομική κρίση, και για το λόγο αυτό εξακολουθούν να καταλαμβάνουν θέσεις μέσης και χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα:

- Η Ρωσία σημειώνει πτώση επτά θέσεων, από την 38η το 2014 βρίσκεται στην 45η εφέτος.
- Η Κίνα, βρίσκεται στην 22η θέση, βελτιώνοντας οριακά την κατάταξή της σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη στις δημόσιες επενδύσεις και τη βελτίωση της εκπαίδευσης,
- Η Ινδία διατηρείται στην 44η θέση, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, ενώ,
- Η Βραζιλία, βρίσκεται στην 56η θέση, έχοντας απωλέσει δύο (2) θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, συνεχίζοντας κι αυτή την πτωτική της πορεία και την απώλεια άλλων δύο (2) θέσεων το 2014 σε σχέση με το 2013.

Με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι υπόλοιπες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες διατηρούν σχετικά αμετάβλητη τη θέση τους. Όπως σημειώνει το IMD, οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους, σε σχέση με την –σχετική- ομοιομορφία που προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ανεπτυγμένων χωρών που βρίσκονται ψηλότερα στην κατάταξη. Έτσι, η θέση της Κίνας, όπως προαναφέρθηκε, αποδίδεται στην βελτίωση της εκπαίδευσης και την αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενώ η πτώση της Βραζιλίας αποδίδεται στη σημαντική κάμψη της εγχώριας οικονομίας και την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Καταλύτης η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα»

Από τη μελέτη των στοιχείων και της συνολικής κατάταξης, εννέα από τις δέκα κορυφαίες χώρες σε όρους συνολικής ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα και της κατάταξης της κατηγορίας «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα». Έτσι, τα εφετινά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του IMD αποδεικνύουν τη σημαντική επίδραση των κατάλληλων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στη συνολική οικονομική δραστηριότητα των χωρών στις οποίες είναι χωροθετημένες.

Όπως αναφέρει ο καθ. Bris: «… Η ανταγωνιστικότητα των χωρών συσχετίζεται στενά και άμεσα από την ικανότητα των επιχειρήσεων να παραμένουν διαχρονικά κερδοφόρες. Αντίστοιχα, η μακροχρόνια κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται σε παράγοντες όπως η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου, η παροχή εργασιακού περιβάλλοντος που διατηρεί την ικανοποίηση του εργαζομένου από την εργασία του, ο εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας, παράγοντες που ο ίδιος τους ονομάζει «θετικές εξωτερικότητες». Τελικά, η Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα βασίζεται στην παραγωγικότητα. …».επισημαίνει ο καθ. Bris. Αποτέλεσμα αυτού το γεγονότος είναι οι κυβερνήσεις να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στους τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, άρα συνολικά της οικονομίας.

Όλη η λίστα

Η συνολική κατάταξη των 61 χωρών που συμμετέχουν στην Επετηρίδα για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του IMD είναι:

1. ΗΠΑ
2. Χονγκ-Κονγκ (περ. Κίνας)
3. Σιγκαπούρη
4. Ελβετία
5. Καναδάς
6. Λουξεμβούργο
7. Νορβηγία
8. Δανία
9. Σουηδία
10. Γερμανία
11. Ταϊβάν
12. ΗΑΕ
13. Κατάρ
14. Μαλαισία
15. Ολλανδία
16. Ιρλανδία
17. Νέα Ζηλανδία
18. Αυστραλία
19. Η.Β.
20. Φιλανδία
21. Ισραήλ
22. Κίνα
23. Βέλγιο
24. Ισλανδία
25. Κορέα
26. Αυστρία
27. Ιαπωνία
28. Λιθουανία
29. Τσεχία
30. Ταϊλάνδη
31. Εσθονία
32. Γαλλία
33. Πολωνία
34. Καζακστάν
35. Χιλή
36. Πορτογαλία
37. Ισπανία
38. Ιταλία
39. Μεξικό
40. Τουρκία
41. Φιλιππίνες
42. Ινδονησία
43. Λετονία
44. Ινδία
45. Ρωσία
46. Σλοβακία
47. Ρουμανία
48. Ουγγαρία
49. Σλοβενία
50. Ελλάδα
51. Κολομβία
52. Ιορδανία
53. Ν. Αφρική
54. Περού
55. Βουλγαρία
56. Βραζιλία
57. Μογγολία
58. Κροατία
59. Αργεντινή
60. Ουκρανία
61. Βενεζουέλα

* O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), (www.sbbe.gr) ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα, δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2015. Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για δέκατη τέταρτη (14η) συνεχόμενη χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), (www.iobe.gr) το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν την ελληνική οικονομία το 2014.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου